Ekonomija

Svi sa orto-foto snimka moći će da se legalizuju

Svi sa orto-foto snimka moći će da se legalizuju
Ilustracija

Vlada bi u prvoj polovini marta trebalo da utvrdi predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, nakon toga će biti upućen poslanicima na usvajanje i čim bude objavljen u Službenom listu svi koji nijesu to učinili mogu početi da podnose zahtjeve za legalizaciju bespravnih objekata, saopštio je Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, piše Dan.

Zakon se mijenja između ostalog i zbog roka za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata koji je istekao 16. jula 2018. godine.

Sredinom decembra 2018. godine Zajednica opština Crne Gore je zatražila novi rok za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata.

Bojadžić je naveo da sada u zakonu rok za legalizaciju objekata neće biti ograničen, ali da će zahtjeve moći podnijeti samo vlasnici čiji se objekti nalaze na orto-foto snimku.

Oni vlasnici koji su objekte izgradili ili dogradili i nadgradili nakon završenog orto-foto snimka neće moći podnositi zahtjeve za legalizaciju.

Da ovi vlasnici budu isključeni iz postupka legalizacije predložio je i odbor za planiranje prostora Zajednice opštine Crne Gore koji je Ministarstvu održivog razvoja i turizma uputio izjašnjenje na izmijenjeni zakon.

Sugestije koje su upućene ministarstvu, kako navodi Bojadžić, uglavnom su pojašnjenja normi radi lakše primjene u praksi.

Među najznačajnim sugestijama koje su uputili ministarstvu, Bojadžić navodi da su predložili da jedinica lokalne samouprave, u zavisnosti od vrste objekta i načina plaćanja, može umanjiti naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Tako je predloženo da jedinica lokalne samouprave do 100 posto može umanjiti naknadu za komunalno opremanje investitorima za objekte u biznis zonama, zatim za vjerske objekte i za objekte koji su namijenjeni za zapošljavanje više od deset zaposlenih.

Takođe, naknada za komunalno opremanje do 100 posto može biti umanjena za objekte koji su namijenjeni za proizvodnju, preradu odnosno skladištenje, zatim za servise odnosno zanatstvo i za podzemne etaže.

Za izgradnju odnosno obnovu objektima na starim temeljima i rekonstrukciju postojećih objekata koji su upisani u Registar kulturnih dobara naknada za komunalno opremanje se može umanjiti do 80 odsto, za terase, lođe balkone, verande otvorene galerije planirano je umanjenje naknade za 75 odsto, za potkrovlja 70 odsto, dok je za solarni kolektor za potrebe objeda do 200 eura po kvadratu najviše do 50 odsto obračunate naknade.

Listu za bespravne objekte utvrditi u roku od pola godine

Refik Bojadžić ukazuje da su Ministarstvu predložili da se lokalnim samoupravama poveća rok za utvrđivanje liste za bespravne objekte za koje nije podnijet zakon za legalizaciju sa 60 dana na šest mjeseci.

“Propisani rok treba korigovati iz razloga što su kadrovski kapaciteti nadležnih organa loklane uprave i opremljenost njihova savremenom računarskom tehnikom relativno skromni za veoma obimnu sistematizaciju podataka koji se odnose na preklapanje podataka iz orto-foto snimka i primljenih zahtjeva za legalizaciju”, piše u sugestiji odbora za planiranje prostora.

Odbor je predložio i da se lokalnim samoupravama omogući da obavještenja da je pokrenut postupak za legalizaciju bespravnih objekata umjesto u roku od 15 dana dostavljaju u roku od 60 dana, od dana prijema zahtjeva za legalizaciju bespravnog objekta.

16

avatar
1000
10
6
0
 
15
djomaZabjeloSurova realnostDr nKolenicaMolaben
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Surova realnost
Gost
Surova realnost

Kako da znam je li mi objekat na orto-foto snimak ili nije??? Đe se može viđet taj snimak?

Dr n
Gost
Dr n

A staje sa objektima za koje se odlaze legalizacija zato sto drzava nije donijela planove a za koje je istekao rok za donosenje istih.

