Ekonomija

Stranci u panici zbog nekretnina u Crnoj Gori, država tvrdi da su znali za legalizaciju

Ilustracija

Više hiljada stranaca, vlasnika nelegalnih objekata u Crnoj Gori, naći će se u problemu jer nisu u zakonskom roku, do 16. jula, predali zahtjeve za legalizaciju. To znači da bi veliki broj stranih državljana, vlasnika nelegalnih objekata, među kojima je najviše Srba i Rusa mogli da ostanu i bez imovine. Ukoliko zahtjev nisu podnijeli u roku opštine će staviti hipoteku na nelegalni izgrađene objekte, kao garanciju da će vlasnici izmiriti komunalije. Neki od vlasnika bespravno sagrađenih objekata su kontaktirali CdM i tvrde da nisu bili obaviješteni o postupku legalizacije u Crnoj Gori, kao i da su očekivali da dobiju obavještenja o tome od nadležnih cnogorskih institucija.  Međutim iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su CdM-u saopštili da oni, kao i opštine nisu imali obavezu da šalju posebna obavještenja vlasnicima nelegalnih nekretnina na teritoriji Crne Gore o postupku legalizacije.

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma, niti jedinice lokalne samouprave nemaju obavezu da šalju posebna obavještenja vlasnicima nelegalnih nekretnina na teritoriji Crne Gore o postupku legalizacije. Strani državljani su, jednako kao i rezidenti, dužni da vode brigu o svojim kućama, stanovima, poslovnim prostorima i samim tim se informišu o propisima koji se sprovode u Crnoj Gori”, pojasnili su za CdM u MORT-u.

U ovom resoru tvrde da su vodili intenzivnu medijsku kampanju, često komunicirajući sa medijima iz Srbije, kao i sa ruskim medijima u Crnoj Gori.

“Ostvarili smo komunikaciju i sa diplomatskim predstavništvima u zemljama čiji državljani posjeduju nekretnine u našoj državi i dali detaljna uputstva vezana za postupak legalizacije. Takođe, na česte upite koje su službenici Ministarstva dobijali putem maila ili telefonskog poziv- odgovarali smo u najkraćem roku, kako bi im ostavili što više vremena da organizuju prijavu nelegalnog objekta”, naglasili su u MORT-u.

Oni su istakli i da su građani Srbije, kao i ostalih zemalja koji imaju nekretninu u Crnoj Gori, mogli slati zahtjeve za legalizaciju nelegalnih objekata i poštom.

Srpski mediji su prije nekoliko dana objavili  da će vlasnici čak 20.000 vikendica i kuća u Crnoj Gori, koji su državljani Srbije, ostati bez imovine jer nisu predali zahtjev za njihovu legalizaciju.

Iz MORTA su ranije više puta upozoravali da će oni koji ne prijave bespravno sagrađeni objekat morati da plaćaju naknadu za korišćenje prostora sve do uklanjanja takvog objekta.

Visina troškova legalizacije objekta zavisi od više faktora odnosno u kojem dijelu Crne Gore, u kojoj opštini je objekat, u kojoj zoni, koja je vrsta objekta-stambeni ili poslovni…

Podsjećamo da troškovi legalizacije obuhvataju komunalnu naknadu, koju utvrđuju opštine, a koja zavisi od površine, lokacije i namjene objekta.

Uprava za nekretnine je saopštila da je u Crnoj Gori oko 40.000 nelegalnih objekata, a po ranijoj procjeni Ministarstva održivog razvoja i turizma ih je oko 100.000.

I premijer Duško Marković je juče u Skupštini kazao da če svi vlasnici morati da uđu u proces legalizacije nelegalnih objekata i da Vlada odlučna da riješi ovo pitanje.

“To ne znači da treba da rušimo sve ne opraštajući nikome ništa nego da legalizujemo i dovedemo u zakonito stanje one objekte koji ne ugrožavaju kapitalni razvoj odnosno razvoj infastrukture. Sve što nije na toj trasi može biti legalizovano ako se ispune zakonski uslovi. Svi će morati da uđu u proces legalizacije, svi, i oni koji to sada nijesu. Oni koji neće snosiće negativne posljedice”, poručio je premijer.

