Ekonomija

Svjetski dan turizma: Vizija Crne Gore da svojom autentičnošću bude globalno prepoznata

Svjetski dan turizma koji se pod pokroviteljstvom Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO) obilježava 27. septembra, predstavlja jedinstvenu priliku da se podsjetimo važnosti koju turizam ima za međunarodnu zajednicu i istaknemo njegov nemjerljiv uticaj na društvene, kulturne i ekonomske vrijednosti širom svijeta, a i u Crnoj Gori, saopštili su iz Nacionalne turističke organizacije.

“Turizam i ruralni razvoj – tema je kojom se ove godine obilježava Svjetski dan turizma, a koja nam, imajući u vidu brojne izazove sa kojima se turizam suočava usljed pandemije koronavirusa, ukazuje na jedan od mogućih puteva oporavka turističkog sektora od posljedica globalne zdravstvene krize. Zemlje širom svijeta ujedinjene su sa ciljem da turizam podstakne oporavak, uključujući i ruralne zajednice u kojima ovaj sektor treba da bude jedan od vodećih poslodavaca i ekonomski stub razvoja”, navode u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović ovim povodom istakao je da je Crna Gora u prethodnom periodu napravila značajan pomak kada je u pitanju razvoj turizma u ruralnim područjima, te da je vizija Crne Gore da u predstojećem periodu, svojim brendom i autentičnošću ponude bude globalno prepoznata kao razvijena destinacija u oblasti ruralnog turizma.

On je naglasio da je u kontekstu razvoja ruralnog turizma Crne Gore, potrebno sagledati specifičnosti naše zemlje, potencijale kojih ima jako mnogo, kao i izazove, kako bi se definisala adekvatna politika njegovog daljeg razvoja.

“Zakonskom regulativom i podzakonskim aktima stvorene su pretpostavke za podizanje nivoa kvaliteta usluge u ovom segmentu turističke ponude, a broj seoskih domaćinstava u posljednih 12 mjeseci je dupliran. Ministarstvo održivog razvoja i turizma realizovalo je niz aktivnosti na polju razvoja ruralnog turizma, između ostalih urađena je promotivna brošura kojom su obuhvaćena sva registrovana seoska domaćinstva na crnogorskom, engleskom i njemačkom jeziku, objavljen je vodič za seoska domaćinstva namjenjen građanima koji žele da se bave tom aktivnošću, a urađena je i baza podataka sa svim registrovanim seoskim domaćinstvima kao i baza podataka o starim zanatima i domaćim radinostima”, kazao je Davidović.

Direktorica NTOCG Željka Radak Kukavičić istakla je da je Svjetski dan turizma prilika da ukažemo na ulogu i značaj koje turizam ima za razvoj ruralne zajednice, ali i damo maksimalan doprinos stvaranju bolje budućnosti na tim područijima.

“Pred svima nama je dosta rada na ostvarenju tog cilja ali uz zajedničke napore turizam to može.

Podaci govore da da je u opštinama sjevernog i centralnog regiona, koje svoju ponudu u najvećoj mjeri baziraju na ruralnom turizmu broj noćenja u posljednjih 5 godina utrostručen, a jedan broj seoskih domaćinstava na sjeveru ima međunarodne ekološke sertifikate Travellife i EU Ecolabel. Svjesni da razvoj turizma u ruralnim zajednicama daje mladim ljudima priliku da zarade za život bez potrebe da migriraju u gradske sredine ili u inostranstvo, intezivirali smo sve vidove podrške, podsticaja i promocije u tom pravcu. Realizujemo više IPA projekata koji su direktno usmjereni na podizanje kvaliteta ponude ruralnih područja, radimo na razvoju novih ponuda i promociji ne samo na evropskim tržištima nego i šire”, navode iz NTO.

Svim zaposlenima u sektoru turizma želimo da čestitamo današnji dan i iskažemo posebno poštovanje za sve napore koje su uložili i ulažu u cilju očuvanja ovog sektora i njegovog, vjerujemo, brzog oporavka, zaključuju iz NTO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Naš turizam je slab a kakve potencijale imamo.

Punisa
Gost
Punisa

Kakav nonsens! Ova prica o seoskom turizmu, a svijet gori od korone. Izgleda da i ti imas viziju povratka u sumu, izgleda. Tema je kovid u turizmu, svuda na svijetu, osim kod vas. Nego, tu smo dje smo, zahvaljujuci tebi i ekipi. Jos pocni da nas ucis kako zemlju da obradjujemo, sto bi sigurno umjela, mnogo bolje nego ovo cime… Više »

Send this to a friend