KolenicaMolaben
Gost
KolenicaMolaben

E baš da vidimo!? U mom komšiluku je niklo makar 15 novih kuća za godinu dana! A da vam kažem sad, čisto sumnjam da pojedinci od ovih neće moći da legalizuju, jer su to neki parajlije!

djoma
Gost
djoma

Planiram da pravim kucu, manju prizemnu, kako bih zbrinuo porodicu. Za stan nemam para..Zelim da sve radim po Zakonu, kako mi ne bi sjutra dosli da ruse. Drzava u kojoj zivim trazi od mene milion placanja i procedura, jer postujem Zakon, dok ce ovi sto su gradili kako im je volja i nezakonito – imati sijaset povlastica i oslobadjanja. Ovo… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Djoma, mili, je li tebe ko branio da gradiš ka i ostali? Znaš li što dobijaš kada platiš komunalno opremanje? Evo ja ću ti reć: ništa! Nego podjele plate pacovi iz kancelarije. Prema tome, samo gradi što ti treba, i ne brigaj, ništa kriv nijesi.

djoma
Gost
djoma

Mili, branio mi je Zakon, kao sto mi i sad brani. Nisu krivi oni sto su krsili zakon nego oni koji ih na ovaj nacin nagradjuju. Zemlja paradoksa, taman za tebe i takve poput tebe..Ne placa se samo komunalno opremanje, mili, to je najmanji problem. Placa se projekat, placaju se prikljucci, placa se registrovana firma da ti gradi (ne moze… Više »

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Ovaj naslov je obmanjujući, molim da ga promijenite. Nigdje u tekstu ne piše da će svi sa orto-snimka biti legalizovani, već da samo oni sa orto-snimka mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju….a da li će neki zahtjev biti usvojen, tek će se vidjeti.

Ljufil
Gost
Ljufil

u Evropskoj Uniji – NE POSTOJI ova taksa za komunalno opremanje objekata. Porto Montenegru i ostalim bjelosvjetskim “investitorima” se oprašta, a jedino građani plaćaju i za sebe i za njih!

Markoza
Gost
Markoza

Uradite nesto sto nije na stetu vradjana. Nema sanse. Samo onako kako vama odgovara radite. Uzmite sve. Vremenom ce te uzeti i ono sto je nekome u nasledstvo ostalo. Vi i vasa papirologija.

Legalno
Gost
Legalno

Još samo da kažu kad je orto snimak napravljen pa da imamo punu informaciju. Ili još bolje, što ne objave taj snimak na web stranici.

Sova
Gost
Sova

Snimak je objavljen na geoportalu Uprave za nekretnine.

Jjj
Gost
Jjj

Snimak imas na sajtu ministarstva odrzivog razvoja i turizma

IZ PRVE RUKE
Gost
IZ PRVE RUKE

Birokratija uvijek voli da iskomplikuje. Imali su pred nosom jednostavno rješenje: Svi objekti koji su uknjiženi sa primjedbom ,,bez g.d.”, kada sklope ugovor sa opštinom, briše se Primjedba.

Sova
Gost
Sova

Nije to baš tako jednostavno kao što se čini.

oooo
Gost
oooo

Smanjenja za sve osim za domacinstva tj kuce?! Zasto niste odredili i za kuce recimo po starosti. Ako je objekat gradjen prije 30 ili 40 god da ima odredjeni procenat umanjenja komunalnih troskova svakako veci od objekta koji je gradjen prije npr 5 god?!?!?!? Ipak je ovo bio i ostao jos jedan nacin osiromasenja ionako SIROMASNOG NARODA.

Sova
Gost
Sova

Ako je objekat star 30 godina, to znači da je vlasnik 6 puta duže koristio državne resurse nego neko čiji objekat je star 5 godina. Logično bi bilo da plati 6 puta više. Naravno, ni ova logika nije dobra. Samo navodim kako se može razmišljati. Poslovni objekti koriste svima, jer zapošljavaju ljude i donose porez državi, a stambeni služe samo… Više »

Send this to a friend