Ekonomija

Trafostanica Velje brdo ove godine na mreži

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ove godine će na mreži imati još jedan veliki energetski objekat, trafostanicu 35/10 kilovolti (kV) “Velje brdo” koja je veoma značajna za glavni grad sa aspekta razvoja poljoprivrede, industrije i turizma, kazali su Dnevnim novinama u CEDIS-u.

Riječ je, kako su kazali, o investiciji vrijednoj 1,16 miliona eura koja predstavlja još jedno veliko ulaganje u elektroenergetsku infrastrukturu u posljednjih nekoliko godina.

“Taj veliki projekat obuhvata izgradnju trafostanice 35/10 kV, ugradnju vazduhom izolovanih 35 kV i 10 kV postrojenja, kao i ugradnju transformatora 35/10 kV, 2×2,5 MVA. Sastavni dio projekta je i uklapanje trafostanice u 35kV i 10kV mrežu (DV 35kV “Podgorica Podanje” i DV 10kV “Danilovgrad”)”, precizirali su u kompaniji.

Oni dodaju da je ugovor o izgradnji trafostanice “Velje brdo” potpisan 11. februara ove godine.

Radovi su ugovoreni sa podgoričkom kompanijom “Eminent” i njihovim podugovaračima “Eurozox” iz Danilovgrada i “Geotin MNE” iz Podgorice.

“Planirano je da se trafostanica pusti u pogon do kraja godine”, kazali su u CEDIS-u.

POUZDANO SNABDIJEVANJE

U CEDIS-u navode da će se uvođenjem trafostanice “Velje brdo” u elektrodistributivni sistem znatno povećati pouzdanost snabdijevanja oko 1.300 korisnika na području Rogama, Veljeg brda, Vranjskih njiva, Miletinih njiva, Drezge, Radeće, dijela Zagoriča, Pipera, koji se trenutno napajaju sa dugačkih, a time i manje pouzdanih dalekovoda 10kV “Danilovgrad” i “Vojni logor” iz TS 35/10kV “Gorica B”.

“Bolje napajanje može očekivati i oko 300 korisnika sa područja Stare Zlatice, Smokovca i Doljana”, ukazali su u CEDISU.

Ova investicija je, kako su istakli, bila je u planu investicija CEDlS-a za 2014. godinu.

Oni su objasnili da projekat nije realizovan zbog dugotrajnog usvajanja planske dokumentacije za to područje, kao i zbog problema u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, a zatim i zbog promjene zakonske regulative u načinu pribavljanja urbanističko-tehničkih uslova.

PROJEKAT U HERCEG NOVOM

CEDIS za ovu godinu priprema još jedan važan projekat koji podrazumijeva rekonstrukciju trafostanice “Kumbor” u Herceg Novom.

“Investicioni projekat rekonstrukcije transformatorske stanice 35/10kV “Kumbor” u Herceg Novom obuhvata zamjenu deset kilovoltnog postrojenja novim vazduhom izolovanim postrojenjem, zamjenu 35 kV postrojenja novim gasom izolovanim postrojenjem i zamjenu postojećih transformatora 35/10 kV 2X2,5 MVA novim trafoima snage 2X12,5 MVA. Pored toga, predviđena je i građevinska rekonstrukcija postojećeg objekta”, naveli su u CEDIS-u.

Vrijednost investicije za ugovor koji je potpisan 25. decembra prošle godine je 1,8 miliona eura.

“Rok za izradu projekta je 45 dana od njegovog potpisivanja, a rok za završetak radova šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao nakon dobijanja građevinskih dozvola”, rekli su u CEDIS-u.

Nakon realizacije tog projekta, “Kumbor” će postati pouzdan energetski oslonac pripadajućem distributivnom konzumu, tj. povećaće se sigurnost napajanja korisnika na području Kumbora i poboljšati kvalitet isporučene električne energije, te stvoriti preduslovi za priključenje novih velikih potrošača i planiranih turističkih kompleksa, poput Portonovi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Jesam li jedini koji je na slici vidio ves masine?

Send this to a friend