Ekonomija

Šućur: Toščelik tempirana bomba, radnici topovsko meso

Potpredsjednik nikšićkog odbora URA Goran Šućur kaže da, po svemu sudeći, stanje u Toščeliku ne samo da je alarmantno nego je i očigledno da je Toščelik tempirana bomba, koja se može aktivirati u svakom momentu, dok su zaposleni postali topovsko meso.

“I dok rade na dotrajalim mašinama koje treba povući iz upotrebe, na mašinama čija je nosivost i do tri puta manja  u odnosu na teret kojima su podvrgnute, gdje određene peći nemaju sve dozvole, gdje poslodovac ne poštuje radno vrijeme, gdje su plate niske, a  većina radnika ima dotrajalu zaštitnu opremu, postavlja se pitanje zašto inspekcija rada ne obavlja svoj posao adekvatno. Zašto ne djeluje na način propisan zakonom i zašto nije na dosadašnja dešavanja utvrdila postojeće stanje opasnosti po život zaposlenih u Toščeliku? Da li inspekcija rada čeka neku veću katastrofu, koja je na osnovu trenutne situacije u fabrici neizbježna, da bi reagovala i sakcionisala poslodavca?”, istakao je Šućur.

On kaže da ovakva situacija zahtijeva uključenje nadležnih institucija u rješavanju problema sa kojima se susrijeću zaposleni u “Toščeliku”.

“Međutim, očigledno je da kad strani kapital ima podršku države, cijena te podrške su loši uslovi i niske plate. Iako je u periodu od 2014. godine povrijeđeno više osoba, gdje je nažalost bilo i smrtnih ishoda nevjerovatno je da niko nije krivično procesuiran i da nije krivično odgovarao”, naglašava potpredsjednik URA Nikšić.

Dodaje da kada su zaposlenim ugrožena osnovna prava, mora ih zaštiti  država i da je Inspekcija rada prva koja mora da reaguje kada su ugrožena prava radnika.

“Na osnovu ovakog (ne)rada inspekcije dolazi se do zaključka da poslodavac može proći bez ikakvih posljedica, a da jedini koji mogu snositi posljedice su radnici. Tako smo došli u situaciju da bezuspješno možemo tražiti krivičnu odgovornost poslodavca i da je poslodavac u bilo kojoj situaciji nedodirljiv”, zaključuje Šućur.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
HMHM
Gost
HMHM

Turci se najmanje pitaju, savim je očigledno,da je stvarni vlasnik neko iz dps a. Doveli su poslušnika na mjesto tehničkog direktora,koji je uzgred uništio i pokrao Tehnostil. Očigledno dobre preporuke za Turke.

Inspektor
Gost
Inspektor

Umjesto politmarketinga, neka podnese prijavu za neki konkretan slučaj, i prati kako se ostvaruje.

RS3
Gost
RS3

Šuplja priča,grupice u nestajanju.Ako odu i turci,svi željezarci,doma…

Send this to a friend