Ekonomija

Solar gradnja ugradila 3.900 sistema; Korisnici oduševljeni: Računi za struju do dva eura

Solar gradnja ugradila 3.900 sistema
Solar gradnja ugradila 3.900 sistema

Od pokretanja projekta 3000+ 2021. godine, Solar gradnja je ugradila 3900 sistema solarnih panela u crnogorska domaćinstva. Benefiti su obostrani, kako za korisnike tako i za Elektroprivredu, kažu iz tog preduzeća.  Korisnici zadovoljno ističu da sopstvena proizvodnja električne energije itekako utiče na smanjenje troškova za struju, a omogućava i dodatnu  zaradu.

Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede Crne Gore, projekat 3000+ pokrenula je krajem 2021. godine, a prvi sistemi ugrađeni su u  drugoj polovini  2022. godine. Najviše korisnika solarnih panela je u Centralnoj regiji, ali raste interesovanje  i na Sjeveru i Primorju, kaže tehnički direktor Solar gradnje Milutin Marojević.

“Najviše fotonaponskih sistema, što je i logično, ugrađeno je u Podgorici – 1450 što od ukupnog broja fotonaponskih sistema iznosi 37 posto. Zatim, što se tiče centralne reghije i CG, drugi je Nikšić sa 1000 korisnika ili 25 posto ukupne snage fotonaponskih sistema. Treće mjesto je Danilovgrad, ovdje gdje se danas nalazimo kod gospodina Dabetića. U ovoj opštini je ugrađeno 330 fotonaponskih sistema odnosno 8,5 odsto ukupne snage. Što se tiče južne regije, najviše je ugrađeno u Baru – 230 sistema, a sjeverne regije u Mojkovcu – 56 sistema“, kazao je Marojević.

Sistem se, kaže Marojević, definiše prema prosječnom računu u poslednje tri godine, a ugradnja zahtjeva određene tehničke uslove objekta.

“sagleda se krovna površina, krovna konstrukcija, orijentacija krova, vrsta krovnog pokrivača I površina krova koja je raspoloživa za ugradnju panela. Elektroinženjer sagleda priključno mjesto gdje se nalazi brojilo, da li je podzemni ili vazdušni priključak, da li je sistem nulovan, da li je trofazno brojilo ili monofazno. Sačini se kontrolna lista koja se knjiži u sistemu, a nakon toga naša ekipa dolazi koja vrši mjerenje uzemjenja I ako nije to u redu korisniku se nud da Solar gradnja to otkloni”, dodao je Marojević.

Oprema, koju ugrađuje Solar gradnja, se plaća na rate i nakon otplate ostaje u trajno vlasništvo korisniku.

“Zavisno koje snage je sistem, za korisnike odnosno individualno – stambene objekte, od 3 do 10 kilovata, period otplate kreće se od 5 i po, 6 pa do 9 godina. Korisnik će za vrijeme otplate sistema plaćati ratu u visini mjesečnog računa koji je do sad plaćao. A nakon otplate tog računa, pa sve do 25 godina, koliko traje efikasnost sistema, korisnik će imati praktično besplatnu energiju.“

Obračun proizvedene i utrošene energije vrši CEDIS preko dvosmjernog brojila koje prikazuje predatu i preuzetu energiju, pojašnjava Marojević. Ukoliko je predato više energije od preuzete,kaže,  ona  se deponuje na računu za sledeći obračunski mjesec.

“Taj višak se prenosi iz mjeseca u mjesec na račune i 1.aprila se vrši obračun za prethodnih 12 mjeseci. Ukoliko je korisnik predao više energije mreži nego što je preuzeo, EPCG korisniku u roku od 30 dana plaća taj višak po cijeni skupe I jeftine tarife bez dodataka na računu, a dodaci su gubici na mreži, podsticaj za obnovljivi izvor energije, korišćenje prenosnih kapaciteta… Znači, ako je cijena nama sad otprilike na računu 10, 11 centi, govorim za višu tarifu, kupcu koji je predao više energije biće pola toga, otprilike nekih 5,5. “, naveo je on.

Korisnik Vječislav Dabetić među prvima je ugradio sistem i ističe da je ušteda novca značajna.

