Ekonomija

Stopa realnog rasta BDP-a u prvom kvartalu iznosila 2,7 odsto

Ilustracija

Bruto domaći proizvod Crne Gore u prvom kvartalu 2020. godine iznosio je 913,1 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 886 miliona eura. Stopa realnog rasta BDP-a u prvom kvartalu ove godine iznosila je 2,7 odsto, saopšteno je danas iz Uprave za statistiku MONSTAT.

U istom periodu, stopa realnog rasta BDP-a u EU (27) iznosila je -2,5 odsto.

“Najznačajnije stope realnog rasta u EU (27) u prvom kvartalu zabilježile su: Irska sa stopom rasta 4,6 odsto, Rumunija i Litvanija 2,4 odsto, a Mađarska je zabilježila stopu realnog rasta od 2,2 odsto. Najveću negativnu stopu realnog rasta zabilježila je Italija od -5,6 odsto, zatim Francuska -4,7 odsto i Španija -3,8 odsto”, navode u Monstatu.

U državama regiona u prvom kvartalu zabilježen je rast od pet  odsto u Srbiji, Hrvatskoj 0,4 odsto, Sjevernoj Makedoniji 0,2 odsto, dok je u Sloveniji zabilježen pad od 2,3 odsto.

“Značajan rast u I kvartalu 2020. godine zabilježen je u industrijskoj proizvodnji od 12,9 odsto, od čega je u sektoru Vađenja rude i kamena zabilježen rast od 21,3 odsto, u sektoru Prerađivačka industrija 17 odsto i u sektoru Snabdijevanje električnom energijom od 6,9 odsto”, naglasili su u Monstatu.

Realna stopa rasta prometa robe u trgovini na malo iznosila je 6,1 odsto, dok je vrijednost izvršenih građevinskih radova u prvom kvartalu 2020. godine veća za 4,6 odsto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

“Poljoprivreda, mjerena vrijednošću otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, zabilježila je rast od 3,5 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prethodne godine”, dodaju u Upravi za statistiku.

Pojašnjavaju da negativan doprinos rastu BDP-a u prvom kvartalu 2020. godine dolazi od prihoda od turizma koji su manji za 4,9 odsto i prema podacima Centralne banke Crne Gore u prvom kvartalu 2020. godine iznosili su 45 miliona eura, što je za dva miliona eura manje u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

“U prvom kvartalu 2020. godine zabilježen je i značajan pad broja prevezenih putnika na aerodromima od 11 odsto, kao i pad broja dolazaka turista od 26,3 odsto i pad broja noćenja turista od 18,7 odsto u kolektivnom smještaju. Ako proizvodnju sagledamo sa stanovišta tražnje odnosno potrošnje, preliminarni podaci za prvi kvartal 2020. godine pokazuju da je međunarodna tražnja ostala gotovo na istom nivou kao u istom kvartalu prethodne godine”, dodaju u Monstatu.

Ukupan uvoz roba i usluga povećan je za 0,1 odsto u I kvartalu 2020. godine u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok je ukupan izvoz roba i usluga smanjen za -0,9 odsto.

“Bruto investicije su u prvom kvartalu 2020. godine zabilježile stopu realnog rasta od 2,2 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Pozitivan doprinos rastu BDP-a u tržišnim cijenama u prvom kvartalu 2020. godine, dolazi i od naplaćenih poreza (PDV-a, akciza, carina). Prema podacima Ministarstva finansija, u prvom kvartalu 2020. godine porezi su naplaćeni u iznosu od 198,2 miliona eura, što je povećanje za šest odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Prosječna neto zarada u I kvartalu iznosila je 524 eura i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bila je realno veća za 1,5 odsto”, zaključuju u Monstatu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nema veze
Gost
Nema veze

Super

bonaca
Gost
bonaca

Lako vam je crtati tabele o rastu kada radi kreditna linija od MMF,sve ce ovo doci na naplatu: prospiritet,da zivimo bolje,EU put i njihove vrijednosti,BDP,svijetla buducnost…itd

Send this to a friend