Ekonomija

Sudstvo i MUP za sporove neplanirano potrošili po šest miliona

Ilustracija

Državna revizorska institucija dala je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje i uslovno na reviziju pravilnosti prijedloga završnog računa budžeta države za prošlu godinu.

U izvještaju, koji su sačinili senatori dr Milan Dabović i Zoran Jelić, se navodi da potrošačke jedinice nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovanje sa propisima.

Budžetska potrošnja je prekoračena za 237,7 miliona eura od čega je 218,3 miliona dozvoljeno, a 19,3 miliona nedozvoljeno, odnosno neplanirano i odnosi se na sudske presude. Blizu 380 hiljada eura je takođe nedozvoljeno prekoračenje za kupovinu hartija od IRF. Inače, ukupan trošak sudskih rješenja iznosi 20,34 miliona eura.

Najviše troška po sudskim presudama napravio je MUP 6,2 miliona eura, na drugom mjestu je sudstvo šest miliona, potom Ministarstvo odbrane 1,9 miliona, Ministarstvo finansija 1,3 miliona, Ministarstvo saobraćaja 1,2 miliona, Uprava za imovinu 842.000, Ministarstvo javne uprave 686.000, Ministarstvo pravde 589.000, Ministarstvo poljoprivrede 381.000, Tužilaštvo 258.000 eura…

Iz DRI su potrošačkim jedinicama preporučili da sredstva za izdatke po osnovu sudskih odluka planiraju godišnjim zakonom o budžetu.

Dio potrošačkih jedinica nema evidenciju o sporovima koji se vode protiv njih pred sudovima i/ili drugim organima, a koja bi trebalo da omogući tačne i blagovremene podatke o vrijednosti spora, statusu predmeta i fazi u kojoj se nalazi i odgovornom licu konstatovala je revizija.

Ministarstvo odbrane iskazalo je neizmirene obaveze na računu otplata obaveza iz prethodnog perioda od 669.905 eura. Revizijom je utvrđeno da ne postoji dokumentovana osnova za tekuće neizmirene obaveze. Potrošačka jedinica sudstvo je u obavezi da sa zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa usaglasi stanje neizmirenih obaveza i da informiše Ministarstvo finansija o iznosu za koji treba izvršiti korekciju.

Budžetom je otplata hartija od vrijednosti i kredita rezidentima planirana na 51,9 miliona eura, a potrošeno je preko 226 miliona. Ovi izdaci se odnose na otplatu kredita komercijalnim bankama 18,08 miliona i po državnim zapisima i obveznicama blizu 208 miliona konstatovano je u izvještaju, uz podatak da su izdaci za kamate bili 98,7 miliona ili 17,17 odsto više od planiranih.

Iz DRI su, kada je u pitanju osnov za skretanje pažnje, naveli da je prema predloženom zakonu iskazan deficit na gotovinskoj osnovi od 236,8 miliona i povećanje gotovine od 23,5 miliona, koji su finansirani neto pozajmljivanjem u iznosu 254,2 miliona i prodajom imovine u iznosu 6,2 miliona eura.

Send this to a friend