Ekonomija

Stubovi Moračice biće spojeni do ljeta

Pet stubova na mostu Moračica, koji je i najzahtjevniji objekat na prvoj dionici autoputa od Smokovca do Mateševa, biće spojeni do početka ljeta. Most gradi više od 130 kineskih neimara, a radove im osim visine otežava i jak vjetar.

Uprkos jakom vjetru koji je karakterističan za Bioče, svakog dana 130 radnika radi na visini od 160 metara jedan od najviših mostova u regionu.

Za rasponske konstrukcije “Moračice” biće utrošeno oko 30.000 kubika betona, dok će u nju biti ugrađeno 5.000 tona armature.

“Rasponska konstrukcija se radi sa svih stubova, a spaja se na sredini. Otprilike, jedan segment od tri i po metra radimo nekih deset dana, što znači daočekujemo do početka ljeta možemo da sastavimo rasponsku konstrukciju”, kazao je, za TVCG, glavni inženjer na Sekciji 1 Duško Rondović.

Nakon toga slijedi asfaltiranje i izgradnja odbojne ograde i instalacija na mostu. Sa Moračiće ka Podgorici izlaziće se na tunel Mrke i istoimeni most.

“Lijevi most je praktično završen, spojena je rasponska konstrukcija. Ostalo nam je na desnom dijelu mosta da odradimo četiri segmenta. To očekujemo negdje na proljeće. Ispred ovog mosta nalazi se tunel Mrke gdje smo trenutno završili sekundarnu oblogu”, naveo je Rondović.

Pored tunela Mrke, na tzv prvoj sekciji auto puta, biće još dva tunela Suka i Vežešnik, a na radovima je angažovano ukupno 300 radnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pitija
Gost
Pitija

A oćete li neki tunel napraviti gore na mostu, jer kad dune onaj vjetar, ima da prevrće kola odozgo. Ne znate vi šta je podgorički vjetar, prevrće šlepere na zemlji a kamoli gore 150 metara pod oblake.

Pavle
Gost
Pavle

Potpuno si u pravu, samo ne kapiram ko može da stavi minuse. Bočni udari vjetra su ogromni, često i kad vozimo dolje magistralom zanose se kola od jakog vjetra i ako se čvrsto ne drži volan može da zbaci kola sa puta. A gore je to kao na ringišpil kada puknu one munje nebeske i orkani, ne smije se voziti… Više »

Vas citalac
Gost
Vas citalac

A, kameni jedni, ovo na slici nije Moracica, kuku

Odisej
Gost
Odisej

Ovo nije fotografija mosta na Moračici, samo da bi pojasniti za one koji ne znaju kako taj most izgleda.

Petljavina
Gost
Petljavina

Do ljeta 1917. Realno!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Most da se nazove po Kralju Milu a tunel Ristova duša.

Primorje.
Gost
Primorje.

Super, srecno bilo !

Brcki
Gost
Brcki

Pedeset godina je prica i zelja o kvalitetnom i bezbjednom putu aktuelna,sad nije zelja vec stvarnost, i put ce se zavrsiti nije bitno pola godine prije ili kasnije, a ko datume tacne daje nek se odma on pokaje. A na one visine je ljeti opasno a ne sad od – 5c do – 15 c zavisno od mosta na koju… Više »

Mrtac ferrari🕯
Gost
Mrtac ferrari🕯

Koji je put do zabljaka ja jos ne znam.

Mrtac ferrari🕯
Gost
Mrtac ferrari🕯

E j…..

Mrtac ferrai🕯
Gost
Mrtac ferrai🕯

Ja jos ne znam put do zabljaka je li ovo lakši put sad. 👍

Mrtac ferrar🕯
Gost
Mrtac ferrar🕯

Ja jos ne znam put do zabljaka je li ovo sad lakši put. 👍

Realnost
Gost
Realnost

Nece bit auto put ,nece bit porto montenegro ,nece bit lustica bay,nece bit porto novi ,izgleda svega ce toga bit nego ne znam dje smo mi obicni gradjani u svemu tome.

Kkkkk
Gost
Kkkkk

Auto-put treba da bude gotov do maja 2019… A nece biti ni u maju 2020…. A ostatak dionice? 2030….

Budvapest
Gost
Budvapest

Srbija jos malo puata od Obrenovca do Cacka i Kinezi zaista dobro rade na dionoci od Obrenovca do Surcina. Za to vrijeme CG spaja jedan jedini most za autoput koji nista ne povezuje.

Zorka
Gost
Zorka

Kako stubovi do ljeta? Zar nece sve biti gotovo do maja ove godine?

Pelef brijeg
Gost
Pelef brijeg

A Brajović rece slavodobitno 2015 u Maju 2019 bice zaveden auto put a ovo ako bude gotovo i 2022 bice dobro

Sasha
Gost
Sasha

Zar nismo u maju trebali da se vozimo tim auto-putem?Cini mi se da su se neki u oktobru 2016-te kleli u to!Isto kao sto su se kleli da cemo u oktobru 2018-te,gledati predstave u gradskom pozoristu u PG,nego jos nije ni do pola zavrseno.Cini mi se da isti ti obecavaju sad,bolji standard za ovu godinu,zivot sa kriminalom svedenim na minimum……..ne… Više »

Respect
Gost
Respect

Bravo,gradjevinski radnici po ovoj temperaturi pravi heroji,Svaka cast.

Slavko
Gost
Slavko

Ne smarajte nas

Mrgud
Gost
Mrgud

Znam da ti je teško. Muka je to.

nikad vise 18ta
Gost
nikad vise 18ta

brawo

Send this to a friend