Ekonomija

Tri pitanja i tri odgovora povodom brojnih neistina odbjeglog biznismena Kneževića

Žugić, Radunović i Đikanović

Atlas banka se u kontinuitetu od 2015. godine nalazi pod mjerama i intenzivnim monitoringom Centralne banke. U periodu od 2015. prema banci je propisano pet mjera u formi Rješenja, koje su bile strožije od ranije propisanih i koje su za rezultat imale uvećanje stečene aktive banke, dokapitalizacije banke u nivou od 11,3 miliona eura, što je imalo za posljedicu poboljšanje njenog rizičnog profila, ali ne u dovoljnoj mjeri koje bi garantovalo njeno stabilno poslovanje. Dodatno, Centralna banka je ovu banku pratila na dnevnoj osnovi kao i ispunjenje mjera propisanih navedenim Rješenjima, kazao je guverner CBCG Radoje Žugić, odgovarajući na pitanje Dnevnih novina koji su ključni problemi u poslovanju Atlas banke doveli do njenog kraha, posebno imajući u vidu primjenu mjera Centralne banke.

Žugić objašnjava da su dva eksterna događaja, prevashodno pad garancije kompanije Kaspija na teret banke, doprinijeli urušavanju njenog rizičnog profila.

“Ističemo da Banka garanciju nije prikazivala u vanbilansnoj evidenciji, kako je bila u obavezi, pa samim tim kontrola nije imala mogućnost uvida da navedena garancija uopšte postoji. Drugi eksterni elemenat, koji je u potpunosti urušio likvidnu poziciju banke, jeste blokada nadležnih državnih organa, kompanija koje su se bavile poslovima ecommerca, u iznosu od preko 60 miliona eura. Prvi slučaj je urušio solventnost banke, odnosno koeficijent adekvatnosti kapitala je pao ispod Zakonom propisanog minimuma (ispod jedne polovine), a drugi događaj je uslovio urušavanje likvidne pozicije banke, što je za posljedicu imalo uvođenje privremene uprave u banku 7. decembra 2018. godine”, ističe Žugić.

Guverner podsjeća da je Centralna banka, kao važna nezavisna institucija, (a polazeći i od događaja koji je u velikoj mjeri urušio njenu reputaciju kroz nezakonite aktivnosti bivšeg viceguvernera) iskazala potrebu da važnim međunarodnim partnerima pokaže punu otvorenost i profesionalnost.

“Stoga smo i tražili nezavisnu eksternu revizuju svih poslovnih procesa i procedura, posebno u Superviziji, u pokušaju vraćanja Centralne banke na nivo reputacije koji joj priprada. O tome smo informisali i šefa Delegacije EU gospodina Orava, koja je tim povodom pružila i finansijsku podršku za finansiranje ovog značajnog projekta”, kaže Žugić za Dnevne novine.

Počeo od 18 milion, završio na 48

Odbjegli tajkun Duško Knežević pokušao je tokom prošle jeseni da prevari državu Crnu Goru tako što je proceduralnim začkoljicama odugovlačio proces, da bi zatim tvrdio da je spreman da izmiri sve obaveze, istovremeno se cjenkajući, pa je razgovore sa Državom koji su počeli sa procjenom da je uložio u Meljine nešto manje od 18 miliona, završio tvrdnjom da je uložio 48 miliona, ali je kasnije poslao i jedan dopis u kojem je sve sabrao na gotovo 78 miliona.

Ministar finansija Darko Radunović rekao je Dnevnim novinama da dvomjesečna dopisivanja između Ministarstva finansija i Duška Kneževića, koja su trajala od početka septembra do početka novembra, kao ni sastanci, nijesu dali rezultate jer je Knežević stalno mijenjao poziciju i podizao visinu svojih navodnih uloga. Istovremeno je, kaže ministar, odbijao da preduzme korake neophodne da neka od vodećih međunarodnih revizorskih kuća obavi procjenu koju bi prihvatili i Država i Knežević.

