Ekonomija

Tokom izolacije puna ili 70 odsto zarade

Ilustracija

Poslodavci, koji rade i u vrijeme epidemije, dužni su da zaposlenom, koji je u karantinu ili obaveznoj samoizolaciji isplate punu zaradu, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave za inspekcijske poslove.

Na drugoj strani ako poslodavci ne rade zbog zabrana koje je donijela Vlada, svim zaposlenim, pa i onima koji su u samoizolaciji ili karantinu, obavezni su da isplaćuju 70 odsto zarade.

Isto važi i za roditelje koji ne rade, jer imaju djecu mlađu od 11 godina.

Kako pojašnjavaju iz Uprave za inspekcijske poslove, Zakonom o radu je propisano da zaposleni ima pravo da odsustvuje sa rada u slučajevima privremene spriječenosti za rad zbog bolesti, povrede na radu ili u drugim slučajevima u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju.

Navode i da je jedna od situacija kada je zaposleni privremeno spriječen za rad i ima pravo na naknadu zarade u visini 100% od osnova za naknadu predviđena je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju i u slučaju karantinskih bolesti ( stavljanje pod zdravstveni nadzor ili u karantin).

„Imajući u vidu da je Pravilnikom o listi zaraznih bolesti nad kojima se sprovodi epidemiološki nadzor i protiv kojih se primjenjuju mjere sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti i definicijama slučajeva zaraznih bolesti prepoznat Infectio Coronaviralis (COVID-19), te da je Ministarstvo zdravlja 26. marta donijelo Naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID 19, zaposlenima u samoizolaciji i karantinu treba obezbijediti pravo na naknadu zarade u iznosu 100% od osnova, kao i u slučaju ostalih karantinskih bolesti“, poručuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

Na drugoj strani, kako pojašnjavaju, kada poslodavac ne obavlja rad zbog zabrane obavljanja djelatnosti, zaposleni koji je u samoizolaciji ili karantinu, imaju pravo na 70 odsto osnova za naknadu, koji čini njegova prosječna zarada ostvarena u prethodnom polugodištu i ne može biti niža od minimalne zarade u Crnoj Gori.

„U ovoj situaciji poslodavac je dužan da zaposlenom uruči pisani akt koji sadrži: razlog prekida rada, trajanje prekida rada i visinu naknade zarade“, navode u Upravi.

Pravo na plaćeno odsustvo sa rada po Naredbi Vlade za vrijeme nastale epidemiološke situacije ima jedan od roditelja/hranitelja/usvojitelja ili samohrani roditelj djeteta koje nije starije od 11 godina života, zbog prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama.

„U takvoj situaciji poslodavac je dužan obezbijediti ovo pravo svakom zaposlenom uz zahtjev za korišćenje tog prava i odgovarajuće dokaze (izvod iz knjige rođenih za dijete i potvrdu od strane drugog supružnika/hranitelja/usvojitelja da kod svog poslodavca ne koristi isto pravo). Zaposlenom pripada naknada zarade za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog plaćenog odsustva u visini od 100 odsto njegove zarade za dane plaćenog odsustva“, navode u Upravi za inspekcijske poslove.

Na drugoj strani, ukoliko poslodavac ne obavlja djelatnost zbog nastale epidemiološke situacije, onda će svi zaposleni biti na odsustvu zbog prekida rada koji je nastao bez njihove krivice i pripada im naknada zarade u iznosu od 70 odsto osnova za naknadu, koji čini njegova prosječna zarada ostvarena u prethodnom polugodištu i ne može biti niža od minimalne zarade u Crnoj Gori.

„Za mišljenje u vezi sa primjenom određenih odredbi Zakona o radu i drugih propisa iz oblasti rada i zapošljavanja zaposleni se mogu obratiti Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a za uskraćivanje prava iz rada i po osnovu rada u konkretnim situacijama zaposleni se mogu obratiti Upravi za inspekcijske poslove-Odsjek za inspekciju rada“, poručuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zoka
Gost
zoka

poslodavci nemaju izgovor zbog situacije ..da nemaju i kukumavcu ..imaju pomoc od vlade i ima da isplate plate posebno onima koji i dalje idu na posao…a ne da kukaju kako nema prodaje itd… sta onda uopste rade…

oooo
Gost
oooo

Sta ako poslodavac djelimicno obavlja poslove tj ako je dio radnika jos uvijek angazovan, kako ga poslodavac obracunava 70 ili 100%???? Neko je u Martu redovno radio a poslodavac je opet umanjio platu! Ima li iko da to provjeri?

Bnjj
Gost
Bnjj

Sad se vidi taj tigar ekonomski, milijarde projekata, grade se velelepne vile, bogataša na svaki korak, jahte idr a promakla ni je vijest da čak i Makedonija ima viši minimalac od Cg od 235€.Država od 500 000stan8vnika a bijeda teška to je uprava Cg napravila

Haris
Gost
Haris

Što ti ne doniraš dva sapuna i peškir, nego mlatiš više nego ja.

Bnjj
Gost
Bnjj

A kad prođe Korona ljeti onda otkazi, treba Vlada da obaveže da do kraja god nema otpuštanja i da da novac svima koji ne rade, ljudima sa đecom

Chicko
Gost
Chicko

Kako.70 ili 100% kad ti ne produze ugovor, kad dobijes otkaz.na neplaceno si

Ccc
Gost
Ccc

Samo mogu reci: Mrs

Uprava...
Gost
Uprava...

Je li bijeli?