“Meni mjesečni račun dolazi jedan do dva eura da plaćam što govori da se isplati to ugrađivati. I preporučio bih građanima Crne Gore da apliciraju svi koji imaju mogućnost da to ugrade. Svi aparati u kući rade, čak i žena kad sprema ručak koristi jer mi preko dana najviše koristimo našu energiju jer je proizvodi elektrana i mi nju koristimo za sosptvene potrebe. I bojler i sve aparate koristimo preko dana “, istakao je Dabetić.

Ugradnja sistema ne traje dugo, kažu sagovornici.

“Ja imam sistem od 10 kilovata. Kod mene su za tri dana završili“, dodao je on.

Marojević objašnjava da je danas to mnogo bolje.

”Imamo veliki broj monterskih ekipa koji ovakve sisteme rade za jedan dan “, kazao je Marojević.

Korisnik putem aplikacije na mobilnom telefonu u svakom trenutku može pratiti rad sistema, pojašnjava Marojević.

“Korisnik u svakom trenutku može da vidi koliko sistem proizvodi, kolika je trenutna sopstvena potrošnja, a koliko se predaje mreži ”, navodi Marojević.

Veliki su, kaže, i benefiti koje od ovog sistema ima Elektroprivreda.

“Samo da kažem za projekat 3000+, 30 megavata. 1 kilovat na godišnjem nivou proizvede 1,5 megavata električne energije. Šta to znači. Da će 30 megavata na godišnjem nivou proizvesti 45 gigavat sati. To je oslobođena energija koju bi korisnik potrošio da nema centralu. Znači EPCG tu energiju neće predate korisniku nego će je plasirati na mreži. I znači to je sad negdje na godišnjem nivou od projekta 3000+ dobit oko 5 miliona”, kazao je on.

Ekipe Solar gradnje su u svakom momentu dostupne korisnicima ukoliko se javi bilo kakav problem, a, kako poručuje, kvarove otklanjaju u najkraćem mogućem roku.

7

avatar
1000
4
3
0
 
6
Green EnergiJovanAndrijaGost sa fbmaja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Andrija
Gost
Andrija

Ovu opremu dobijaš na kredit od Solar gradnje. Dakle – platiš je kroz mjesečne rate. I oprema je tvoja. Ali ne možeš sa njom da radiš što ti je volja – moraš da prodaješ višak struje njima za male pare, a oni tebi prodaju struju za velike pare (bukvalno). Kada ti se slomi tigla na krovu – ne možeš da… Više »

Green Energi
Gost
Green Energi

Kao prva ovi paneli koje oni ugradjuju je zastarela tehnologija kao drugo taman kad isplate kredit oni posle par godina moraju da mijenjaju panele jer posle 10 godina gube mogucnost proizvodnje i kao trece da li je neko njima rekao koliko kosta reciklaza starih panela to ce ih kostat mnogo bar kakova je sad situacija …

Gost sa fb
Gost
Gost sa fb

Bogumi, bravo.
Ovde u Češkoj itekako raste broj tih foto ćelija. Čak su brojne firme nudile i od građana da ulažu novac u to, ali nekako se čini da ima mnogo tih prevaranata koji love u mutnom. U svakom slučaju, jedna dobra, zdrava priča na srednji i duži rok.

maja
Gost
maja

Takođe, kada dodje vrijeme zamjena gdje ćemo sa tolikim otpadom, razmišlja li iko dugoročno?

Jovan
Gost
Jovan

Ali i dalje ne znaju odgovor na brojna pitanja. Da li sam PDV obaveznik ako ostvarim višak prilikom godišnjeg salda? Kada sam ih pitao da gubljenje svojstava za panele vremenom gledali su me kao marsovca a najbolji sistemi gube godišnje 2, 2.5%…tako kad ga otplatim on je vec na 70%. Invertor nema šanse da može preko 7,8 godina. Kvalitet panela… Više »

Nauka
Gost
Nauka

Ako nemaš praktičnog iskustva, kako primjećuješ propuste? Poduči malo i nas laike.

Jovan
Gost
Jovan

Imam teorijsko znanje. Znam šta smije a šta ne smije. Npr. Na 20 panela (9kw) ne smije da se ugradi invertor od 7kw posebno ne bez zaštite. Sad ce funkcionisati dok je zime ali ljeti kad su vrucine može izazvati ozb probleme koje sam gore naveo. Tako da, kad bih ugrađivao panele obrwtio bih se nekoj privatnoj firmi da ih… Više »

Send this to a friend