Ekonomija

Spajić: Luka Budva vraćena državi, uskoro linija Budva-Dubrovnik

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Dukley Marina potpisali su u Budvi Sporazum o predaji državi Luke Budva. Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da garantuje da će država stati iza Budve, jer samo ona može da “pogura” tako velike projekte. Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da će za nekoliko nedjelja biti otvorena linija Budva-Dubrovnik.

Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

 

Spajić je istakao da otvaranjem linije Budva-Dubrovnik, Budva postaje mediteranski, jadranski grad u pravom smislu.

“Zahvaljujem se svima koji su omogućili da se ovako jedan bitan projekat za Budvu i Crnu Goru desi. Mnogo puta se priča o velikim projektima, puna su nam usta projekata, ideja, ali je problem realizacija. Čak i kada se pokrene realizacija obično u 90-tom minutu primimo tri gola i izgubimo 3:2, iako smo vodili 2:0 do tada. To je jedna boljka koja nas je ‘krasila’ dugo vremena. Drago mi je da vidimo jednu potpuno drugu atmosferu”, kazao je Spajić.

Istakao je da je JP “Morsko dobro” sa sjajnom inicijativom i proaktivnim stavom i odnosom prema investitoru i Vladi imali ideju kako da “izguramo sve ovo”.

„Država jedina može da do kraja izgura velike strateške projekte, kao što su ovi, koje planiramo za punu valorizaciju luke u Budvi. Otvaranje međunarodnih pomorskih linija je samo početak, a za ambicioznu agendu potrebna je puna podrška države. Ja garantujem da će Vlada stati iza svih dobrih ideja u Budvi, ali i svakoj drugoj opštini. Mi se radujemo svakom dobrom projektu, svakoj inicijativi i uloga Vlada je da omogući da se te ideje realizuju. Jedino
tako možemo osigurati da se više velikih projekata realizuje istovremeno što će dovesti do željenog ekonomskog rasta“, dodao je premijer Spajić.

Preuzimanjem upravljanja nad lukom, stvaraju se uslovi za uspostavljanje trajektne linije sa Hrvatskom, ali se daje šansa razvoju Luke Budva na dobrobit svih građana, naglasio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

„Ovo je značajan iskorak u kontekstu uspostavljanja međunarodne linije Budva – Dubrovnik, koja će doprinijeti kvalitetu turističke sezone u Budvi, ali i rasteretiti granični prelaz sa Hrvatskom i generalno saobraćaj na primorju“, istakao je ministar Radulović.

Efikasnom saradnjom Vlade i Javnog preduzeća Morsko Dobro u kratkom vremenskom periodu je riješeno pitanje još jednog resursa, koji je sada vraćen građanima. Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, apostrofirao je i da se na taj način u neku ruku ispralja nepravda usljed slabe iskorišćenosti potencijala luke.

„I ovo je dokaz da se rad i trud zaista isplate. Uspjeli smo da sve zainteresovane strane, koje su u prethodnom periodu bile i suprotstavljene, sjednemo za isti sto i dođemo do rješenja i ovaj značajan infrastrukturni resurs, koji ima veliki potencijal, vratimo građanima Budve i Crne Gore“, poručio je.

JP „Morsko dobro“ iniciralo je ovu ideju, a direktor Mladen Mikelj je istakao da je to nastavak trogodišnjih nastojanja vraćanja važnih resursa građanima.

“Od danas preuzimamo odgovornost za ovaj važan lokalitet. Od danas ćemo raditi kako bi Luka Budva bila atraktivnija i otvorenija za sve. Omogućićemo marljivim ljudima da se zaposle i da učine Luku atraktivnijom. Omogućićemo ribarima besplatne vezove“, poručio je na skupu Mikelj.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je na telefonskoj sjednici, 20. maja, usvojila Informaciju kojom se Luka Budva daje na upravljanje Morskom dobru.

