Ekonomija

Spajić smijenio Kasalicu, Krvavac novi državni sekretar

Mila Kasalica

Mila Kasalica smijenjena je danas na predlog ministra finansija Milojka Spajića sa pozicije državnog sekretara u tom resoru.

Ovu informaciju CdM-u je potvrdila Kasalica.

“Smijenjena sam iako nemam dokument jer se sve odradilo zakonski Upitno od strane sekretara Janka Odovića uz saglasnost ministra Spajića i predsjednika Vlade”, saopštila je Kasalica u izjavi za CdM.

Istakla je da nije još uvijek dobila obrazloženje zbog čega je smijenjena.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da je Vlada, na predlog Ministarstva, danas imenovala i novog državnog sekretara, Branka Krvavca, koji je, kako su kazali, iako izuzetno mlad, prepoznat kao stručnjak na polju javnih finansija i fiskalnih analiza i projekcija.

Navode da je Krvavac po struci ekonomista, a osim formalnog obrazovanja, pohađao je više obuka u organizaciji međunarodnih institucija na temu makroekonomske i fiskalne politike, fiskalnog okvira i rizika, kao i poreske politike i strukturnih reformi.

Svoju karijeru je gradio u Ministarstvu finansija, a učestvovao je u radu više radnih tijela, od kojih se izdvajaju učešće u izradi Programa ekonomskih reformi, Fiskalne strategije Crne Gore, ali i Radne grupe za pripremu pregovora sa EU za poglavlje 17.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja, koji je, prvi put, u potpunosti u skladu sa ciljevima i prioritetima ekonomskog razvoja kome težimo. Pravilnikom je predviđeno osnivanje dva nova, savremena direktorata: Direktorat za blockchain i kriptovalute i Direktorat za finansijskim sistem i finansijske tehnologije, saopšteno je iz Ministarstva.

“Direktorat za blockchain i kriptovalute vršiće, između ostalih, poslove koji se odnose na vođenje politike, uspostavljanje zakonskog i regulatornog okvira kojim se reguliše rudarenje i upotreba kriptovaluta i blockchain tehnologija, otklanjanje regulatornih i administrativnih prepreka za uspostavljanje i upotrebu kriptovaluta i blockchain tehnologija”, navode iz Ministarstva.

Kako ističu, osim toga u Direkciji za finansijske tehnologije koja će se nalaziti u okviru Direktorata za finansijski sistem i finansijske tehnologije, pripremaće se zakoni i drugi propisi neophodni za uvođenje finansijskih tehnologija, izradu razvojnih strategije za uvođenje i regulaciju finansijskih tehnologija u saradnji sa regulatorima finansijskog tržišta i tome slično.

“Kriptovalute i blockchain tehnologije predstavljaju veoma značajan segment finansija i iz dana u dan je sve više njihovih korisnika. Upravo zbog toga, Ministarstvo je donijelo odluku da posebnu pažnju posveti regulisanju i razvoju te oblasti u Crnoj Gori, čime se svrstavamo rame uz rame sa nekim od najrazvijenijih država svijeta, koje su tek nedavno pristupile njenoj regulaciji”, poručuju iz Ministarstva.

Dodaju da je novim Pravilnikom predviđeno i uvođenje dodatnih mehanizama kontrole i nadzora u dijelu trošenja budžetskih sredstava, ali i u radu Uprave prihoda i carina i realizacije poreske politike.

“Osnovni cilj formiranja Direktorata za budžetsku inspekciju i suzbijanje nepravilnosti i prevara bio je pravljenje otklona od dosadašnje loše prakse neimenovanja budžetskih inspektora, ali i uvođenje strogih kontrola trošenja novca građana. Sa druge strane, osnivanje Direktorata za nadzor nad radom Uprave prihoda i carina i nadzor realizacije poreske politike daće nemjerljiv doprinos efikasnoj realizaciji poreske politike i, što je još značajnije, efikasnom ostvarivanju plana naplate javnih prihoda”, saopšteno je iz Ministarstva.

Osim toga, Pravilnikom se osnivaju i Direktorat za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao i Direktorat za investiciono razvojne projekte.

“Na taj način obezbijediće se prostor za savremeni ekonomski razvoj Crne Gore, kako kroz intenzivniju saradnju sa našim međunarodnim finansijskim partnerima, tako i kroz znatno bolju kontrolu javnih investicija i odobrenih projekata javno-privatnog partnerstva”, navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja posebno vodi računa prilikom izbora kadrova za rukovodeće pozicije i želi dati šansu mladim profesionalcima, koji imaju energiju, viziju i snagu da iznesu i realizuju sve promjene i reforme koje su neophodne.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
užas
Gost
užas

To se karma. A karma čeka i ove uhljebljenike-litijaše. Živi bili pa viđeli.

Lela
Gost
Lela

Ajde konacno jedna lijepa vijest!

Poz od advokata
Gost
Poz od advokata

Nicija nije gorela do zore

Banat
Gost
Banat

Čekamo reakciju Medojevica!

Polakote...
Gost
Polakote...

Mila zna ponesto, ali je mnogo nervozna…

Realnost
Gost
Realnost

Bravo u korak sa EU standardima,sto je pravo treba pohvalit.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Krvavac mjesto Kasalice! Sve se samo kazuje!

Tash
Gost
Tash

Što je bilo, maco ?

eko
Gost
eko

Zna li vam šef,inače profesor informatike,šta je blokčejn?

Blic
Gost
Blic

Tezak raspad. Svuda. Kad brod tone….

nebitno
Gost
nebitno

Bravo za blockchain i kripto

Milena
Gost
Milena

Steta za Kasalicu,trudila se maksimalno da pljune na bivsu vlast,nekad s razlogom,a nekad ne,kako radio ,tako docekao,kaze narod.

Vanja
Gost
Vanja

Au sta rade! Mila je profi za njih. Rasulo!

gjkkdej
Gost
gjkkdej

Direktorat za kriptovalute? Pravk resor za kriptoministra. Bruka! I još se fali kako to niko nema🤔☹️🤬

Send this to a friend