Ekonomija

Telekom: Prekid rada neopravdan, Sindikatu sporna 2022. godina

Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom nema namjeru da ukine kolektivno pregovaranje, kao što se mogao steći utisak nakon obraćanja predstavnika Sindikata tokom današnjeg kratkog prekida rada. Zbog toga ovakvu retoriku i poteze predstavnika Sindikata smatramo neopravdanima i vidimo ih kao korak unazad u pregovorima koji se unutar kompanije vode gotovo godinu, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma.

Jasan je stav kompanije da neće ukinuti Kolektivni ugovor kao takav, niti se ikada o tome razmišljalo. U Crnogorskom Telekomu ističu da su problematične su dvije stavke Kolektivnog Ugovora, odnosno produženje suspenzije zimnice i redefinisanje jubilarnih nagrada, o čemu su predstavnici Sindikata detaljno informisani u prethodnih godinu dana pregovora.

“Kompanija je zaposlenima ponudila da dobrovoljno potpišu sporazume kojima se uređuju određena prava zaposlenih i garantuju benefiti, i to samo zato što poslodavac i vrh sindikata nijesu postigli dogovor po tim pitanjima nakon godinu dana. Međutim, nije tačno da se time što se sa zaposlenima uređuju određena pitanja želi ukinuti kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog. Podsjećamo da je pregovore neuspješnim proglasilo i napustilo rukovodstvo Sindikata, uprkos brojnim ustupcima od strane menadžmenta koji ipak rukovodstvu Sindikata nijesu bili dovoljni. Umjesto toga, predstavnici Sindikata insistiraju između ostalog na trajanju predmetnih uslova do kraja 2022. godine, umjesto do kraja 2021, što Kompanija u ovom trenutku može da obezbijedi, uz ultimatum da bez toga ne žele da sklope sporazum”, tvrde u Crnogorskom Telekomu.

Pojedinačni sporazumi sa zaposlenima su, kako tvrde u ovoj kompaniji, suprotno današnjim tvrdnjama predstavnika Sindikata, zakonit način uređivanja odnosa između poslodavca i zaposlenih, iza čega stoje pravni tim Telekoma i eksterni pravni konsultanti, ali njegovo potpisivanje ne znači i stavljanje tačke na kolektivno pregovaranje.

“Kao što je već poručeno predstavnicima Sindikata – i da svaki zaposleni u kompaniji potpiše Sporazum, menadžment je otvoren da nastavi razgovor sa Sindikatom. Do rješenja se, međutim, može doći samo kroz dijalog i spremnošću na kompromis, a ne pritiscima i oštrom retorikom. Svi naši zaposleni, a i crnogorska javnost svjesni su činjenice da je Telekom poslodavac sa izuzetno dobrim uslovima za rad, koji osim visokih zarada kako za industriju u kojoj posluje tako i za crnogorski prosjek, svim zaposlenima i njihovim porodicama te članovima i predstavnicima Sindikata, obezbjeđuje brojne benefite – od dodatne zdravstvene zaštite, rekreacije, pa do rješavanja stambenog pitanja”, navode u Crnogorskom Telekomu.

Poručuju da kako ne postoji namjera o značajnijoj promjeni strukture benefita, ostaje da se rukovodstvo Sindikata vrati za pregovarački sto kako bi sa Kompanijom postiglo dogovor.

“Menadžment Telekoma vjeruje da će se rukovodstvo Sindikata ponijeti odgovorno prema kompaniji, svojim članovima i svim zaposlenima, i vratiti dijalogu kako bi se pronašlo održivo rješenje koje ide na ruku, a ne na štetu Crnogorskog Telekoma”, zaključuju u kompaniji.

Send this to a friend