28

avatar
1000
25
3
0
 
25
Narcis ZgubidannekoValterDelgadoMlaD iskusan D
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Vratite sve firme državi da prihe propadnu,kako ste krenuli vratit će te i crnugoru srbiji,sve mi nato miriše?

neko
Gost
neko

hahaha..ne lupaj spajke! sa hrvatima si zaratio. luku bd nisi dao opstini nego mandicu i druzini. na izborima cete i ti i mandic proci kao trajekt 30. avgust

Valter
Gost
Valter

Zaposkeni u Morskom dobru imali radnu 9bavezu da na praznik (neradni dan) prisustvuju performansu u luci i promociji PES, pa ovo nije ni DPS radio

Delgado
Gost
Delgado

Vozite se do Herceg novog iz BD mi u Dubrovnik imamo neke goste pa da se ne prepadaju

MlaD iskusan D
Gost
MlaD iskusan D

Koliki je taj trajekt.

Budva
Gost
Budva

Luku Budba je vratio Abazovic, a vi ste se samo slikali.

Anenojeli
Gost
Anenojeli

Rezolucija o Jasenpvcu i linija za Dubrovnik ne uklapa se ili mislite da ce tom linijom jedrenjak Jadran otploviti

Forma
Gost
Forma

Kako je oduševljen Mikijeljom
Oće li Zenović s njim u koaliciju?!

Lik
Gost
Lik

Bravo vraćaj Crnoj Gori njeno , smiješ li Metohiju tražit da se vrati Crnoj Gori

Danica
Gost
Danica

Veliki lider spaić ima petlju za reforme, posebno što je sproveo ES1

budva-dubrovnik-veli
Gost
budva-dubrovnik-veli

Kakva linija budva – dubrovnik? Kojim plovilom? Ne znam jesu li ti rekli ali luka budva je fensi naziv za parking za jahtice.

Jadran
Gost
Jadran

Ubrzo krece trajekt na pruzi Dubrovnik Bari. Najveci i najlijepsi kruzer koji povezuje obalu Italije. Koliko ce taj brod bit bitan CG razmislite malo. A i ovo sta ce bit budva dubrovnik sve je to na EU tragu dje nasa zemlja i pripada

Brko
Gost
Brko

Uvedite i Virpazar-Skadar, kad nas vec deru cjenama da idemo u Du i Sk po namirnice

Ananas
Gost
Ananas

Super, bas su se sva preduzeca kojima upravlja drzava proslavila! Hahaha. Koliko ste radnih mjesta u BD, pred izbore obecali, na racun ovoga?

Hello
Gost
Hello

Moze li uskoro linija Bar – Bari?

Ivan
Gost
Ivan

Necemo jos moci 50 godina vratiti drzavi ono sto joj pripada, a sto je DPS poklonio, ali bitno je da se krece.

Bokelj
Gost
Bokelj

Svaka cast !

Neka ga.
Gost
Neka ga.

Posebno kad izglasate Rezoluciju za Jasenovac.

Ivan
Gost
Ivan

Neka je izglasaju,ako imamo obraza izglasat ce je,ako smo jadovi nece,najpametnije bi bilo da je evropa demokratska bit uzdrzani i za jedno i za drugo posto su nam komsije,ali posto smo ucjenjeni ako moramo glasat za jedne onda teeba i za druge

Raso
Gost
Raso

Kaze premijer Budva posta mediteranski grad …haha..a sta je bila dosad

MlaD iskusan D
Gost
MlaD iskusan D

Luka budva konacno u prave ruke.

ČARLI mi reče!
Gost
ČARLI mi reče!

Čupavi reče da je on to sve završio prošle godine i otvorio liniju za Zadar da opravlja onu gomilu gvožđa kojoj osim “JFTINE” kupovine treba sada pola miliona € da se malo zakrpi.

SAB
Gost
SAB

Bravo za luku. Kad će država Crna Gora vratiti u svoje vlasništvo neku crkvu, manastir ili groblje? Trenutno nemamo nijedno, sva su u vlasništvu države Srbije.

Brko
Gost
Brko

Nikad

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Svi pljuvaju na komuniste a sve dadoše u državne ruke.
Nema sreće od toga.

Ivana
Gost
Ivana

Kralju nesto sto je javno dobro i sto je interes svih gradjana CG treba da bude u drzavne ruke, a ne kao sto je DPS radio i sve poklonio da se nemamo dje okupati na nase obale.

Nole
Gost
Nole

hocete liniju sa dubrovnikom a cackate oko Jasenovca

IskDpacete bili
Gost
IskDpacete bili

I ja gradim.

Send this to a friend