Ekonomija

Spajić- Santander: Smanjivanje siromaštva kroz jednake šanse za svako dijete

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić i državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja,  Janko Odović, sastali su se danas sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori,  Huanom Santanderom i njegovim saradnicima, kako bi razgovarali o smanjivanju siromaštva djece u Crnoj Gori i upoznali ga sa planiranim mjerama Vlade u vezi s ovim pitanjem prava djeteta, saopšteno je iz ovog ministarstva.

„Prije dva mjeseca sam ukazao na doprinos koji predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori pruža u poboljšanju položaja i unaprjeđenju zaštite prava djece u našoj zemlji, uz iskazanu namjeru za uvođenjem dječjeg dodatka. Posebno nam je drago što je ova naša inicijativa prepoznata i podržana od strane javnosti. Važno je naglasiti da smo prva Vlada koja je ispunila dato obećanje za manje od dva mjeseca i pronašla održiv i fiskalno odgovoran način da se dječji dodatak dodjeljuje iz državnog budžeta, kroz racionalizaciju ostalih troškova“ istakao je  Spajić.

On je dodao i da će neki od narednih koraka biti obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, kao i izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koje će rezultirati poreskim olakšicama za kupovinu bebi opreme.

“U Crnoj Gori danas 45.000 djece živi u stanju socijalne potrebe, od kojih 15.000 u siromaštvu, a preostalih 30.000 na samoj granici siromaštva”, istakao je Spajić.

Ministar Spajić i šef predstavništva UNICEF-a Santander saglasni su da siromaštvo djece nije samo nedostatak prihoda, već i nedostatak mogućnosti svakog djeteta da dobije kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i usluge dječje i socijalne zaštite. Smanjivanje siromaštva djece zahtijeva efektne i fiskalno održive mjere koje se bave nizom različitih pitanja prava djeteta.

„Problem siromaštva djece ne može se riješiti samo kroz novčanu pomoć. Da bi Crna Gora odabrala najbolji smjer akcije, neophodno je sprovesti temeljnu analizu troškova i koristi različitih modela socijalne politike koji su primjenjivi u lokalnom kontekstu, a potom, na osnovu te analize, identifikovati najefektnije i fiskalno održive opcije socijalne politike koje će uključivati i potrebu da se socijalna zaštita proširi, kako bi obuhvatila svu ugroženu djecu i porodice. Investicije u rani razvoj djece su dokazano uspješna strategija koja pomaže porodicama da izađu iz ciklusa siromaštva i svoj djeci da ostvare svoje potencijale“, naglasio je Santander.

On je tom prilikom istakao zadovoljstvo što je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prepoznalo smanjivanje siromaštva djece kao prioritet tokom krize izazvane covid-19 infekcijom.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Vlada Crne Gore će nastaviti da sarađuju s UNICEF-om u narednom periodu u cilju smanjivanja dječjeg siromaštva, pa će zajednički sastanci za praćenje i analizu efekata svih donošenih mjera biti redovna praksa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prosjecno radim
Gost
Prosjecno radim

Kako da ne sva djeca jednaka…Ona starija od 6 godina nijesu djeca???
Mislim da ovo rjesenje nije prava mjera rjesenja ovog problema…

Send this to a friend