Ekonomija

Šta Ministarstvo finansija kaže o hedžingu i koji podatak krije

Milojko Spajić

Kolika je provizija banaka u hedžingu za kredit za prvu dionicu auto puta, pitanje je na koje CdM-u iz Ministarstva finansija nijesu dali odgovor. Oni su podsjetili da su bankarski troškovi za hedžing aranžman uključeni u kamatnu stopu, koja reflektuje cijenu izloženosti banaka prema Crnoj Gori.

“Svaka od banaka je dostavila svoju ponudu u pogledu iznosa dolarskog duga koji bi konvertovala u eure, kao i EUR kamatne stope. Rangirane su na osnovu kapaciteta obima/veličine izloženosti i povoljnosti kamatne stope u eurima, kao i izabrane one koje su imale najprihvatljivije uslove za državu”, naveli su iz ovog resora.

Oni su podsjetili da se radi o četiri banke, dvije evropske banke – Societe Generale iz Francuske i njemačkoj Deutsche Bank, kao i dvije američke – Merrill Lynch International i Goldman Sachs International.

“Sve ove banke bile su prijavljene za hedžing aranžman prije nego što je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić preuzeo čelo ovog resora, a onda se intenzivno pregovaralo da bi se došlo do najboljih i najprihvatljivijih uslova za državu. Pristupili smo fiskalno odgovorno ovako važnom procesu, da bismo se zaštitili od valutnog rizika, i doveli do zaključivanja ISDA ugovora”, naveli su iz MFSS.

U Ministasrstvu su potvrdili ranije medijske navode da hedžingom nije obuhvaćen čitav kredit.

“Obaveze države po osnovu kredita Exim banke, izražene u američkim dolarima, konvertovane su u eure. Radi se o iznosu od 818 miliona dolara, odnosno o ukupno povučenim sredstvima iz kineskog kredita do jula ove godine. Ostatak do 944 miliona USD biće obuhvaćen prije naredne rate, u januaru iduće godine, po povlačenju tih sredstava”, istakli su u MFSS.

Kako su naveli, period otplate se odnosi se na period od 14 godina, koliko i traje otplata kredita za prioritetnu dionicu auto – puta, sa mogućnošću da se nakon dvije godine preispitaju uslovi hedžing aranžmana.

U transakciji je, kako tvrde u Ministarstvu, korišten unakrsno valutni svop.

“Cijeli postupak je sproveden u skladu sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2021. godinu i po međunarodnim standardima, jer su potpisani ISDA ugovori, kao neophodan pravni okvir za realizaciju ove transakcije”, ističu u MFSS.

Brži oporavak američke ekonomije od evropske

Odgovarajući na pitanja šta je ministra navelo da zaključi transakciju po kursu 1,18 dolara za jedan euro, da li je trebalo još čekati i da li ćemo, ako dolar nastavi da slabi, biti na gubitku, u MFSS podsjećaju da je prva rata za nezavršenu dionicu auto-puta dospijevala je na naplatu 21. jula ove godine.

“Nije se više moglo čekati, posebno u situaciji kada američka ekonomija pokazuje da se brže oporavlja nakon kovid ekonomske krize, ne želimo da država gubi novac kao što je “prosuto” oko 110 miliona eura u dosadašnjem periodu. I međunarodne institucije su upozoravale na rast troškova za auto-put zbog kursnih razlika i nepreduzimanja mjera, odnosno osiguranja od valutnog rizika, da bi se to spriječilo”, tvrde u resornom ministarstvu.

Oni ističu da je crnogorska ekonomija eurizovana, te da “zbog pokazatelja koji zvanično ukazuju na brži oporavak američke od evropske ekonomije” unakrsno vautni svop je urađen prije kontinuiranog rasta ekonomije SAD, samim tim dolara, kao i prije rasta kamatnih stopa.

“U prilog tome idu i podaci da je novoregistrovanih poslova u SAD u julu za preko 70.000 više nego što se to očekivalo, te je i to uticalo na jačanje dolara i signalizira kontinuiran oporavak američke ekonomije.
Ne očekujemo gubitak nakon ovog aranžmana, jer je njime neutralisan taj rizik. Efekat povećavanja duga je eliminisan unakrsno valutnim svopom, koji je osnovni element repliciranja kredita u osnovnoj valuti koju država koristi, i sva buduća kretanja na tržištu su neutralisana uzajmanim odnosom između kredita i hedžinga”, uvjereni su u MFSS.

Kredit iz 2014. godine za prioritetnu dionicu auto-puta od Podgorice do Kolašina ugovoren je u dolarima, po kamatnoj stopi od dva odsto, a Crna Gora dug sada isplaćuje u eurima, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,878 odsto.

“Dakle, država plaća eurski iznos (konvertovan po kursu 1,18 USD/EUR), sa prosječnom kamatnom stopom od 0,878 odsto, a banke dolarsku ratu kredita sa kamatnom stopom od dva odsto, koju proslijedimo kineskoj strani. Rate kredita dospijevaju na 21. jul i 21. januar. Prva rata kredita je plaćena 21. jula ove godine i, zahvaljujući hedžing aranžmanu, ostvarena je ušteda od skoro četiri miliona eura (EUR 3,91 milion na 21. jul 2021. godine). Kod kamate je ušeda iznosila 3,83 miliona eura, a ostatak kod glavnice 0,08 miliona eura. Da nije urađen hedžing, tih uplaćenih 27,79 miliona eura bi iznosilo 31,71 miliona eura. Takođe, samo kamata bi bila 6,9 miliona eura, a ne 3,06 miliona koliko smo platiti. Očekuje se ušteda na godišnjem nivou oko osam miliona eura”, kažu u MFSS-u.