Prema njegovim riječima procjenjuje se da je do isteka roka za legalizaciju bespravnih objekata, opštinama podnijeto više desetina hiljada zahtjeva. Najviše zahtjeva podnijeto je u Podgorici, Baru, Herceg Novom, Budvi i Ulcinju.

<<<Zahtjevi za legalizaciju se mogu podnijeti i 16. jula<<<

Podsjećamo da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je nedavno usvojen u Skupštini Crne Gore između ostalog predviđeno da su vlasnici bespravnih objekata do isteka roka  mogli da predaju zahtjev za legalizaciju sa dokazom iz Katastra da su predali elaborat premjera na ovjeru.

“U tom slučaju postupak se prekida do dostavljanja potpune dokumentacije, odnosno na rok do 90 dana. Dakle, bespravni graditelji koji urade elaborat izvedenog stanja, mogu da predaju zahtjev za legalizaciju u zakonom predviđenom roku, te naknadno dostave nedostajuću dokumentaciju”, kazali su ranije u Ministarstvu.

Legalizacija podrazumijeva podnošenje popunjenog zahtjeva za legalizaciju, elaborat premjera izvedenog stanja bespravnog objekta koji ovjerava Katastar i dokaz o zabilježbi postojanja objekta u katastarskoj evidenciji, odnosno list nepokretnosti.

Nedavno je direktor Uprave za nekretnine Drago Kovačević kazao da misli da će iz MORT-a morati da razmisle da se rokovi za legalizaciju produže, što je bio slučaj i u zemljama regiona.

A. Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Država je u obavezi da stopira nelegalnu gradnju i ako je to već dozvolila, iz nepoznatih razloga, onda je mogla da obavijesti sve vlasnike lično što bi bio korektan potez (iako na korektne poteze ove vlasti nijesmo navikli). Ko plati ostaje, ko ne plati oduzima mu se, jednostavno. Ali kada uzmemo u obzir da je ova vlast neuka i tajkunska… Više »

Dejo italijan
Gost
Dejo italijan

Tako bih i ja za majkom kao goran za spirom.

Dejo italijan
Gost
Dejo italijan

Donijela mi majka krdze iz crne gore u italiju pušim krdzu ali marlboro.

Dejo italijan
Gost
Dejo italijan

Sad sam čuo za gorana Mitrovica zao mi ga je mnogo i mene i majci.

Banjanin
Gost
Banjanin

Znali su svi no se prave blesavi na brašno,evo u Sutomoru 90 posto srbijanaca ljeti uzme debelu lovu,a Crnoj Gori neplaća ništa,dugo je to trajalo,ko ne prijsavi legalizaciju,normalno hipoteka i oduzeti i neka država izdaje

Grga
Gost
Grga

Aj neka podje neki Crnogorac u Rusiju ili Srbiju nelegalno da gradi pa ce vidjet sto ce ga snaci .U drugu su drzavu gradili bez papira e sad da je srece i kazne i komunalije bi platili po punoj cijeni a jos svi izdaju i ne placaju porez Uh muka vi je vise…

Jovan
Gost
Jovan

Grade Crnogorci ovde u Srbiji nelegalno, i to jako puno. A posebno crnogorski ‘investitori’, a nasa drzava (Srbija) im itekako ne stoji na putu nego kasnije ubira poreze! Obavestenja nismo dobili, niti je postojala bilo kakva medijska inicijativa na ovu temu u Srbiji!

