Ekonomija

Šta je Balkathon, prvo onlajn regionalno takmičenje na Zapadnom Balkanu

Savjet za regionalnu saradnju RCC organizuje prvi Balkathon, takmičenje za građane Zapadnog Balkana u inovativnim digitalnim rješenjima. Nagradni fond za pobjednike u tri discipline je 30.000 eura, a rok za prijave je 12. jul.

<<<Počeo prvi Balkathon, za najbolje ideje 10.000 eura<<<

Stručnjakinja za digitalnu povezanost pri RCC Milena Jocić Tanasković objašnjava sve o prvom Balkathon-u.

Šta je Balkathon i zašto se organizuje?

“Pandemija virusa COVID19 tokom koje smo svi bili zatvoreni u kućama i radili preko interneta navela je nas u Savjetu za regionalnu saradnju da razmišljamo o novim digitalnim rješenjima. Otud i ideja da organizujemo neku vrstu takmičenja na nivou zapadnog Balkana u osmišljavanju pametnih rješenja. Upravo je pandemija pokazala koliko je proces digitalne transformacije bitan, jer smo svi bili prinuđeni da većinu obaveza obavljamo onlajn: đaci su imali časove preko interneta, zaposleni su umjesto fizičkih, imali sastanke koristeći različite onlajn platforme, dok su servise kao što su onlajn kupovina i onlajn plaćanje počeli da koriste i oni koji to nikada prije nisu radili”, kaže Jocić Tanasković.

Balkathon je prvo onlajn regionalno takmičenje.

“Naziv Balakathon je kombinacija geografskog prostora i „hakatona“, koji su bili posebno popularni kao način ’odmjeravanja’ digitalnih snaga tokom pandemije. Želja nam je da naš Balkathon podstakne razvoj inovativnih digitalnih rješenja u ekonomijama zapadnog Balkana i da na taj način olakšamo život građanima i pomognemo privredi da se oporavi od efekata pandemije. S obzirom na činjenicu da Savjet za regionalnu saradnju sarađuje sa svih šest ekonomija u regionu i pomaže im u procesu digitalne transformacije, naša ideja je da ovo takmičenje preraste u događaj koji ćemo organizovati svake godine. Zbog toga nam je ovaj početak veoma važan, da pokažemo svoje ’snage’ u svijetu digitalnog”, dodaje Jocić Tanasković.

Koje su teme Balkathona?

Kako ističe, prvi regionalni Balkathon je u potrazi za inovativnim rješenjima u oblastima pametnog turizma, platforme za digitalno učenje, kao i rješenjima za plaćanje putem interneta.

“Sve tri oblasti su se pokazale veoma bitnim u situacijama poput ove s pandemijom i shvatili smo da postoji dosta prostora za njihovo unaprijeđivanje. Naši građani imaju i vještina i ideja da to urade, a Savjet je tu da im pomogne u realizaciji ‘pametnih’ digitalnih rešenja”, naglašava stručnjakinja.

Ukazuje da niko od nas nije mogao da putuje tokom prvog kvartala ove godine zbog pandemije virusa.

“Situacija se ni danas, kad o tome pričamo, nije potpuno vratila na staro. Turizam predstavlja 10,2 odsto BDP-a u regionu, a preko 11 odsto zaposlenih radi u ovom sektoru. Pandemija je veoma snažno pogodila ovu industriju – na samom početku pandemije 42 odsto turističkih agencija i operatera u regionu koje smo anketirali rekli su da su morali početi sa smanjivanjem troškova i osoblja; a 78 odsto njih smatra da će posljedice zbog otkazivanja putovanja i aranžmana ugroziti njihovo poslovanje”, precizirala je Jocić Tanasković.

Ekonomije zapadnog Balkana se trude da ponovo uspostave domaća putovanja kao mjeru koja može da pomogne da turizam kao sektor “preživi” cijelu ovu situaciju.

“U tom smislu, Balkathon je u potrazi za pametnim digitalnim rješenjima u oblasti turizma u regionu, kao što su aplikacije koje mogu pomoći u obogaćivanju turističke ponude, različita rješenja za promociju i razvoj proizvoda, upravljanje posjetama, i slično”, pojašnjava Jocić Tanasković.

Podsjetila je i na podatke iz nedavno objavljenog Balkan barometra 2020, godišnjeg istraživanja javnog mnjenja koje sprovodi Savjet za regionalnu saradnju, a koji su pokazali da samo 30 odsto građana Zapadnog Balkana koristi internet za potrebe obrazovanja.

“Pandemija nas je za kratko vrijeme naučila koliko su digitalne vještine bitne, zato je Balkathon u potrazi za svježim, inovativnim idejama koje mogu da pomognu građanima u sticanju osnovnih vještina za lakše snalaženje u onlajn svijetu”, naglašava Jocić Tanasković.

Tokom perioda pandemije, u cijelom regionu je značajno porastao i broj onih koji koriste usluge plaćanja putem interneta.

“S druge strane, prema Balkan barometru 2020, 32 odsto građana zapadnog Balkana je zabrinuto za svoje lične podatke i njihovu eventualnu zloupotrebu prilikom onlajn kupovine. Naša ideja je da se tokom Balkathona razviju nova rješenja koja se mogu primjeniti na plaćanje putem interneta, korišćenjem takozvanog digitalnog identiteta”, dodaje Jocić Tanasković.

Ko se može prijaviti i kako će Balkathon biti organizovan?

Za Balkathon se, pojedinačno ili kao timovi, mogu prijaviti svi građani stariji od 18 godina iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

“Zvanični jezik cijelog događaja je engleski. Pozivamo sve mlade ljude, studente, programere, startapove, mala i srednja preduzeća, zaposlene u naučnim institucijama, kao i stručnjake iz drugih oblasti koji su zainteresovani za digitalizaciju i pametna rješenja da se prijave”, napomenula je Jocić Tanasković.

Prijave za učešće na takmičenju su otvorene od 1. do 12. jula, do 12 časova po srednjeevropskom vremenu na internet stranici https://www.rcc.int/balkathon.

“Pravo takmičenje zapravo počinje 14. jula popodne nakon završetka registracije, kada svi prijavljeni timovi i pojedinci dobiju svoje mentore koji će im pomagati u osmišljavanju rešenja za svoje prijavljene ideje, i završava se 16. jula. Svi neophodni alati za taj rad će im biti obezbeđeni”, navodi Jocić Tanasković.

Savjet za regionalnu saradnju će nagraditi najbolje ideje u tri oblasti – pametni turizam, platforma za digitalno učenje i rješenje za plaćanje putem interneta, svaku nagradom u vrijednosti od 10 hiljada evra.

“Svečanost uručenja nagrada održaće se putem interneta 16. jula, kako i dolikuje onlajn takmičenju. Moram da kažem da smo veoma zadovoljni dosadašnjim odazivom za učešće na Balkathonu. Ali ‘kapije’ za prijavu se zatvaraju 12. jula, u nedjelju, tačno u podne i do tada zaista očekujemo veliki broj prijava iz cijelog regiona, sa sjajnim digitalnim rješenjima”, poručuje Jocić Tanasković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

Bacanje para, eto što je.

Send this to a friend