Ekonomija

Stanić: Preleviću, struja sa platom od 2000 eura nije skupa

Mirko Stanić

Nakon što je predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević, saopštio da se električnom energijom više ne može kupovati socijalni mir, reagovao je portparol i član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić, koji poručuje da je jasno da Preleviću sa platom od 2000 eura struja nije skupa.

<<<Prelević: Strujom se više ne može kupovati socijalni mir<<<

“Predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević je u opširnom intervjuu objasnio zašto se strujom ne može kupovati socijalni mir. I tu ga, vjerovali ili ne, u potpunosti podržavam. Jer socijalni mir će se izgraditi kad građani Crne Gore budu imali visinu plate kao državni službenik Branislav Prelević, i sa 1994 eura neto im struja ne bude preskupa. Kao što je bila preskupa za 50-tak hiljada domaćinstava koja su zimskom periodu imala račune od 100 ili više eura, dok su im presječna primanja 500 eura. Tada bi im, kao Preleviću, na električnu energiju išlo samo pet odsto plate, a ne 20 odsto ili više. O penzijama čiji je prosjek 285 eura da i ne pričamo. Struja nije socijalna kategorija, i kako nam fino objasni sa cijenom krtole (kako su obrnuli, još malo će svi državnih institucija u poljoprivrednike), možemo se svađati do preksjutra u kafani, ali ćemo krtolu platiti koliko košta”, tvrdi Stanić u izjavi za CdM.

E tu već, kako dodaje, Stanić vidi potrebu da se pobuni.

“Prvo vlasnik njive sa krtolom je Marko iz Kolašina ili Arben iz Sukuruća i on može da proda tu krtolu koliko misli da neko može da je plati, ni cent preko. Inače će mu satrunuti. Mada može i da satrune, njegova njiva, njegov krtola. S druge strane vlasnici EPCG su svi građani Crne Gore, ona nije privatna njiva pa da sa nje “odabrani” mogu da uberu ono što im se najviše sviđa. Recimo minihidroelektrane ili vjetroelektrane, kao u Crnoj Gori. Znači, EPCG je naša zajednička njiva od koje svi treba da imamo koristi, koja se ne koristi u privatne interese i sa koje plodove ubiremo zajednički. Sa koje ne prodajemo struju kao krtolu u “gladnoj godini”, pa da se maksimalizuje zaradu, nego da njena cijena ne opterećuje budžete naših sugrađana. Sve “legalno i legitimno”, kako nas prosvijetli Prelević”, rekao je Stanić.

S druge strane, Stanić poziva da se zamisli situacija u kojoj se državna kompanija za proizvodnju struje, jedina koja koristi naslijeđene resurse, iskustvo, kontakte sa proizvođačima opreme, obučenu radnu snagu i sve što se može zamisliti ne prijavi na tender za izgradnju tih famoznih malih elektrana ili vjetroelektrana?

“Nego se prijave vlasnici kafića, sinovi funckionera od 27 godina, vlasnici kompanija za registrovanje vozila i slično. I dobiju tendere, izgrade elektrane i ispostave račun svim građanima Crne Gore, da ih preko OIE 1 i OIE 2 plaćamo, svakog mjeseca. Tada nijesmo čuli državnog službenika Branislava Prelevića, da kao vrstan poznavalac struke, digne svoj glas i ukaže da bi državna EPCG, sa 80 miliona eura na računu i sa obećanim (opet državnim) subvencijama mogla napraviti ove elektrane i postati još profitabilnija. I da joj po isteku 12 godina ostanu u vlasništvu”, jasan je portparol SDP-a u izjavi za CdM.

Kako dodaje, prošle godine je EPCG zaradila, ni manje ni više nego 44 miliona eura i to je najveći pojedinačni profit neke kompanije iz Crne Gore, čini mu se, u dugo godina unazad.

“Taj profit je, kad ga podijelimo na one koji zarađuju u Crnoj Gori, 226 eura po svakom od 195.000 zapošljenih građana naše zemlje. Zamislite koliki bi tek profit bio da “nije vođena socijalna politika preko EPCG”, kao što kaže državni službenik Branislav Prelević? Ne traže građani da struja bude socijalna kategoraija. Traže da plaćaju fer cijenu za isporučenu robu. I da državna kompanija ima fer odnos prema građanima od kojih živi i čije je vlasništvo. Ni manje ni više od toga. A da Regulatorna agencija za energetiku i predsjednik Odbora rade svoj posao i kad on nije u interesu vladajuće partije”, kazao je on.

Kad su u pitanju berze struje, gdje Crna Gora treba da je kupi, on smatra da ne treba trošiti više riječi od proste računice po kojoj smo prošle, 2018-te godine, proizveli više struje nego što smo potrošili u Crnoj Gori. Naša zemlja je bila neto izvoznik, pa na je i HUPX berza trebala kao mjesto na kojem smo prodavali el. energiju, više nego nego što smo je kupovali.