Komentator
Gost
Komentator

E zamisli… Stranci koji su vlasnici nelegalnoh objekata u panici!!! Potresno. Nesrecnike muka nacerala da grade na divlje, na pjemu od mora i ne placaju nikome nista…

komsija
Gost
komsija

nikome ja nebi srusio a pogotovo radniku sirimahu prvo bi se bi se utvrdile mogicnosti pa koima da plati u kesu ako nema na rate

wartbourg
Gost
wartbourg

jes. baš su radnici siromasi iz srbije i rusije u crnoj gori gradili na divlje. dva tri srpsa dinara ili ruske rublje i trospratnica na pjenu od mora za izdavanje…

Kamatas
Gost
Kamatas

u proces mraju da udju svi ali svi koi su dogradjivali ili gradili iznova..ko ce koliko platiti zavisi sta je uradio i dje..grdno se varaju oni koji misle da ce im bit oprosteno zato sto su poltroni..a zivi bili pa vidjeli

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Koja hajducka drzava…..premijer bi morao da bude odgovoran sto daje ovakve izjave…cus stavit ce hipoteku…rusit ce(sto jedino i znaju ali samo sirotinji ali ne njima bliskim kriminalcima koji izgradise na obali svoe milionske vile protiv svih zakona i Ustava) OBALA JE OSPTE DOBRO PREMIJERU I NIKO PA NI VLADA NE MOZE DATI DOZVOLU ZA GRADNJU NITI LEGALIZACIJU….KAD SRUSITE SVOJIMA STO… Više »

Moje ime
Gost
Moje ime

Fino legalizuj to sta si napravio i ne trabunjaj.

Lipovo
Gost
Lipovo

Smijessno je kako se stranci prave ,,stranci,, i ne razumiju crnogorski jezik kada su njihove obaveze prema CG u pitanju. Pitajte vasse ,,legalne,, komssije koliko ih je ta obaveza kosstala, uz vasse zaposijedanje boljih lokacija i godinama izbjegavanja obaveza. Prodajte je da nijeste soc. sluchaj

LJUTA...
Gost
LJUTA...

A dje je bila drzava da zastiti svoju imovinu ?
Sta su radili ovi iz vlasti?Krali no sto?

Rajko
Gost
Rajko

Kod nas se sve podrazumjeva…

cicija
Gost
cicija

Ovo je pravi tekst za Kurir… Senzacionalno,stranci u Panici drzava im sve uze…

Moje ime
Gost
Moje ime

DPS logikom, trebamo im oprostiti sve dugove i sve komunalije, jer su to strani “investitori”. Oni dođu ovdje da potroše pare i mi treba da smo počastvovani što su oni tu, isto kao Porto, Luštica, Portonovi itd. Sve je to isto samo je skala negdje manja, a negdje veća, s tim što veličinu i značaj određuje par likova iz DPS-a,… Više »

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Smrta kazna lopovima preko 100000eura

S.P.
Gost
S.P.

Nemate se što bojat stranci,vaše neće dirat,rušiće samo Crnogorske,starosjediotske kuće,rušiće samo one koje su podignute na stare temelje.Jako sam razočarana sa svim.Razočarana sam sa radom tržišne inspekcije koja ne kontroliše sve lokale po Budvi i Petrovcu no preskače.Država ovo nesmije da dozvoli,država mora da zaštiti prvo svoj narod pa onda ostale.Nije pametno udarat sami po nama,postaje neizdržljivo.

Animus
Gost
Animus

Neka ruse sve sto nije po zakonu! Ja cu placat sve dazbine, a ti neces…pa ti je poslije kriv Marko ili Janko.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Bravo 🐃 ! No ne rece po kojemu zakonu? Po onom koji je vazio u vrijeme u kom se gradilo ili po ovom mojkovackoniksickom?

S.P.
Gost
S.P.

No što no ćeš plaćat.Ja dug neznam što je,to nikad nisam imala,no ćeš ti podmirit tvoje jer ti ih Marko i Janko neće plaćat.

Moje ime
Gost
Moje ime

Kakve veze ima trzisna inspekcija sa nelegalnom gradnjom?!

S.P.
Gost
S.P.

A nema,no ožuliše čapru sa svih strana.

Panicar
Gost
Panicar

Dje je izlaz

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Gdje i ulaz..🤡

delboj
Gost
delboj

Sve uzimaj.