Cfm
Gost
Cfm

Sve je to super. Ali ako ne radis, od cega ces isplatiti i tih 70 dosto?

oooo
Gost
oooo

Ako poslodavac radi a vecinu radnika je poslai na odmor sta ce primit radnici kojo su za to vrijeme radili???!!! Umjesto nagrade nekima su smanjene martovske plate.

Tina
Gost
Tina

A sta ce dobiti poljoprivrednici? NEaposleni? Gdje li je uvazeni agrarministar? I Ministar rada? Svi zaposleni imaju prava, A agrarsektor? Brojevi sa biroa?
Velika nepravda, diskriminacija, A kao i do sada😁

Joja
Gost
Joja

A sta sa radnicima koji nisu prijavljeni ili su prijavljeni na 3 sata ili 2…masa nije ni prijavljena..njih gazde ne zovu niti iko se pita kako ce i od cega zivjeti..bitno da privatnici kukaju i traze da se opet ogrebu od drzavu kojoj ni poreze ne placaju kako treba..evo ispade gazde i vajni biznismeni sa racunima u banci su ugrozeniji… Više »

Serdar
Gost
Serdar

Mi kao “lideri u regionu” ćemo lako prebroditi ovu krizu. Naša vlada će imati u vidu koliko je ugrožen standard stanovništva pa će pravovremeno reagovati i isplatiti pravične nadoknade za sve punoljetne građane. Dragi građani crne gore ne sjekirajte se kad imamo ovakve stručnjake u vladi. Nemojte da vas brine što inženjer sa bavi ekonomijom i ekonomista zdrastvom jer mi… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Ovdje vidimo koliko je drzava spremna, ekonomski tigar, mjau.

Ana
Gost
Ana

A kad je ovakva situacija-radilo se do 1.u privatnoj firmi koja je zatvorena.Kakva su onda prava radnika?neka objasni neko ko zna

Arija
Gost
Arija

Ja cu za mjesec mart da dobijem 70% od plate (svakako sam zaradila pola) , a za april (jer zbog trenutne situacije ne radim) obavjestena sam od strane menadzera da necu uopste primit platu.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Narode veoma teško će biti,teže nego u vrijeme sankcija. Evo vam još jedan razlog zašto se teško podiže minimalna plata. Teško će biti preduzetnicima jer su to uglavnom male firme. Njima svakako treba pomoć države. Međutim,znajući naše kolovođe oni će prvo pomoći ovim “velikim”. Nemojte samo zamjerati dojučerašnjim drugovima i poslodavcima,ako vam kažu da nemaju. Ne treba živjeti u zlu,zna… Više »

Tod
Gost
Tod

A sta sa radnicima kojima nazovi gazde davaju pola na ruke a ostalo na banku. Nista izgleda a gazdice od drzave u dzep i to sto su mislili dat radniku, i super, jos kukaju, greote propadose ada makse, ko da su juce otvorili firme pi

Slavko
Gost
Slavko

Sta znaci “davaju”?

Sokiriki
Gost
Sokiriki

Davaju?!!!

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Kako obezbjediti potvrdu o kretanju radniku koji nije prijavljen.Vazi za agencije za obezbjedjenje lica i imovine.Neka ih sada obidju iz mupa da vide koliko ih ima licence za rad.

Vesko
Gost
Vesko

Ođe inspektori prijete!!!
Vlada jedno, a oni drugo?! Aj se dogovorite!
Ako se radi od kuće, čemu smanjenje plata????!!!

Ggggggggg
Gost
Ggggggggg

U slučaju prekida rada ne postoji rad od kuce.

Mia
Gost
Mia

A ovi sto su im istekli ugovori mogu da sviraju…

Joja
Gost
Joja

I ovi sto su im.istekli i sto rade na crno i sto nisu prijavljeni mogu slobodno pocet krasti po prodavnica jer odakle ce zaradit i kupit sebi i familijama za hranu..bitno da se pomazu jedne iste gazde pi

Boris
Gost
Boris

Ugovori svi na mjesec, maksimalno 3.

Preduzetnik
Gost
Preduzetnik

Ja mislimda ce svako popiti otkazzbog ovakvih nefleksibilnih zakona i inspektorata.. na drugim portalu citam : ne placajte poreze i doprinose, vlada ce to platiti za vas. Ovdje nista. Cak prijete!!! Inspektori!!! Ko ne radi ja mislim da realno moze jednu do dvije plate da isplati ako je bio dobar gazda i imao neku rezervu. Poslijetoga nece niko ni centa… Više »

Markoza
Gost
Markoza

A kako ce biti obracunati oni sto moraju da rade. Nihe isto sjedjeti doma i raditi.

Mirko
Gost
Mirko

Znači mi smo krivi zbog više sile i idemo na smanjenu platu?!

Milos
Gost
Milos

ukoliko poslodavac ne obavlja djelatnost zbog nastale epidemiološke situacije, onda će svi zaposleni biti na odsustvu zbog prekida rada koji je nastao bez njihove krivice i pripada im naknada zarade u iznosu od 70 odsto Sale li se ovi? “Bez njihove krivice” a krivica je poslodavca onda sve ovo je li? Odakle da se daju plate ako ke firma zatvorena?… Više »

mnequeen
Gost
mnequeen

Svuda je to tako, ako je radnik registrovan sve će to da država otplaćuje istom gazdi, ko nije registrovan na žalost Ima ih dosta – ne dobija platu…

Skorpion
Gost
Skorpion

Ne lupetaj javljs se negativnona svako Obavjestenje

Milos
Gost
Milos

Sto tebi smeta sto se javljam

Milos
Gost
Milos

Odgovori drugi Milos :))

Send this to a friend