Ekonomija

Svjetska banka pozajmljuje Crnoj Gori šest miliona eura

Darko Radunović

Svjetska banka pozajmiće Crnoj Gori šest miliona eura za Drugi projekat energetske efikasnosti (MEEP2). Ugovor o zajmu danas su potpisali ministar finansija Darko Radunović i šef kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuel Salinas.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, sredstva će se iskoristiti za primjenu mjera energetske efikasnosti i poboljšanje uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata i uspostaviće se održiv sistem finansiranja projekata energetske efikasnosti u zdravstvenom sektoru.

Radunović je istakao da projekat MEEP 2 predstavlja nastavak saradnje između Svjetske banke i Crne Gore na polju unapređenja i poboljšanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama.

Naglasio je da aranžman podrazumijeva povoljne uslove kreditiranja-rok dospijeća zajma je 15 godina, a grejs period pet godina. Kamatna stopa na zajam jednaka je šestomjesečnom EURIBOR-u, uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, koja se ne očekuje da bude veća od 0,85 odsto. Otplata zajma vršila bi se polugodišnje, u skladu sa definisanim planom otplate.

“Imajući u vidu opseg projekta i geografsku raspodijeljenost izabranih objekata, procjenjuje se da će koristi od ovog projekta imati 220.000 potencijalnih pacijenata i 2.000 članova osoblja”, rekao je Salinas.

Završetak projekta je predviđen do kraja 2023. godine.

Podsjećamo, novac za implementaciju Prvog projekta energetske efikasnosti Vlada je obezbijedila kreditom od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona eura, čijom realizacijom je adaptirano 16 zdravstvenih i devet obrazovnih objekata.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čarli Harper
Gost
Čarli Harper

Može li meni makar meleon? Vratiću.

Email
Gost
Email

Samo nam okove pojacavaju blago nama

Pripravnik
Gost
Pripravnik

Koliko će sad da djipne BDP?

Dada
Gost
Dada

Koliko hoćeš

Send this to a friend