Ekonomija

Struktura depozita će odrediti kupca

Atlas banka

Vrijeme za zatvorenu dokapitalizaciju Atlas banke počelo je da teče juče i u narednih 35 dana će se znati da li će postojeći akcionari uložiti 22 miliona eura i spasiti banku. Ako to ne urade oni, privremena uprava će dokapitalizaciju ponuditi trećim licima. Ako i tada ne bude interesa, postavlja se pitanje da li će država, po ugledu na Sloveniju i Austriju u slučaju NLB i Hipo banke, ozdraviti banku i kasnije je prodati.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun tvrdi da sve zavisi od strukture depozita, koju za sada zna samo Centralna banka.

“Ako su dominantni depoziti države, opština, građana Crne Gore onda smatram da država ima interesa da dokapitalizuje banku ukoliko ne bude niko drugi htio. U suprotnom država nema interesa da dokapitalizuje banku”, kazao je Drecun i istakao da treba precizno reći koje bi bile posljedice eventualnog stečaja.

“Trebalo bi izbjeći stečaj, jer je već saopšteno da bi u toj situaciji “rupa” bila 220 miliona eura, što je mnogo. Ukoliko bi došlo do toga ugroženi bi bili depoziti klijenata i Fond za zaštitu depozita”, kaže Drecun i podvlači da Atlas banka ne spada u grupu malih banaka pa bi zbog toga trebalo sagledavati širi interes.

Poznavaoci prilika u bankarstvu kažu da se i na osnovu šturih podataka može zaključiti da je širi interes da se banka ,,ne pušti niz vodu”. Tvrde da je dokapitalizacija i od države, ukoliko niko drugi ne bude voljan ili ne položi ispit kod CBCG, manja cijena od štete koja bi se napravila stečajem. Prema grubim računicama šteta bi bila 220 miliona eura.

No, prije bilo kakve odluke treba napraviti dju diližens, sagledati ekonomski, finansijski, pravni aspekt. Izvjesno je, kažu upućeni, da neće biti dovoljno samo 22 miliona eura nego i nekoliko miliona više da bi se izdržao prvi udar odliva depozita, koji je neminovan nakon ukidanja moratorijuma.

Ukoliko država uđe u Atlas banku morala bi naći dobrog bankara da je izvede iz krize i pripremi za prodaju. Ukoliko neko treći bude zainteresovan za dokapitalizaciju, moraće dokazati CBCG da je kvalifikovan kupac, da je novac čist, da upravljačka struktura ima iskustvo u upravljanju bankom, da se ispita koja su povezana lica…

Izvjesno je, kažu upućeni, da ne treba izmišljati toplu vodu već koristiti tuđa uspješna iskustva, a najsvježiji primjeri su Hipo i NLB.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sveti tajo
Gost
sveti tajo

Drecune ti si dobar bankar treba tebi da daju da izidje iz krize…veliki si strucnjak ….

realno
Gost
realno

najbolje da se proda. kad nas jedina firma koja radi su trajekti Lepetani-Kamenari. da prodamo sve a mi šedimo i pijemo kafe

sveti tajo
Gost
sveti tajo

A voli,a lakovic a franca ?to ne racunas ,plantaze se rasipa,aerodromi mlate pare nesto mrci I mali aluminiski da ne pominjem benzinske pumpe ,A najsuplji marketi u okruzenju I EU mislim na veci dio…A posluju sa hiljadama zaposlenih e sad sto su placeni ti radnici malo mozda to je druga stvar…

Send this to a friend