NBA
Gost
NBA

ISTOVREMENO KAZNIT I GRADJEVINSKE(KORUMPIRANE) INSPEKCIJE,KOJE SU DOZVOLILE GRADNJU BEZ DOZVOLE!

Zivio Erdogan
Gost
Zivio Erdogan

Mislim da bi nam drzava procvetala kada bi postojala komisija koja provjerava inspekcije svih kategorija, tako da bi oni morali svoj posao mnogo bolje da rade a samim tim sve bi se polako dovodilo u red.

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Sve sto je na pjenu od mora rusi

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Osim ono izgadjeno prije dolaska djemperasa

Gulphy
Gost
Gulphy

Prvo kazu da nisu imali obavezu da ih obavjestavaju, a onda da su preko konzulata obavjestavali?! Lud, zbunjen..

Berane
Gost
Berane

Loša poruka. Hteli da priznate ili ne sve loše organizovana. Informativno na lokalnom nivou.
Da neko malo mućne glavom produžio bi do kraja godine i naravno uzeli još para.

loky
Gost
loky

Brate oni ce uzet i tako i tako. Ja sam u Budvi u zgradi jolly apartmani. Ovamo od 23 stana 16 vlasnika je iz Srbije i Rep. Srpske. Svi su sve znali, na zalost pravili su se da nisu pa sad moraju da placaju namete.

Sole
Gost
Sole

Što bi plaćali? Ko su ti Jolly apartmani? Kako su napravljeni na divlje? I kako su uspjeli da prodaju nelegalne stanove? Kako je notar to ovjerio? Svi krivi a na kraju da nadlja kupa.

Berane
Gost
Berane

Nepoznavanje zakona Zaboravimo kakav nam je katastar i urbanizam bio. Mi se danas u 21 vijeku radujemo kanalizaciji i asfaltu.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

E kolioo volova odje ima…on je u zgradi dje ima 26 stanova….kako je taj junak napravio zgradu bez papira bez placanja komunalija i bez upotrebne dozvole.. i prodao stanove…..ti su gori no najgori klan na balkanu….

Smijurija
Gost
Smijurija

Ne mogu da shvatim, svaki čovjek bez bozira bio stranac ili ne, zna da ne smije da podiže objekat bez legalne građevinske dozvole nigdje u svijetu pa ni u Crnoj Gori. Objekti se moraju legalizovati, a ubuduće bi inspekcijska kontrola morala da bude mnogo žešća i brža. Rušiti odmah čim počne gradnja ako nema građevinsku dozvolu!

Berane
Gost
Berane

Sitnom sivom ekonomijom i dozvolom da ljudi sebi nešto na divlje sagrade održava socijalni mir.

Soko
Gost
Soko

Nijesu oni podizali nego su kupili. Kako ste im vi primorci uvalili nelegalne objekte, kako ste ovjerili te ugovore i kako ste to upisali u katastar? Doveli ste u abludu ljude.

Vučina
Gost
Vučina

Ako su vidjeli da je objekat nelegalan zašto su kupovali stanove i kuće? A ako su sa svime bili upoznati onda su prave o.ce za šišanje.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Pa ko im je sada kriv…pa znali su da kupuju u cg….a garantovali su im najvisi zvanicnici dps sd….milo .. marovic … gvpzdenoic … sekulic simovic… tarzan… pavicevic catovicka …..vukobici..grdovici..sad ovi posteni a ovi ludi jer su mislili da je viva montenegro prava a ne lopovska drzava …pa ti vidju ko je kriv i ko treba sto da plati…

M..
Gost
M..

Ti samo pljujes po drzavi u kojoj zivis, koliko vidim iz komentara nista drugo ne znas. Treba te zaposliti u nekoj drzavnoj upravi pa bi se hvatao za glavu koliko posla ima a sve mislis lako je tamo… nego ste vi primorci naucili da samo zivite od izdavanja apartmana(a pola od toga da ne prijavite goste) a da zavrnete malo… Više »

Myguz@
Gost
Myguz@

Ima leka i za ovo u svakom gradu srušit po deset nelegalno izgradjenih objekta i da vidiš druže kako će ostali dolećet da namire troškove oko legalizacije. Ne,nisu znali kad su gradili,kupovali nelegalne kuće,zgrade,stanove-sram ih bilo,još se prave naivni,neznajući,pa kako to pobogu,pa samo budale plaćaju komunalije,gradjevinsku. Repno bi ja njima da ostalim poštenim gradjanima ne više palo na pamet jedan… Više »

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Ti brate ko da se gradili za vrijeme prvog tita?

