Ekonomija

Štrajk advokata opravdan, ne bježimo od poreza

Nikola Martinović

Štrajk advokata je opravdan i tu dileme nema, kazao je poznati crnogorski advokat Nikola Martinović, poručujući da oni ne bježe od plaćanja poreza državi.

Podsjećamo, advokati u Crnoj Gori deveti dan su u štrajku, jer Ministarstvo finansija ne odgovara na njihove zahtjeve da se pronađe rješenje i advokatska profesija izuzme iz Zakona o fiskalizaciji, koji se primjenjuje od danas.

U Jutarnjem programu TVCG je rekao da ga raduje što je crnogorska advokatura prvi put bila jedinstvena, jer se prvi put dešava da advokati u našoj zemlji štrajkuju.

“Ovdje nikad advokati nijesu štrajkovati i možete li vjerovati koliko je to nagomilano nezadovoljstvo i koliki je problem koji se mora riješiti na taj način da advokati obustave pružanje pravne pomoći”, rekao je Martinović.

U javnosti se, kaže, stekao utisak da advokati ne žele da plaćaju porez državi.

“Niko u advokaturu ne misli da ne treba da plaća porez. To niko ne dovodi u pitanje. Radi se samo kako da se porez obračuna i kada ga platiti”, ističe Martinović.

Rješenje koje je uspostavilo Ministarstvo finansija, prema riječima Martinovića, je neprimjenjivo na advokaturu i urušilo bi sistem pravne pomoći, i sistem povjerenja između advokata i klijenta, jer bi, kako kaže, svako mogao da pristupi predmetu.

“Nije u pitanju neplaćanje poreza, već način na koji taj porez treba prijaviti”, pojasnio je Martinović.

Ponavlja da advokatura želi da se riješi taj problem, uz ocjenu da Ministarstvo finansija ima nesposobne ljude koji nijesu spremni da se suoče s problemom i da ga riješi.

“Zakon treba da važi za sve, ali kad ga primjenjujete morate ga primijeniti sa specifičnosti svih branši”, navodi Martinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lovcenska
Gost
Lovcenska

Vlada i njeno ministarstvo treba da istraju u namjeri i ne treba da odstupe ni jedan milimetar ! Navikli su ovi da deru sirotinju po Crnoj Gori pod plastom borbe za pravdu a svako zna da im je glavna sposobnost poznanstvo i lobiranje sa sudijama i sudstvom, pa vrlo cesto i na stetu klijenata za cija se prava navodno bore… Više »

Kuč
Gost
Kuč

NIJE NAŠA VLADA!
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Emanon
Gost
Emanon

Hahaha, pa sto strajkujete ako ne bezite od placanja poreza?

Jovan
Gost
Jovan

Odluka komore kojom se zabranjuje rad advokata koji ne strajkuju je protivustavna. Toliko o advokatima i komori.
I Velibor Markovic je to pisao na fb stranici.

ZdravRazum
Gost
ZdravRazum

Advokati da plate porez koji duguju kao i da konacno pocnu da prijavljuju stvarni promet

Jes, jes
Gost
Jes, jes

Ne bježe od poreza, ali da plate koliko je njih volja.

Edw
Gost
Edw

Oni nude prijedlog da se radi fiskalizacija kao u Hrvatskoj. Tamo su svatili probleme koji su specificni za advokaturu i uveli par malih izmjena.

Dula
Gost
Dula

Nekom majka, nekom maceha.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Štrajkujte, ali porez platiti morate, kao i svi, pa da iz kože iskočite. Dosta ste bili zaštićena vrsta.

Balsa
Gost
Balsa

Slobodno strakujte ali porez ce da vazi za sve !

Send this to a friend