“A i tu bi nam Prelević mogao reći i još jednu magičnu formulu, koju ne pominje – struju smo prodavali po mnogo većoj cijeni nego što smo je kupovali, zbog specifičnosti proizvodnje koju imamo zahvaljujući hidroelektranama. Ali kad treba odbraniti neodbranjivo, najvažnije je prećutati nezgodne činjenice. Poput one da je energetskim bilasnom predviđeno da će Crnoj Gori ove, 2019-te godine, nedostajati samo 4,1 odsto električne energije, odnosno da ćemo 96 odsto potreba zadovoljiti iz sopstvenih izvora. I svako informatički pismen može provjeriti kolike su oscilacije na berzi i da često iznose i preko 50 odsto na dnevnom nivou, ali to ostavljam stručnjacima. Da rezimiramo za svih 99,5 odsto nas koji imaju manju platu od državnog službenika Branislava Prelevića: EPCG je u vlasništvu svih građana Crne Gore (skoro 80 odsto državna), Struje imamo dovoljno da ne moramo da je uvozimo, MiniHE su gradili DPS biznismeni a mogla je EPCG, ali je tada ćutao Cijena struje je dovoljno visoka, a EPCG pravi istorijski najbolje finansijske rezultate”, istakao je Stanić.

On kaže da bi, nakon svega, državni službenik Prelević mogao, kao vrstan stručnjak u ovoj oblasti, svoje znanje i vještine ponuditi na nemilosrdnom privatnom tržištu, pa da se vidi kako će se ta struka platiti.

“Moguće da bi i više nego sad u državnom sektoru i tada bi bivši službenik Prelević mogao naširoko da propagira neoliberalni koncept maksimalizacije profita, povećavanja cijena “legalno i legitimno” i sprječava populizam gdje ga primijeti. Do tada, nije pristojno iz udobne državne fotelje, sa državnom platom koja je četiri puta veća od prosječne govoriti o “socijalnom miru” kao najvećem zlu koja može pogoditi državnu kompaniju”, zaključio je Stanić.

M.D.

42

avatar
1000
29
13
0
 
34
siviPoštujemFileopgKondorPtrahinja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Populistička priča sa jeftininim trik doskočicama kako bi se dopala širokim građanskim masama. 1. Elek. energija je berzanska roba Staniću i tamo joj se formira cijena. 2. Socijalna politika se ne vodi uranilovkama i nekim jeftinim proizvodima. 3. Tako su nekad polupismeni komunisti uništili stočni fond u CG jeftinim mlijekom a proizvodnju pšenice jeftinim brašnom i hlebom. 4. Iskreno se… Više »

Poštujem
Gost
Poštujem

Ovo je drugi put da pročitam vaš komentar i oba puta me fasciirate vašom inteligencijom i edukovanošću. Čime se bavite ako nije tajna?

sivi
Gost
sivi

Baš je čudo kako polupismeni komentatori imaju taj stav oko nečega u šta se ne razumije. Ali da odgovorim, umjesto Stanića. 1. Ele. energija je danas na toj berzi danas JEFTINIJA nego što je prodaje EPCG. 2. Država je ustavom definisana kao država socijalne pravde, nego kao divljeg kapitalizma 3. “Polupismeni” komunisti su napravili Radoje Dakić, Obod, Primorku, Željezaru, KAP,… Više »

Kondor
Gost
Kondor

Tako je Stanicu,sve je istina uz jednu opasku:
I vi iz SDP a ste bili na te plate u RAE!

Ptrahinja
Gost
Ptrahinja

SDP je dezorijentisan, ozbiljno su skrenuli u lijevi populizam. Vrijeme je za promjene u vrhu stranke, ili za kraj jedne lijepe price.

Bnjj
Gost
Bnjj

Koliko je CG propala drzava najbolji primjer je bahata vlast oni u ovoj privatnoj drzavi mogu sve da urade sta hoce autokratija

Jugoslavija
Gost
Jugoslavija

Katastrofa. Niko ne zasluzuju platu preko hiljadu eura dok je narod gladan.

Bnjj
Gost
Bnjj

Smijeniti Prelevica to su DPS budzetski patriote koji zive svoj zivot boli njih briga o narodu.

Cgc
Gost
Cgc

Stanicu ne mlati

Kokoko
Gost
Kokoko

Ti mlatis poltron! Kolika treba da budes nista roba da komentarises negativno nesto sto je u intresu naroda! Nije bitno od koje je partije!

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Sit gladnome ne vjeruje !

st.nikola
Gost
st.nikola

sa ovakvom opozicijom mogu još 30…, brawo staniću

Kotoranka
Gost
Kotoranka

Stanić bi mogao biti ozbiljan kandidat na nardnim izborima, napredovao je dosta u protekle 3-4 godine. Ozbiljan i odmjeren.

Cgc
Gost
Cgc

Pravi kandidat da izgubi
Nije Crnogorac
Bosanac

Pop Đuro
Gost
Pop Đuro

gospodski, kao i uvijek. Bravo Mirko

eto
Gost
eto

G.Staniću nemam riječi za ovo.Kao da sam lično pisao.Koja to bi partija?Ja sam politički neaktivan,bolje reći neopredijeljen ali sada ako ikad više pročitam nešto slično vadim člansku kartu.Ti faraoni su umislili da narod crnogorski mora da ih se boji.Nabaviće oni drugi narod ako nijesu zadovoljni.Sa grbače ovog naroda su se odvratno preobogatili.Stotine miliona eura.Pa i za njihove treće vozače se… Više »

Vlado19784
Gost
Vlado19784

I ja bi placao najskuplji paket da mi je plata ovolika

Djasla
Gost
Djasla

Bravo

Mark
Gost
Mark

BRAVO STANICU !ODAVNO BOLJI DEMANTI NE.PROCITAH.SVAKA CAAST!

Send this to a friend