Gavro
Gost
Gavro

Imam vikendicu na F.gori od 100 m2. Završio sam legalizaciju koja me ukupno koštala 5.000 dinara ili 48 e. Slična je cijena legalizacije je na Zlatiboru i u Vrnjačkoj banji.Čitaoci i novinari vašeg portala mogu provjeriti ove podatke. Ovdje je legalizacija zamišljena kao ekonomska kategorija,a ne kao socijalna. Služi samo za punjenje praznog budžeta,a ne vodi računa o tome da… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Vikendica u drugoj dtžavi po tebi je socijalna karegorija. Kad naši državljani plačaju po tom cjenovniku što bi bilo drugcije za ostale. Probaj u Italiji,Austriiji napraviti nelegalno. Treba još skuplje nego kuće za stanovanje.

Berane
Gost
Berane

Stvarno. Kad uzmeš velike kredite bez privrede moraš po nekome da udariš.

Moje ime
Gost
Moje ime

@Gavro
Dobro se informisi prije nego sto pocnes da pricas price o sredstvima koja se uzimaju za legalizaciju.
U zakonu jasno pise da se novac od legalizacije objekata koristi u svrhe komunalnog uredjenja naselja.

Ve$a
Gost
Ve$a

Ja imam dva samara. Moram li oba legalizovat?

Mali Jože
Gost
Mali Jože

Ne. Samo legalizuj taj koji nosiš. Rezervni ne moraš. A i ime si ukra.

Ve$a
Gost
Ve$a

A tu si, tico! Oba te častim, tvoj su broj!

Mrgud
Gost
Mrgud

Zavisi ko je na samaru.

Ve$a
Gost
Ve$a

Vlast, druge ne puštam!

Savo
Gost
Savo

Ako se produzi rok neka bude skuplje. U suprotnom oni koji su savjesno sve platili ispadaju budale.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

I jesu budale dokazano…na zadnje izbore izaslo 35% gradjana

Bane
Gost
Bane

Najjaci su mi ovi sto uporedjuju drzavu CG sa Amerikom,Engleskom i drugim uredjenim zemljama. A zivimo u najkriminalnijom drzavi,pored albanije. I sad bi da sruse i/ili oduzmu nekretnine nerezidentima. Hahaha. Al obavezno srbijancim,rusiđa i bosancima. Da otmu,jer im je malo svoga. Prodaju zemlju,pa bi da uzmu nazad. E ne moze prijatelji. Pa nije kuca nesto sto se podize za dva… Više »

Marko
Gost
Marko

. Svako zna da je prije pocetka gradnje potrebna dozvola l duzan je da je pribavi. Ovom narodu je lopovska svijest i ne cudi me sto su lopove doveli na vlast. Ovdje nikome ne smeta lopovski sistem. Borba je oko toga ko moze da krade. Pih

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo Marko,da smo pošteni doveli bi na vlast poštene ljude.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Kasno …vise ih nema u cg da se napravi i manja administracija….😇

