Ekonomija

Telekom i ove godine ima najbržu 4G mrežu u Crnoj Gori

Mobilna mreža Crnogorskog Telekoma i ove godine korisnicima omogućava najveće prosječne brzine interneta na čitavoj teritoriji Crne Gore, kako u gradovima tako i u vangradskim zonama i na putevima, pokazuju rezultati mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža koje je početkom godine sprovela Agencija za elektronske komunikacije (EKIP).

Telekom je najbržu 4G mrežu u Crnoj Gori prema mjerenjima EKIP-a imao i prošle godine.

 

Najveće prosječne brzine Telekom bilježi u vangradskim zonama i na putevima u Crnoj Gori – 17,6 Mbps za preuzimanje podataka (downlink), što je za 41odsto brže od drugorangiranog operatora, i 28 Mbps u smjeru od korisnika (uplink), što je za čak 152 odsto brže od drugih.

Prosječna brzina preuzimanja podataka u 4G mreži Telekoma u gradovima iznosi 19,8 Mbps, što je za 26 odsto brže od drugorangiranog operatora prema zvaničnim EKIP-ovim podacima, dok je sa prosječnom brzinom od 31,1 Mbps za slanje podataka Telekom brži za 29 odsto. Srednja brzina mreže Telekoma na nivou Crne Gore iznosi 18,6 Mbps kada je riječ o preuzimanju podataka, i 29,4 Mbps za njihovo slanje, što je za 26 odsto, odnosno 71 odsto brže od sljedeće prosječne brzine.

Pokrivenost 4G mrežom Crnogorskog Telekoma, prema izvještaju EKIP-a, iznosi preko 99 odsto u gradskim zonama i preko 96 odsto na putevima. Telekom je tako prema svim kriterijumima ispunio zahtjeve iz odobrenja za korišćenje radio-frekvencija koje je Agencija za elektronske komunikacije postavila pred crnogorske operatore – one koji se odnose na kvalitet i brzinu prenosa podataka u mobilnoj mreži, kao i one koji se odnose na pokrivenost 4G mrežom.

“Činjenica da dvije godine zaredom imamo najbržu 4G mrežu u Crnoj Gori rezultat je niza dobrih strateških odluka i ulaganja u razvoj mobilne mreže, koji za cilj imaju da našim korisnicima pružimo najkvalitetnije usluge i servise u zemlji. Da korisnici prepoznaju kvalitet mobilne mreže Telekoma govori podatak da je u prethodnoj godini Telekom zabilježio najviše internet saobraćaja, odnosno najveći protok gigabajta kroz mobilnu mrežu, u Crnoj Gori. Istovremeno, Telekom ima najveći broj korisnika mobilnog interneta u zemlji, pa ovi podaci kada se ukrste dovoljno govore o pouzdanosti i kvalitetu 4G mreže Telekoma. Nastavićemo sa razvojem mreže kako bismo građanima Crne Gore omogućili pristup servisima i tehnologijama budućnosti”, kazala je Valentina Radulović, direktorica Sektora tehnike u Crnogorskom Telekomu.

Mjerenja parametara kvaliteta servisa mobilnih mreža u Crnoj Gori Agencija za elektronske komunikacije sprovela je u svim opštinama i duž najvažnijih putnih pravaca u Crnoj Gori, u dužini od oko 6.000 km.

Send this to a friend