Ekonomija

Striković: Hrapović i poslanici da podrže povećanje plata zdravstvenim radnicima

Potpredsjednik SDP-a Adnan Striković pozvao je u otvorenom pismu ministra zdravlja Kenana Hrapovića da pozove poslanike, ali i da i on sam,  podrži Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim se predviđa uvećanje plate zdravstvenim radnicima za 15 odsto.

“Ali svim radnicima, ne selektivno, kako ste vi i vaši izabranici navikli da postupate kada su u pitanju stimulacije na zaradu, ali i kada su u pitanju sve ostale stvari vezane za sektor kojim upravljate. Da li i dalje mislite da je skorašnje povećanje plate doktoru specijalisti sa 680 na 760 eura ili doktoru medicine sa 550 na 610 eura adekvatna nagrada za težinu i obim posla koji obavljaju? Plata medinske sestre je i dalje ispod 400 eura, a o visini zarade vozača, ili radnica na održavanju čistoće ne želimo ni da polemišemo, neprihvatljivo su niske”, kazao je Striković.

Podsjeća da je Hrapović saopštio da je uvijek bio za povećanje plata u zdravstvu.

“Đe ćete ljepšu priliku od ove da nas ubijedite u to, jer vam ne vjerujemo, a značajnije je da vam ne vjeruju ni zdravstveni radnici. Pozovite javno sve poslanike da podrže ovaj zakon, a za početak kažite da li ga podržavate Vi i zašto ne. Ako su odgovori na ova pitanja iznad vaših ingerencija izvinjavamo se, zamolićemo Milutina Simovića da odgovori na njih”, naveo je Striković.

On je pitao Strikovića da li će tražiti od Fonda za zdravstveno osiguranje da ispravi grešku i svim specijalizantima obračuna naknadu za odvojeni život za april mjesec.

“Trebalo bi da znate da su to doktori sa najmanjim zaradama u sistemu. Trebalo bi da znate i to da oni nemaju svoje stanove po Beogradu. Podstanari su i za kiriju su dali bar pola svoje plate. Zar im zbog toga što su prekinuli svoje stručno usavršavanje, vratili se u svoju državu, bili na prvoj linije odbrane od Covida 19, zahvaljujete na način što od njih pravite socijalne slučajeve? Kako mislite da ti ljudi ostanu u Crnoj Gori, a kakvu poruku šaljete njihovim mlađim i budućim kolegama? Razmislite ministre, nemate još mnogo vremena”, poručuje Striković.

S.Đ.       

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran niksic
Gost
Zoran niksic

Valjalo bi niti sta znaju niti rade pola godine godisnje osim sto su svi kod privatnika u sezoni plus casovi treba povecati slazem se

kolasinska_suza
Gost
kolasinska_suza

Medicinske sestre se najvise izlazu opsanosti i koje kakvim bolestinama i najteže poslove u struci rade a plate su im smijesne! Nije ni cudo da bjeze iz drzave kad se ophodimo prema njima ovako!

Stari cinik
Gost
Stari cinik

Stara mantra, nema para, penzioneri neće primiti penzije, ako se povećaju plate medicinarima. Kako niko ne kaže da poslanici I ministry neće imati za plate…

vitamin C
Gost
vitamin C

Pa, Strikoviću, svi smo na fonu povećanja plata medicinarima, nije to nikakva ekskluziva, no pitanje postojanja novca

Mili
Gost
Mili

Para ima kad vidimo koliko ima sluzbenih vozila i koja je njihova cijena, a da ne pricamo o palim drzavnim garancijama, samo za KAP 120 miliona. Osim toga treba uvesti progresivno oporezivanje ako zelimo da idemo u bolji zivot, no da li je to uopste cilj aktuelne garniture ? Nisam bas siguran da jeste, makar po ekonomskim odlukama koje donose.

Bnjj
Gost
Bnjj

Plate u Cg su katastrofa. Nije normalno da u ovoj malo naseljeno državi sa morem, ovoliko bogastva plate budu 200,300e pa u rangu Moldavija, Ukraine, Gruzije smo

Send this to a friend