Siki
Gost
Siki

Sto stranci i domaci nijesu bili u panici kad su nelegalno gradili. Imali su rok od preko 30 godina da se prijave za legalizaciju. Ovakvi naslovi smisljeni su kako bi se pravio pritisak na drzavu da popusta i dalje. Umijesto da krivicno odgovaraju za krivicno dijelo nelegalna gradnja, oni se nagradjuju manjim cijenama legalizacije.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Mozda tad nisu bili stranci.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Krivcicno djelo nelegalne gradnje je doneseno tek 4 jula 2008g ..ovo samo za neznalice…..koliko je njih od tada osudjeno zatvorom makar 1 dan? NIKO….! a ZASTO NIJE?….Sudovima naredjeno iz vlade…..💲💲💲

free samples
Gost
free samples

pa nijesmo nezavisni od 90-te nego od 2006…bolidu

Realno
Gost
Realno

Prvi komentar koji sam izbacio bio je negativan vjerovatno neki Rus, Srbijanac ili Bosanac cast svima to su nasa braca kumovi prijatelji, ali toliko plitak mozak moras imat da odes u tudju drzavu napravis objekat bez dozvole i ocekujes da te neko ganja po bijelom svijetu da te obavjesti da je u CG u toku legalizacija. Osisao bi ja vama… Više »

Obraza bez
Gost
Obraza bez

Sjaši više sa Srbima, ako može. Svaka vijest “Sigurno je neki Srbin”… što je sa vama ljudi? Niti vas ko proziva, niti vam ko šta priča, a vi samo Srbi pa Srbi. Ajmo malo: limenka, šverc kokaina u gaće, trodupla radna mjesta, Marović/Barović… Svuda Srbe vidite, totalna paranoja.

S.P.
Gost
S.P.

Pričaju nam priču,evo naša tržišna danas,samo je ulazila i kažnjavala mještane,nas starosjedioce,sve lokale đe je vlasnik stranac je preskočila,nije ni glavu pud njih obrnula.

xxx
Gost
xxx

Ziva istina gospodine.Ove “strance” iz podgorice i sa sjevera zaobilaze u sirokom luku.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

E pa lijepo…ti volis ovu drzavu pa plati i fokazi da je volis i da budes primer postovanja njenih zakona

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Pa marovic barovic djukanovic bjehu srbi dok ne poce gradnja

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Jesi li siguran da su ti objekti gradjeni nakon 2006-e? One gradjene prije nijesu gradili stranci iako sad to jesu. Licno ne podrzavam gradnju bez dozvole ali to je drzava dozvoljavala, a ne ja pa sad drzava treba da to i rijesi sto bezbolnije.

Brekatik
Gost
Brekatik

Obraza Bez: pa nama su takozvani Srbi najveci problem. Jer u CG pravi Srbijanaca ima nekoliko %, ovi sto se izjasnjavaju kao Srbi a Crnogorci su, e oni su muka ove drzave. Zato sto pljuju po CG koliko idje mogu i velicaju Srbiju, a fora je sto ni Srbiju ne vole ni malo. Kad dobiju pitanje sto ne podju u… Više »

LJUTA...
Gost
LJUTA...

I to ima veze sa nelegalnom gradnjom a ne sa nepostojanjem drzave?

Ja i još neko
Gost
Ja i još neko

Ignorance is bliss.

Realno
Gost
Realno

Vjerovatno ce se taj rok produziti, a da nisu znali jesu isto onako kako su pravili bez dozvola,

Sova
Gost
Sova

Opet, i opet: ROK ZA PRIJAVU SE MORA UKINUTI! To je stvorilo toliko problema, da se broji hiljadama. Osim toga, moraće država da ponovo organizuje novi krug. Tako se stvara uvjerenje kod gradjana da država nije ozbiljna. Poznajem dosta ljudi koji kažu: “biće drugog kruga, možda sa povoljnijim uslovima”. Zato ne treba biti više krugova, već uvesti višestruko veći porez,… Više »

LJUTA...
Gost
LJUTA...

NE MOZE SE UVESTI POREZ ZA NESTO STO PRAVNO NE POSTOJI…..POSTOJI SUD I SLEDECIH 20G PARNICE…DA LI JE OVA VLAST SPREMNA DA OTVORI DESETINE HILJADA SUDSKIH SPOROVA?

zzzzzzzzzzzzzz
Gost
zzzzzzzzzzzzzz

Da ne ulazimo kako je doslo do nelegalni objekata..ali ne treba rusiti i potpuno je ispravno stavis hipoteku pa kad se registruju i plate sve ok.. a da ne pricamo da su probali nelegalno graditi npr u Britaniji… i da nije bitno jesu li Rusi, Srbi, Amerikanci ili domaci izdajnici!