“Bilo je više sastanka, i više dopisa. U početku razgovora, pominjana je procjena sudskih vještaka koji su orijentaciono procijenili da je investirano oko 17,7 miliona. On je na sljedećem sastanku iznio tvrdnju da ga je ulaganje koštalo 30 miliona, a na narednim sastancima je tu svotu podigao na 48 miliona i to tako što je rekao da uložio 36, a da mu bolnica duguje 12. Kasnije je u jednom dopisu sve sabrao na 77,6 miliona i tu je uračunao navodna ulaganja, troškove izlaska partnera Abi Dhabi Capital Group i obaveze prema dobavljačima”, kaže ministar finansija.

Knežević je stalno u dopisima prihvatao nezavisnu reviziju, ali ništa nije pokretao da nezavisni revizor bude angažovan.

“Da bi se to dogodilo, Knežević je morao da obavi određene radnje kako bi se stekli uslovi da se prekine stečaj. Podsjećam, stečaj je uveden zbog nemogućnosti namirivanja potražilaca i neisplaćivanja poreza i doprinosa za period od oktobra 2016. godine do juna 2018. godine, dakle, zaposlenima nijesu uplaćivani porezi i doprinosi”, kaže ministar.

Dodaje da je Vlada prepoznala javni interes da oko 30.000 građana područja Herceg Novog, a ljeti i veoma veliki broj turista ima obezbijeđenu zdravstvenu zaštitu, ali se sve nažalost, završilo na sastancima i dopisivanju, “jer nijesam siguran da je Knežević zapravo želio da se problem riješi”.

“On je čak predlagao modele poravnanja, ali se oglušavao o naše dopise da je osnovni uslov za pregovore o poravnanju nezavisna procjena odnosno revizija, a uslov za to je da kompanija izmiri obaveze utvrđene u stečajnom postupku”, kaže ministar finansija za Dnevne novine.

Privatizacija EPCG donijela Crnoj Gori 400 miliona novog kapitala

Kompletan privatizacioni ugovor sa A2A je realizovan i isplaćen, a transakcije na berzi je bila u skladu sa propisima i standardima berzanskog poslovanja, kaže u odgovoru na pitanje Dnevnih novina predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović.

Đikanovića smo pitali da javnost podsjeti i objasni kupoprodajni odnos između privatizacionih fondova i A2A prilikom kupoprodaje akcija EPCG iz maja 2009. godine, kao i ulogu Države i Vlade u ovom aranžmanu.

“Pet investicionih fondova, koji su upravljali imovinom 59.000 60.000 vlasnika, pregovarali su i prodali akcije EPCG koje su imali u svom portfelju kroz berzansku blok transakciju. Četiri fonda (Moneta, Atlas Mont, Trend, Euroinfond) prodali su te akcije 26. maja 2009. godine po cijeni od 7,1 euro po akciji. Peti fond (MIG) prodao je te akcije nešto kasnije. Ekonomski efekat za investicione fondove i oko 60.000 njihovih vlasnika je da su u prodaji ostvarili cijenu od 7,1 euro po akciji, što je 36-50% veća od najveće cijene koju su drugi kupci u to vrijeme nudili za akcije EPCG na berzi. Da bi shvatili kontekst vremena, ova transakcija je zaključena u maju 2009. godine, u vrijeme velikog straha i pesimizma na finansijskim tržištima nakon velike međunarodne ekonomske krize. Cijena akcija EPCG je stalno padala, a čak u decembru 2008. godine bila je ispod jedan euro po akciji, tačnije bila je tek 97 centi po akciji, i neznatno se trgovalo”, kaže Đikanović.

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti ističe da je u pogledu zakonitosti, cjelokupan postupak sama transakcija na berzi, pregovaranje prije nje, kao i isplata i saldiranje nakon nje obavljen transparentno, u skladu sa propisima, i u skladu sa standardima berzanskog poslovanja.

