Ekonomija

Spajić: Od uspjeha turističke sezone zavisiće oporavak ukupne privrede

Od uspjeha ovogodišnje turističke sezone umnogome će zavisiti oporavak ukupne privrede, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić na današnjem sastanku sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Paulom Hilbersom.

Kako je saopšteno iz Centralne banke Crne Gore, prvog dana redovnih proljećnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke koji se, usljed okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19, održavaju u virtuelnom formatu, delegacija Crne Gore, koju su predvodili guverner CBCG Radoje Žugić i Spajić, održala je sastanak sa visokim zvaničnicima MMF-a.

Spajić i Žugić upoznali su Hilbersa sa trenutnom makroekonomskom i finansijskom situacijom u Crnoj Gori, na koju je pandemija koronavirusa snažno negativno uticala, kao i sa mjerama koje su Vlada i Centralna banka preduzele u cilju pružanja podrške privredi i stanovništvu.

“veoma je važno da Država pruži adekvatnu podršku turističkom sektoru za pripremu sezone, kao i da se ubrza započeta imunizacija stanovništva. Fiskalni stimulus i podrška privredi treba da budu nastavljeni i u drugom kvartalu ove godine, budući da je očuvanje radnih mjesta i kompanija u uslužnom i drugim sektorima, važnim za rast BDP-a, prioritet Vlade Crne Gore i u narednom periodu“, saopštio je Spajić.

Vlada Crne Gore je u januaru ove godine usvojila novi paket podrške privredi i građanima, vrijedan oko 165 miliona eura.

“Spajić je zahvalio na tome što su predstavnici MMF-a pohvalili dosadašnje rezultate Vlade, uz ocjene da Crna Gora ide u dobrom pravcu”, navode u CBCG.

Žugić je istakao da je CBCG implementirala sedam paketa mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica pandemije, kroz čiju je realizaciju bankarski sektor „ustupio“ likvidnost stanovništvu i privredi.

“Pred nama je veoma izazovan period i sve buduće mjere, kao i dosadašnje, moraju biti pažljivo i oprezno koncipirane kako bi se sačuvala stabilnost finansijskog sektora, bez kojeg nema ekonomskog oporavka”, saopštio je Žugić.

Hilbers je istakao da je Crna Gora u grupi zemalja koje su izuzetno jako pogođene pandemijom.

“Prilikom definisanja novih mjera, morate biti veoma oprezni i voditi računa o njihovoj održivosti, kao i o adekvatnoj dužini njihovog trajanja”, poručio je on.

Crnogorska delegacija imala je sastanak i sa direktorom Sektora MMF-a za Evropu, Alfredom Kammerom.

“Spajić je predstavio sagovornicima osnove predloga budžeta za tekuću godinu, kao i ostale planove vezane za vođenje fiskalne politike u narednom periodu. Razgovarano je i o mogućnosti pružanja tehničke podrške MMF-a prilikom definisanja narednog budžeta i dogovoreno da se ovoj temi posveti pažnja u narednom periodu”, ističu u CBCG.

Guverner se zahvalio Kammeru na odličnoj saradnji, posebno u okviru nedavno završene misije MMF-a o zaštitnim mehanizmima CBCG, u okviru koje je Centralna banka Crne Gore ocijenjena kao insitucija sa snažnim operativnim kontrolama u najvažnijih pet oblasti.

“Takođe se zahvalio na tehničkoj pomoći MMF-a na izradi novog zakona o CBCG. Kammer je uputio čestitke guverneru na preduzimanju ispravnih koraka ka izgradnji čvrste i kredibilne institucije”, dodaju u toj instituciji.

Delegacija je imala završni sastanak sa Taom Zhangom, pomoćnikom generalnog direktora MMF-a, na kojem je takođe bilo riječi o fiskalnoj politici i aktivnostima na planu očuvanja stabilnosti bankarskog sektora.

“Zhang je pohvalio uspješnu emisiju euroobveznica i istakao da je imunizacija stanovništva prioritet za sve zemlje i jedini put prevazilaženja složene zdravstvene i ekonomske situacije. On je pozdravio najavu nastavka ekonomskih mjera za drugi kvartal, kao i prioritet koji je Vlada dala fiskalnoj odgovornosti”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ateista
Gost
Ateista

Vidi pametnog momka mi to nismo znali

Pozorište
Gost
Pozorište

Naša ekonomija zavisi od turističke sezone? Stvarno? Genijalno otkriće. Nijesmo to očekivali od tebe.

Send this to a friend