Sasa
Gost
Sasa

Nema sanse da u sumi nelegalnih objekata u Baru neko moze obavijestiti ljude koji su dosli sa sjevera ,sagradili mnostvo kuca ,kupili nelegalne stanove ,rade u inostranstvu i tek sada koriste odmore…a o legalizaciji se bruji mjesecima,vidim da i nisu raspolozeni za legalizaciju jer cim imas vise,vise moras i da das..bar po 3 ,4 nekretnine ..

Doca
Gost
Doca

Sve nelegalne objekte, koji su u vlasnistvu nerezidenata, treba srusiti. Pa neka idu u svoju drzavu i grade.
Zamislite sebe i tu smjelost da uradite isto negdje u inostranstvu..

Siki
Gost
Siki

Stvarno. Zamisli dodje irvas i na tudje zemljiste okoci i radi kucu od 4 sprata, a ti da dodjes u irvasko da pecurku uberes, pucali bi.

xxx
Gost
xxx

Irvasi su najvise nelegalnih objekata napravili.Nemoj brat pecurke jer su ih irvasi otrovali.

Ljubo
Gost
Ljubo

To nemozes da napravis u inostrabstvo sanse nema da lopatu zabodes da radis bez dozvola,kod nas se moglo sve da se radi niko nije upozoravao za nista malo se podmaze I bucaj.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

I sad se otvaraju gradilista a vlast ignorise

Baba
Gost
Baba

“Nepoznavanje zakona ne oslobađa od odgovornost”i-ovo je premisa u zakonodavstvu skoro cijele Planete.Takođe, što mislite-je li siguran podatak o vlasniku nelegalnog objekta-št, treba o da ih tražimo da im šapnemo, da se ne potresaju, što treba da rade, a već su uzeli sve što su mogli? Ne lupajte, ljudi gluposti.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Kao ni pravo na Dom niko ne moze ugroziti kazu sudije iz Sarzburga a pocele i one nase tako da sude

Srbija do Kosov
Gost
Srbija do Kosov

Kad su kupovali znali su da nije legalno, neko dodje zauzme tudje i napravi kucu, izdaje je i uzima pare pogotova ova fela rusko-srpska…kao u Kambodzu, kriva je i drzava dosta trebala je to odmah u korijen da sasijece..

free samples
Gost
free samples

Tako je ali kriva je iskljucivo drzava!Prodaji rusima zemlju po ogromnim cijenama pustaj ih da grade a sad im oduzmi izgradjeno.Ozbiljno od drzave nema sta.Sa srbima je druga prica 99% srpskih kuca i vikendica je izgradjeno prije 2006 dok srbi nijesu bili stranci tako da prdnjava tipa Siki i Srbija do kosova nidje veze sa mozgom kao i 99% njihovih… Više »

Božidar
Gost
Božidar

“Neki od vlasnika bespravno sagrađenih objekata su kontaktirali CdM i tvrde da nisu bili obaviješteni o postupku legalizacije u Crnoj Gori, kao i da su očekivali da dobiju obavještenja o tome od nadležnih cnogorskih institucija…”

Jesu li oni obavijestili Državu kad su počeli da grade!?

spediter
Gost
spediter

Ispravno Bozidare,a CDM odma “potrca”da im stane na ruku,a kako kontaktirase bas sad CDM,a o tome se prica evo godina dana i jace,znali su oni i ostali,ali blef je cudo.

Gill
Gost
Gill

Mozda neko sa portala ima interes od prazne price i brge da nekom Rusu ili Kinezu ne ode imovina na dobos.
Pruzila se sansa da uzurpatori prijave kradju, a ako nece sami snose odgovornost za to sto se sprdaju sa drzavom.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

I marovici nisu znali da su krali jer su bili umislili da su oni drzava kao sto njihovi najblizi partijski drugovi i danas isto misle

Čitalac
Gost
Čitalac

Otkad je CDM nadležan za tumačenje legalizacije?