Zaključuju da je ovo i važan korak ka refinansiranju kredita za auto-put, a zbog ostvarenih hedžing uslova u još boljoj smo pregovaračkoj poziciji.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naucnik
Gost
Naucnik

Poceli su botovi Zdravkove stranke da pisu budalastine po portalima.

Hipokrati
Gost
Hipokrati

Posto imas uticaja
Reci ministarki
Da djeci stavi zute trake umijesto maske na usta
Dovidjenja

HEJJJJ
Gost
HEJJJJ

Mickey buduci PREDSJEDNIK

Valterka
Gost
Valterka

Mozda u Republiku Srpsku

Valterka
Gost
Valterka

Kakav folirant, strani namjesnik, izvodjac radova mafije! Vrijeme ce pokazati.

Iz regiona
Gost
Iz regiona

Da je nama jedan ovakav a ne nam plackavi prodade i zemlju i vodu za koju se ratovi vode u svijetu
Svaka cast ovom covijeku

Crnogorac 100 /
Gost
Crnogorac 100 /

Idemo Mickey
Samo naprijed
Neka ovi moji bivsi dps strucnjaci pricaju i sebe zatvaraju ti si uzdigao ovaj narod iz pakla nemastine sa ovim ljetom
Idemoooooooo🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗

Tratincica
Gost
Tratincica

Ja sam.ovu sezonu kao mnogi odradila …A nijesam se nadala nakon onog ludackog zatvaranja proslo ljeto ..
Gospodine hvala sto nijeste dozvolili da narod ostane bez svog posteno zaradjenog novca
Svaki virus dodje i prodje
Samo se brojevi nijesu ranije davali
Srecno u daljem radu

Dr.Markovic
Gost
Dr.Markovic

Jedan ljudski zivot je vrijedniji od svih para ovog svijeta ali si ti litijasica kojoj su pare sve i svja kao i ovoj nesrećnoj Vladi.

HEJJJJ
Gost
HEJJJJ

HVALA ZA DIVNO LJETO
♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️

delboj
Gost
delboj

Mickey se ponasa ka da je ovo njegova firma.

Jelko
Gost
Jelko

Upravo tako, domaćinski a ne rasipnički.

TUBORG
Gost
TUBORG

Mickey je čovjek koji zna znanje za razliku od DPS-ovih “ doktora” ekonomije ( Ivanović i družina)
On samo čisti uprljano dvorište…Ljubomorni neka ljubomoraju.

Sova
Gost
Sova

Mickey zna znanje, za razliku od naivčina iz ovih velikih banaka. Oni, kukavci, ne znaju da će dolar da skoči, pa će izgubiti mnogo miliona. Tačno onoliko, koliko ćemo mi uštedjeti. Zašto su Societe Generale, Deutsche Bank, Merrill Lynch International i Goldman Sachs International zaposlili takve naivčine i neznalice? Kako su preživjeli do sad i zgrnuli tolike pare, kad rade… Više »

Ljudi
Gost
Ljudi

To.ćemo da vidimo.Ćalović treba da istražuje ovakve poslove,ali njoj je bitnije da analizira prije bilo prije 10 godina iako su to istraženi slučajevi.Bitno je i to,ali je svrha toga tijela da se kontroliše aktuelna vlada.

DaVi recem
Gost
DaVi recem

Ti si odradio ovu sezonu i dao narodu da malo zaradi i svaka tebi cast

Emil
Gost
Emil

Molim te da mi objasniš kako je on odradio ovu sezonu? Napravio hotele? Puteve? Služio goste? Doveo nove brendove? Čistio sobe? Bukirao apartmane? Privukao nove turiste?

Ljudi
Gost
Ljudi

Kakva patetika. Ko je napravio Porto Montenegro,Porto Novi,Lušticu Bay ,regionalni vodovod,aerodrome uljudio,napravio MA koju ste vi uništili.Došli ste na gotovo.

Bokelj BokKo
Gost
Bokelj BokKo

Hvala gospodine za odadjenu sezonu ..
Ovome narodu treba da radi da se poslom dobro upregne i ne slusa politicke svadje …Svaki virus je stigao i izasao iz drzave kad SZO napuni dobro milijardama svoje Agencije
Samo jako

Zoran
Gost
Zoran

Ugovor otplate skoro milijardu dolara je fiksiran na kurs dolara od 1.18. Znaci li to da ako dolar padne na 1.10, sto je realno i sto svi ocekuju, da cemo IZGUBITI oko 80 MILIONA eura na ovom Mickey-ovom ugovoru?!?!

Patri JOTE
Gost
Patri JOTE

Respekt

Jocko
Gost
Jocko

Kako respekt kad ne razumijes o cemu se prica

onfhzl
Gost
onfhzl

Aranžman u kojem plaćaš nekome manje od jedan posto kamate a on u tvoje ime otplaćuje kredit od dva posto je za Ginisa. Onoga koji je to ugovorio treba na čelo Svjetske banke.

Naucnik
Gost
Naucnik

Nije to bas tako, no te folira mickey kao malo dijete. Sustina je da je ukupan dug tj glavnica sa kamatom pokriven hedzing arazmanom i plus na taj iznos ova kamata od 0.878 posto. Bilo kako bilo Amerika je namjerila da devalvira dolar kako bi svojim kompanijama omogucila da po nizim troskovima moze kupovati svoju valuti prilikom izvoza roba na… Više »

Statistika
Gost
Statistika

Do kad će nam ovaj bankarski dripac držat predavanje kako se presipa iz praznoga u šuplje?

Send this to a friend