Ekonomija

Striković: Gorivo će ponovo poskupjeti pet – šest centi po litru

Ilustracija
Ilustracija

Situacija sa cijenom goriva je obeshrabrujuća za građane i privredu, jer se očekuje da će se do kraja godine nastaviti sa blažim ili jačim rastom. Koliki će biti intenzitet rasta cijena, zavisiće od odluka zemalja proizvođača sirove nafte, izjavio je za Adria televiziju finansijski analitičar pri Udruženju naftnih kompanija Crne Gore Draško Striković.

Koliki će biti intenzitet rasta cijena, zavisiće od odluka zemalja proizvođača sirove nafte, ističe Striković nakon novog poskupljenja goriva. On je kazao da se cijene goriva mogu i smanjiti, ali da to zavisi od Vlade. Izvršna vlast ima zakonsko pravo da smanji akcize na gorivo do 50 odsto, čime se mogu znatno smanjiti cijene naftnih derivata.

“S druge strane imamo akciznu politiku na koju bi država i te kako i mogla i morala da utiče. Upravo je to negdje predlog da se sa narednim obračunom, jer se već sada mogu vam ekskluzivno mogu reći da se već pet do šest eurocenti po litru predviđa rast cijena kako za koji derivate što bi značilo dodatan udar na privredu i građane, koji bi doveo da svi trgovinski lanci odnosno svi privredni subjekti razmišljaju o povećanju cijena svojih proizvoda”, rekao je Striković.

Cijene u Crnoj Gori svakako mogu biti niže, uz odgovarajuće mehanizme i poluge koje su već na raspolaganju u akciznoj politici Vlade Crne Gore, ocjenjuje Striković.

“Što znači ne moraju da sa svih 50 odsto ali bi bilo poželjno da se razmotri umanjenje od nekih 15-20 odsto kako bi naredna poskupljenja je izvjesno da postoje da se ublaže i da se ta cijena drži na nekom ovom nivou čime bi se zadržali parametri troškova transport na nekom održivom nivou. U Crnoj Gori nemamo rafinerije koje bi obrađivale sirovu naftu, a rafinerije koje koriste sirovu naftu, na bazi tih cijena prave svoje kalkulacije i određuju prodajne cijene, pa tako možemo reći da posljedično sirova nafta ima uticaj i na sve ostale cijene iz ove branše, zaključio je Striković.

5

avatar
1000
3
2
0
 
5
SejoAndjelkoRadasinBlakiVox populi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radasin
Gost
Radasin

Toliko gorivo,a plate na eko pumpama 480,a oni milione trpaju a oni sto.im zaradjuju milione za mizeriju rade ,to su ti cuveni investitori monopolisticki

Blaki
Gost
Blaki

A ko više razmišlja o narodu ?

Sejo
Gost
Sejo

Narod je mislio na sebe ,evo im rezultat sad.Povadise se oci izmedju sebe a politicari jedu kavijar.

Vox populi
Gost
Vox populi

Ja nasuh u BIH do čepa s takvim merakom. I ubuduće ću, BIH ili Hrvatska, što je kome bliže

Andjelko
Gost
Andjelko

Pa da svugde jevtinije a kod nas uzas alapljivost na pare doktori im parali mozak i gospod bog sudio kupe po jevtinom pa rokaj sad skupo za lekove davali sve sto od naroda kradu

Send this to a friend