Ekonomija

Spajić: Ne obraćati pažnju na politikanstvo i buku na putu ka razvoju države

Milojko Spajić

U liderstvu preuzimaš ekstremnu odgovornost za odluke i njihove posljedice, motivišeš ljude u cijelom tom procesu. Ne treba obraćati pažnju na politikanstvo i buku, ukoliko hoćete da ostvarite zacrtane ciljeve koji vode do razvoja države i najboljeg interesa za građane. Dobrodošle su zdrave, kreativne ideje koje podstiču taj put, izjavio je danas ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić na panelu “Vrijednosti u liderstvu: kako prevazići izazove prilikom izgradnje povjerenja kao mladi lider“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Spajić je bio jedini učesnik sa Zapadnog Balkana na panelu jubilarnog 50. St. Gallen Simpozijuma o značaju povjerenja u liderstvu – „Trust Matters“.

St. Gallen Simpozijum predstavlja jednu od vodećih svjetskih inicijativa, čiji je cilj unapređenje međugeneracijskog dijaloga kroz organizaciju debata na temu ekonomije, politike i društvenog razvoja, između donosilaca odluka danas i sjutra.

“Ministar je rekao da su za izgradnju povjerenja, između ostalog, važni proaktivni pristup i brza implementacija. Naglasio je značaj da se pravovremeno predvide situacije da bi se odmah rješavali problemi. On je podsjetio na emisiju euroobveznice u Crnoj Gori, programski predlog državnog budžeta, kao i na ostale dobre odluke Ministarstva finansija i socijalnog staranja, odnosno nove Vlade”, navode u Ministarstvu.

Spajić je ukazao i na to koliko je važno, u skladu sa tipom ličnosti, izabrati pravi izazov koji podstiče čovjeka da istraje, uprkos teškoćama.

On je poručio da je prioritet Vlade Crne Gore – oživljavanje i diversifikacija crnogorske ekonomije, koja je u najvećem dijelu zavisna od turizma.

“Cilj je stvoriti okruženje u kom će se mladi ljudi osjećati prijatno i moći da, zahvaljujući svom znanju i sposobnostima, izgrađuju i unapređuju crnogorsko društvo. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, ali i čitava Vlada u Crnoj Gori, bore se da uspostave sistem zasnovan na meritokratiji, koji će poštovati sve različitosti. To je i uslov za izgradnju povjerenja u državne institucije i sistem”, rekao je ministar Spajić.

St. Gallen Simpozijum organizuje Univerzitet St. Gallen, jedan od najprestižnijih univerziteta iz polja ekonomije i biznisa u svijetu. Učesnici ovogodišnjeg jubilarnog Simpozijuma su mladi lideri, predstavnici najeminentnijih svjetskih finansijskih institucija, korporacija, akademske zajednice, diplomatskog kora… Među učesnicima su i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, glavni izvršni direktor Majkrosofta, Satja Nadela

Send this to a friend