Ekonomija

Tri banke i aranžman pod velom tajne

Auto-put, most Moračica

Hedžing aranžmanom koji je nedavno dogovoren sa tri banke, kako je istakao ministar finasnija, rada i socijalnog staranja Milojko Spajić, smanjena kamatna stopa na dug prema kineskoj Exim banci sa dva na 0,8 odsto.

Građani Crne Gore će o ovom projektu morati da vjeruju na riječ ministru Spajiću, koji još uvijek nije javnosti dostavio  detalje ugovora.

Prvobitno je na konferenciji za medije saopšteno da su u pitanju tri banke, ali je ministar naknadno u jednom intervjuu  kazao da su odabrane četiri banke: Societe Generale iz Francuske i njemačkoj Deutsche Bank, te dvije američke – Merrill Lynch International i Goldman Sachs International.

Za Vladu koja se najavljivala kao “najtransparentnija” u istoriji, ovo je samo jedan u nizu “tajnih ali organizovanih” poslova koje je uradila iza očiju javnosti.

Milojko Spajić

Cijeli ili samo dio kredita

Ostavlja se prostor za spekulacije i pitanje da li je u pitanju aranžman koji se odnosi na čitav kredit, ili samo njegov dio, kao i da li je više od 100 miliona ostalo neporkiveno.

Dalje, iako su najavili ovaj aranžman kao uspjeh vijeka, zaboravili su da napomenu da je bivša Vlada takođe pregovarala o zaštiti od valutnog rizika, samo mnogo transparentije.

U januaru prošle godine, tadašnji ministar finansija Darko Radunović je za Pobjedu najavio da su “u toku pregovori sa sedam renomiranih poslovnih banaka Societe Generale, JP Morgan, Erste banka, Banca Intesa, Bank of America, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche bank o zaključenju ISDA sporazuma, koji je pravni osnov za realizaciju hedžing transakcija, odnosno zaštite odvalutnog rizika kod kredita za auto-put,

A gdje je ugovor?

Ove banke su globalni lideri u pružanju usluga zaštite od tržišnih rizika” objasnio je tadašnji ministar. On je istakao da su u pitanju su veliki iznosi, pa je kod ovakvih transakcija potreban izuzetan oprez i puno znanja.

Da li je ministar Spajić napravio prave procjene, ostaje da se vidi jednom kada ugovor napokon bude dostupan javnosti.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medo
Gost
Medo

Jednog dana ce Spajic krivicno odgovarati!

delboj
Gost
delboj

Bice da je neki Madjarsko-Rusko-Britanski konzorcijum.

Ja i Jos neko
Gost
Ja i Jos neko

Pazite kako se priča okreće na sadašnju Vladu koja pokušava da spasi loš kredit. Nerealni napadi na radni narod

Naroz
Gost
Naroz

@Ti i još neko, to nije bio loš kredit, nego najbolji mogući u tom trenutku, i najbolji ponudjeni na tenderu… Kreditu je grace period trajao do prije mjesec dana i naravno da je tada, obzirom na okolnosti nastale epidemijom, trebalo ući u pregovore o refinansiranju i povoljnijim uslovima. Bukvalno sve vlade su isposlovale bolje uslove za stare kredite, zašto bi… Više »

Doon
Gost
Doon

Ljubomora!!!

Send this to a friend