Ekonomija

Tender za unapređenje vodosnabdijevanja Ulcinja očekuje se na jesen

Sa sastanka (Foto: Opština Ulcinj)

Raspisivanje glavnog tendera za izvođenje radova na unaređenju vodosnabdijevanja Ulcinja očekuje se u septembru ili oktobru ove godine.

U Opštini Ulcinj održan je sastanak sa predstavnicima Njemačke razvojne banke KFW i predstavnicima zajedničkog uslužnog i koordinaciono društva za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda za Crnogorsko primorje DOO Vodacom. Tema sastanka bila je realizacija projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u opštini Ulcinj.

Predsjednik Opštine, Loro Nrekić naglasio je da je ovo projekat od velike važnosti za Opštinu Ulcinj i da sve opštinske službe stoje maksimalno na raspogaganju kako bi što prije počela njegova realizacija, saopšteno je iz Opštin Ulcinj.

V.d. izvršna direktorka i glavna pravnica Vodacoma, Nada Krivokapić rekla je da su se trenutno pojavili neki problemi sa kompanijom koja treba da radi reviziju projekta zbog različitog tumačenja novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, ali da vjeruje da su na dobrom putu da to rješenje. Ona je dodala da očekuje raspisivanje glavnog tendera za izvođenje radova u septembru ili oktobru ove godine.

Glavni inženjer KFW banke za Jugoistočnu Evropu i Tursku Dirk Vallerien naglasio je da je za ovu njemačku banku bitno da projekat bude održiv u smislu da ViK Ulcinj ima dovoljno prihoda za održavanje i upravljanje novim sistemom nakon njegove izgradnje.

Projekat unaprjeđenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Ulcinj, za koji se Opština Ulcinj zadužila 20 miliona eura kod njemačke KfW banke, obuhvata rehabilitaciju i izgradnju 65,3 km vodovodne mreže. U prvoj fazi planira se, pored ostalog, i rehabilitacija izvorišta i pumpnih stanica, rekonstrukcija postojećeg rezervoara kapaciteta 1600 m3 u Bijeloj Gori, te izgradnja dva nova rezervoara kapaciteta 6000 m3 i 300 m3 u Brajši i Đeranama.

Planirane mjere obuhvataju i rekonstrukciju kanalizacione mreže u užem gradskom jezgru u dužini od 1,6 km i rehabilitaciju podmorskog ispusta Đerane u dužini od 1,1 km.

Druga faza projekta obuhvata izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u mjesto Zoganje.

Send this to a friend