Ekonomija

Socijaldemokrate: Petlja nije zaboravljena, ostavite se paušalne priče i obmana

Socijaldemokrate tvrde da Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac Mateševo ništa nije zaboravljeno i tako, kako kažu, demantuju one koji pokušavaju da obmanu crnogorsku javnost.

Mediji su objavili da je Vladi stigao račun od 115 miliona eura za gradnju prve faze petlje Smokovac, elektro i vodovodne mrežu za autoput, koje je tim bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića “zaboravio” da stavi u ugovor o gradnji prioritetne dionice autoputa Podgorica-Mateševo. Nakon ove objave, brojne optužbe na račun Brajovića stigle su iz redova opozicije.

“Već nekoliko dana, razni “objektivni” društveni akteri po ko zna koji put daju “stručne” osvrte na projekat autoputa. Gađaju se raznim ciframa i “epohalnim otkrićima”, pri tom ne poznajući materiju i još gore ne pročitajući projektna i druga dokumenta vezana za navedeni projekat. Uprkos konstantnom dnevnopolitičkom obmanjivanju laičke javnosti, usmjerenom isključivo na liječenje kompleksa različitih društvenih aktera koji ne mogu prikriti animozitet prema Socijaldemokratama, odgovorno tvrdimo da Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac Mateševo ništa nije zaboravljeno”, tvrde u partiji Ivana Brajovića.

Kako navode, tim od oko 50 eksperata različitih profila intenzivno je radio na tom projektu, bazirajući svoj rad na međunarodno usvojenim standardima vezanim za realizaciju ovakvih projekata.

“Kvalitetno vođenje ovih pregovora sa kineskim partnerima imalo je imalo za cilj da Crna Gora zaštiti svoje interese, uvažavajući pri tome stavove partnera. Ovaj projekt je prošao sve ekspertske i nadležne Vladine komisije, Vlada ga je usvojila i Skupština je dala konačnu riječ. Da budemo potpuno konkretni, jasni i veoma precizni: nisu zaboravljeni ni petlja Smokovac, ni vodovodna mreža, ni elektromreža… “!, navode u ovoj partiji.

Iz SD-a poručuju da sve piše u Ugovoru i tehničkoj dokumentaciji koja je sastavni dio Ugovora i zaista je u najmanju ruku neprofesionalno da se nešto komentariše, a da se nisu ni pročitala sva dokumenta.

“Uostalom, do koje mjere se ide sa namjernim neznanjem, svjedoči i činjenica o sada već degutantnim svakodnevnim ponavljanjem da je u Ugovoru zaboravljena elektromreža iako je u Ugovoru jasno definisana obaveza investitora (države) da preuzme svoj dio posla, jer se radi  se o elektro sistemu koji će Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), u skladu sa Zakonom o energetici, preuzeti i refundirati Vladi troškove izgradnje, o čemu je i potpisan sporazum investitora sa EPCG i CGES”, jasni su u SD-u.

Prema njihovim riječima, ono što svakako ne treba nikoga dobronamjernog da začudi, jer je to praksa kod svih sličnih projekata ma gdje se oni realizovali, je da se pojavljuju različita tumačenja ugovornih strana kada je u pitanju implementacija ugovornih obaveza.

“Zato niko u ovom projektu nije prinuđen ni na šta, a posebno država, a ukoliko i dalje postoje razlike u tumačenju pojedinih pitanja, one se mogu rješavati uz primjenu odgovarajućih ugovornih mehanizama i to bez uticaja na dinamiku izgradnje i obaveze Izvođača radova, jer postoji ugovorna klauzula da bez obzira na trajanje postupaka izvođač ima obavezu da radove izvodi bez zastoja i kašnjenja. Ugovorom o projektovanju i izgradnji  definisana je i dodatna zaštita za investitora, pa je na osnovu nje izvođač radova do stupanja na snagu tog Ugovora mogao da stavlja primjedbe na tehničku dokumentaciju koju je primio a nakon tog roka nema pravo na prigovor, niti na bilo kakve penale. Takođe, u Okvirnom sporzumu koji je  sastavni dio ugovorne dokumentacije, precizno je definisano da izvođač nema pravo na naknadnu naplatu eventualnih razlika u količinama između idejnog projekta kojeg smo mu dostavili i Glavnog projekta kojeg on radi i na osnovu kojeg gradi”, smatraju oni.

Naravno,  kažu, jasno je Socijaldemokratama da svakodnevna medijska halabuka ima za cilj da se cijeli fokus pomjeri sa stavova struke koja se jasno odredila prema svemu na teren dnevne politike gdje se ostrašćeni pojedinci, prolazne pojave na političkoj i drugim scenama bore za “5 minuta slave”.

“Kao ni do sada, Socijaldemokrate neće ni dalje biti dio iskonstruisane medijske priče oko autoputa, jer ne želimo da učestvujemo u konstantnim pokušajima umanjivanja višestrukog značaja ovakvog kapitalnog projekta za građane Crne Gore, već prednost kao ozbiljna i odgovorna partija dajemo stavovima struke. Ne možemo pomoći onima koji su, samo zato što ne vole Socijaldemokrate, spremni da obmanjuju građane plasiranjem klasičnih neistina”, smatraju u SD-u.

Na kraju,  kako dodaju, Socijaldemokratama nisu uopšte čudne paušalne, površne, iskonstruisane opservacije kojima različiti društveni akteri pokušavaju u kontinuitetu da naruše dignitet partije.

“Ali da ih još jednom podsjetimo, sa intenziviranjem insinuacija i neutemeljenih napada na Socijaldemokrate nama podrška konstantno raste i ona je sa 12,5 hiljada u oktobru 2016. porasla na preko 25 hiljada danas. Građani su takvim društvenim akterima odavno odredili mjeru, učinivši njihove komplekse još vidljivijim”, zaključuju u SD-u.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

I Ramada nije zaboravljena….ni onih 10.5miliona datih acu…

Smrdač Kukičić
Gost
Smrdač Kukičić

Hahah. Mongoloidno objasnjenje.

Urix
Gost
Urix

Sram vas bilo!!! I za to sto ste nas ostetili za 115 miliona, i za to sto nas pravite ludima!

Randolf
Gost
Randolf

Vi ste sramota za ovu državu.

Ljubo
Gost
Ljubo

KO JE ODJE LUD KUKALA NAM MAJKA

Ja i još neko
Gost
Ja i još neko

Čim je potreban Ovoliki tekst da se opravdaju, nešto smrdi.

BudoMNE
Gost
BudoMNE

Petljaju to što mogu….

NHM
Gost
NHM

Ako nije ništa izostavljeno, onda ste slagali koliko će koštat prva dionica. Zaboravite na tehnikalije i priču da je sve što se plaća predviđeno ugovorom jer ste reklamirali cijenu od 809 miliona za prvu dionicu, a ne 809 plus 115. Kao da hirurg kaže operacija košta 5 hiljada eura, a onda neće da zatvori pacijenta jer se to posebno plaća.… Više »

Maragun
Gost
Maragun

Ovi sa dna, pa još dublje su u pravu! Tamo ih čeka slični svjedok, izvesni Vujović, ekspert koji svima otvori oči. A oni, zamisli slučaja, samo se nadovezaše.

Vujaklija
Gost
Vujaklija

SD je cancer u terminlnoj fazi!

460
Gost
460

Najsličniji ste Demokratama, ko o čemu vi o poštenju

Send this to a friend