“Važno je napomenuti da je nekoliko društava za upravljanje i proviziju za pronalaženje kupca bilo isplatilo iz imovine samih fondova, što nije u skladu sa propisima niti logikom poslovanja fondova. Komisija za hartije od vrijednosti je donijela Rješenja da proviziju ne treba da plate akcionari fondova već društva za upravljanje, što je nakon osporavanja pred sudom i potvrđeno. Novac je vraćen fondovima tako da vlasnici investicionih fondova, njih oko 60.000, nisu platili proviziju već je ona bila trošak društava za upravljanje”, ističe Đikanović.

Đikanović, na pitanje da li je ta trgovina bila dio privatizacionog aranžmana, odgovara da nije.

“Nije bila. Ovdje su privatni vlasnici prodali svoju, privatnu imovinu, i za to dobili novac. Privatizacija, odnosno prodaja državnog vlasništva u EPCG i dokapitalizacija same EPCG dešavala se dosta kasnije, krajem septembra. Država i državni fondovi su kroz javnu i transparentnu proceduru prodali akcije EPCG koje su imali u svom vlasništvu i na taj način ostvarili velike prihode i za državni budžet i za aktivnosti državnih fondova.”, dodao je on.

Istovremeno je A2A dokapitalizovao EPCG investirajući veliki iznos novog, svježeg kapitala u samu kompaniju EPCG.

A uz to, država je privatizacionim ugovorom nametnula i obavezu A2A da ponudi i od preostalih malih akcionara, ukoliko se dobrovoljno prijave, kupi njihove akcije po istoj cijeni po kojoj kupuje od države. Sjećamo se da su skoro svi mali akcionari iskoristili tu šansu i prihodovali značajan kapital”, kaže Đikanović.

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti ističe da je kompletan privatizacioni ugovor realizovan i isplaćen.

“Ako se dobro sjećam, donio je preko 400 miliona eura novog kapitala u Crnu Goru kroz prihod države i malih akcionara, pretežno građana, kao i kroz novi kapital u samoj kompaniji EPCG”, kaže Đikanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

Ministar finansija Darko Radunović i guverner CBCG Radoje Žugić, pod hitno da budu smijenjeni,ovdje nema mjesta politici.

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Mala bara puno krokodila,sve sto kazu jedni o drugima je istina

Mila K
Gost
Mila K

““Ističemo da Banka garanciju nije prikazivala u vanbilansnoj evidenciji, kako je bila u obavezi, pa samim tim kontrola nije imala mogućnost uvida da navedena garancija uopšte postoji.”- ovo je čista laž jer je garancija u izvještajima eksterne revizije godinama unazad, a to je prvi signal za CB CG da mora da poštuje kontni plan, koji sama propisuje za banke i… Više »

Izv ba
Gost
Izv ba

Kraj autokratiji i tiraniji.

Pracka
Gost
Pracka

ahahahahahahahahahahaha kakva propaganda hahahahahahahahahaha

Mirsad
Gost
Mirsad

Dzaba vam je svo spinovanje, narod se opametio.

Ana
Gost
Ana

Ovo je presmijesno ali ali ima jos blesavog naroda sto slijepo vjeruje Milu .

Mppg
Gost
Mppg

Djikanovicu Zorane dobar si coek miči se od njih dok si na vrijeme!

Mppg
Gost
Mppg

A kao da bi narod prodavao po toj cijeni akcije nego ste čekali i polako kad ste narod osiromašili e onda naravno da je narod prodavao akcije po nižoj cijeni ne bi li prezivjeli. Ada pa i firme i fabrike ste namjerno pustili niz vodu i unistili da bi posle prodali sami sebi te nekretnine i zemljiste na kojem su… Više »

Baranin
Gost
Baranin

Koji ste vi Milovci majko sveta. A pisite sto ocete ovaj put mu je kasno🤗

RS3
Gost
RS3

Želja će vas bit,srbadijo

Jež
Gost
Jež

Ovaj put kao i svaki dosadašnji završiće vašim porazom.Kod vas će uskoro protivno svim pravilima i svaka nada umrijeti.

Send this to a friend