Ekonomija

Tivatski ugostitelji suočeni sa nizom problema, opština obećala pomoć

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović obećao je danas tivatskim ugostiteljima da će biti posvećen rješavanju problema u njihovom poslovanju, koji su izazvani aktuelnom epidemijom koronavirusa, ali i sistemskim manjkavostima.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika opštine, sastanku koji je održan na inicijativu Komnenovića prisustvovalo je oko 20 ugostitelja, između ostalog članova Udruženja ugostitelja Tivat i Privrednog savjeta koji je formiran u prethodnom periodu.

“Namjera nam je vrlo otvoreno komunicirati sa vama, sa krajnim ciljem očuvanja zdravog tkiva naše lokalne privrede, a to ste upravo vi i vaši poslovi. Bićemo transparentni, a za svaku planiranu aktivnost nužna nam je povratna informacija, koju nam samo vi možete pružiti“, rekao je predsjednik opštine ugostiteljima.

“Podrška koju su do sada pružile Opština i država jednostavno nisu dovoljne“, kazao je Tonći Francesković ispred Udruženja ugostitelja Tivta.

On je kazao da je Hrvatska odličan primjer u pogledu mjera kojima je pomogla svojim ugostiteljima.

“Samo neke od njih su potpuno ukidanje PDV-a i drugih nameta države do ljeta 2021. godine, ali i subvencija u iznosu od 900 eura po zaposlenom. Da li Opština može razmotriti dodatnu fleksibilnost kada je u pitanju naplata odvoza smeća, snabdijevanja vodom, nižih komunalnih taksi”, upitao je Francesković, dodajući da je značajan problem činjenica da svi služe sve, u smislu nelojalne konkurencije i nepostojanja prepoznatljivog ugostiteljskog proizvoda koji bi pomogao daljoj afirmaciji Tivta kao destinacije.

Ugostitelji su istakli i problem nemogućnosti dobijanja kreditne podrške kod komercijalnih banaka i IRF-a, kao i postojanja ograničenja u zaduživanju ugostitelja i drugih turističkih djelatnika.

Sekretar Sekretarijata za turizam i preduzetništvo Petar Vujović kazao je da većina tih problema nije u njihovoj ingerenciji, ali da ih to apsolutno ne abolira od odgovornosti da kao odgovorna lokalna uprava preduzmu određene korake i pruže im podršku.

“Podsjetiću da smo od 2016. godine imali sastanke koji su rezultirali dobrom saradnjom. Ova je praksa, nažalost, kasnije prekinuta i treba je ponovo obnoviti. Opština nije kreditna ustanova, ali postoje određene aktivnosti čije ponovno aktiviranje možemo razmotriti, poput opštinskog mikro-kreditnog fonda kojim se pruža mogućnost subvencioniranja kamate”, kazao je Vujović.

Ugostitelji koji rade u objektima na Seljanovu kao poseban problem su istakli radove na izgradnji Regionalnog vodovoda za Herceg Novi, koji mjesecima unazad ometaju redovno funkcionisanje građana i rad objekata.

Potpredsjednik opštine Goran Božović je istakao da nova uprava pruža ruku saradnje ugostiteljima, da je od velike važnosti svaka informacija koju uprava dobije sa terena i da će se sa posebnom pažnom razmotriti svi aspekti u kojima Opština Tivat direktno može pomoći i podržati zahtjeve ugostitelja.

“Izvjesno je da nam je potrebno određeno vrijeme za konsolidaciju, međutim određeni problemi će se rješavati odmah, a jedan od tih je upravo komunikacija i insistiranje na poštovanju svih rokova kada su u pitanju pomenuti građevinski radovi na Seljanovu”, dodao je on.

Neki od problema koje su ugostitelji istakli jesu i nepostojanje kanalizacionog sistema u Donjoj Lastvi, nedostatak parking prostora u Donjoj Lastvi i na Seljanovu, problemi prilikom licitacije zakupa opštinskih poslovnih prostora, visok iznos turističke takse i članstva koje ugostitelji plaćaju lokalnoj Tuirstičkoj organizaciji.

“Predsjednik opštine je obećao posvećenost rješavanju problema ugostitelja kroz zajedničko istupanje i djelovanje, te ja zamolio Udruženje da dostave u pisanoj formi sve sugestije kako bi lokalna uprava djelovala na osnovu istih. On je najavio direktnu komunikaciju sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, organizaciju zajedničkih sastanaka kojima će prisustvovati predstavnici Turističke organizacije Tivat i nadležniih inspekcijskih organa”, zaključuju u kabinetu Komnenovića.

Send this to a friend