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Pa kako su mogli nekoga obavjestiti kad svi tvrde da drzave nije bilo?

Jovan
Gost
Jovan

Ministarstvo nije nista u obavezi! Hahahha Autostoperski vodic kroz galaksiju 🙂

svašta
Gost
svašta

Jovan, ČITAVU GODINU JE PRIČA O TOME, PA SAMO NE ZNA ONAJ KOJI NEĆE DA ZNA. Najbolj bi bilo da angažujemo potrage za vlasnicima nelegalnih objekata i da ih “lepo” zamolimo….

Realni
Gost
Realni

U svakoj normalnoj zemlji bili bi obavijesteni.Odje nijesu imali obavezu za tobi neko trebao da snosi odgovornost.

spediter
Gost
spediter

Dvadeset hiljada nelegalnih na divlje sagradjenih objekata gradjana Srbije,i sto je trebalo Realni da ih traze preko Interpola,a nijedan niti je dostavio adresu niti nista za bilo kakav kontakt,vec su se”redovno”skrivali kad dodje inspekcija sa rijecima “to je vikendica mjestanina”tako da niko nema nema pravu evidenciju cije je sto,ali sada ce se morati znati.Obavjestenja su bila na sve TV i… Više »

Slobodan
Gost
Slobodan

Srbi ti najvise smetaju,a? A Limenka,a plata od 300 evra,a kokain na svaki ćošak,a Marović,Barović,Mićunović? A mali Blažo i elektrane? A Kolari i gradnja u sred mora? A svako malo ubistva po CG? A to što kad su izbori onda nije teško nalazit brojeve i zvati redom?! E kakvih ovdje smradova ima! Patoloških mrzitelja Srba! I oni nisu gradili u… Više »

jgzui
Gost
jgzui

Slobodan, što tebe briga za naše ljude? Viđi ti kako to ide tamo kod vas…tamo je sjajno pa dolazite u CG da nadničite, a i nelegalno gradite da se brčnete u more…eeeeeh!

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Ne bezimeni…mi smo rodjeni u CG kadje jos bila Srpsa Sparta a onda dodjose komunjare….

xxx
Gost
xxx

Ovo je samo izgovor da se otme imovina.Ja sam gradjanin Crne Gore i imao sam zestoke probleme sa prevodom imovine.Imam svu dokumentaciju ali nekome se bilo cefnulo da proda moju imovinu.Govorim o nekime iz katastarske sluzbe koji su zavrsili u zatvor ali i stavili 2 miliona eura u dzep.Ja sam sudski uspio da vratim imovinu a ovi nesrecnici nece.Prevariti i… Više »

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Kako si ti pameta…..eto vratios si kazes sudski….e onda je u tvom slucaju sud zakazao

Božo
Gost
Božo

U svakoj normalnoj zemlji ne bi smjeli da grade nelegalno, već bi bili ćorkirani, ili u ludnici.

free samples
Gost
free samples

znaci ipak na kraju obrni okreni, nenormalna drzava!

xxx
Gost
xxx

U svaku normalnu zemlju korumpirani drzavni sluzbenici idu u zatvor.Kod nas dobijaju unapredjenje.

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Dobro si Bozo napisao…..u svako NORMALNOJ

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Eto jedini ode u privatnu ludnicu svetozar marovic olicenje svega crnogorskog od 1988g.

crnogorac
Gost
crnogorac

Istina, ali gradili su u nenormalnoj zemlji

jgzui
Gost
jgzui

Realni, ove budale – da pozivamo strance koji su bez dozvole gradili u našoj zemlji… Ima Zakon, pa se interesuj ili misliš da će nelegalno ostati dovijeka…Porez, bato, pa se onda besplatno brčkaj u našem moru…

LJUTA...
Gost
LJUTA...

Jeste brate ..kako da se kupaju u “nasem” moru..cetinjskom..niksickom.pljevaljskom…rozajskom i drugim nasim morima

Send this to a friend