Ekonomija

Turci sve više kupuju stanove u Crnoj Gori

Ilustracija

U prošloj godini došlo je do pojačanog interesovanja turskih građana za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori, te kupaca stanova iz Turske ima sve više, navode predstavnici agencija.

Direktorka podgoričke agencije ,,Iva nekretnine” Mira Radović kaže da su se cijene stanova u Podgorici ustalile tokom posljednje tri-četiri godine.

“Uglavnom se traže jednosobni stanovi vrijednosti od 35.000 do 40.000 eura i dvosobni od 50.000 do 55.000, koje je gotovo nemoguće imati u ponudi. Imamo dosta kupaca koji traže manje i jeftinije stanove, kojih je, nažalost, malo”, istakla je Radović i dodala da se jedino mogu prodati stanovi čija je cijena malo niža od realne i tržišne vrijednosti stana.

Klijenti, istakla je, traže uglavnom stanove u novogradnji, ali posljednjih nekoliko mjeseci je pojačano interesovanje za starije kvalitetne zgrade.

“Cijena stanova u Podgorici u novogradnji se kreće od 1.100 do 1.800 eura, a u starogradnji od 700 do 900 eura po kvadratu, zavisno od lokacije, veličine, spratnosti i očuvanosti”, rekla je Radović, koja očekuje da bi najavljena treća faza projekta “Hiljadu plus” mogla oživjeti tržište nekretnina.

Menadžer budvanske agencije Gold agent Vladan Stanišić ocijenio je da je prošle godine zabilježeno blago povećanje interesovanja za kupovinu stanova u Budvi.

“Cijene stanova u Budvi nijesu se mijenjale i kreću se od 1.500 do 3.000 eura po metru kvadratnom”, rekao je Stanišić.

On je potvrdio veliko interesovanje iz Turske za stanove u Crnoj Gori od prošle godine.

“U Crnu Goru počeli su da dolaze klijenti iz Turske, koji kupuju stanove vrijednosti od 50.000 do 70.000 eura. Kupuju u cijeloj Crnoj Gori, ali najviše u Budvi”, kazao je Stanišić.

Dodao je da nema novih kupaca iz Rusije, ali je naglasio da nije istina da Rusi prodaju stanove i odlaze iz Crne Gore.

Prema posljednjim podacima Monstata objavljenim sredinom novembra prošle godine, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu prošle godine iznosila je 1,14 hiljada eura i veća je osam odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Perspektiva
Gost
Perspektiva

Obični Crnogorci su ipak u najboljoj poziciji. Nemaju kinte u džepu i mogu da idu odavde đe god hoće. I nikoga ne interesuje đe će ! Ali što prije pobjegnu to bolje za njih ! To je jedini način da svi ne budu konobari, kuvari i sobarice !

Yug
Gost
Yug

Nemoj tako, ne moraju svi biti konobari, kuvari I sobarice. Znas li koliko se samo radnika u maloprodaji trazi? A tek koliko njih moze da se zaposli kao security? Ima sa takvim penzijama da se uziva u starosti! Kontejner = svedski sto

Kiki
Gost
Kiki

Bravo..neka nam presednik presedava rusima I turcima..Jedino nesrecni crnogorci u svojoj zemlji na red ne mogu doci niti priviiriti za stanove..plate po budvi 300 e ..opsta sprdnja

ana
Gost
ana

dolazi ZETRA, Turska,Albanija,Montenegro,Bosna

kerkez
Gost
kerkez

” … istakla je Radović i dodala da se jedino mogu prodati stanovi čija je cijena malo niža od realne i tržišne vrijednosti stana “- koji ekspet i koji stručnjak za ekonomiju ??? Pa tržišna cijena je moja gospođo Radović upravo ona koju kupci oće da plate za nešto a ne ona koju podavac traži ili neki nadristručnjak proglasi za… Više »

Četnik sviss
Gost
Četnik sviss

Brijecani mi stavili kapi od kucka rotvajlera 👍

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Evropa podrazujmijeva slobodan protok kapitala. Ono što mi treba da uradimo je da uslove o državljanstvu prepišemo od San Marina, Švajcarske ili Monaka.

Četnik sviss
Gost
Četnik sviss

Dje si marko brijecanin 😂😂😂😂😂

Hip Hop
Gost
Hip Hop

Od kad se to za Albance kaže da su Turci,jer ovde po Budvi i okolini ima ih ko mrava,graditelji,investitori,razni mešetari,čak su svoje albanske radnike,fizikalce dovukli u Bd.Malo terenskog rada dragi novinari i sve bi u roku 2sata saznali.Hahaha Turci,smešno!!

Moresunceso
Gost
Moresunceso

Kotor ih je pun. Pola lokala u Starom Gradu drze Turci,nisu oni krivi no drzava sto im je dozvolila. Ma i narod sto se prodaje lako za pare.

Rocco Siffredi
Gost
Rocco Siffredi

Drzava je u skladu sa NATO standardima dovela i omogucila Turcima da investiraju CIA kapital u Crnu Goru.
Investiraju oni turci koji su protiv Erdogana.

xYz
Gost
xYz

Druze i ti bi prodao da ti neko za 20m2 plati 200.000 eura, kao sto se prodao jedan poslovni prostor u Stari grad Kotor

Moresunceso
Gost
Moresunceso

E ne bih druze,vuk dlaku mijenja al cud ne. Daleko im lijepa kuca od mene. A vi Kotorani sto ste prodali i izdali,nek vam je sa stecom.

Kiki
Gost
Kiki

Kotorani I svi primorci bi dupe svoje dali I majku rodjenu za pare pii..neka im turaka..polako neka sastavljaju sa svake strane..bice posle lele kuku

Svasta
Gost
Svasta

Da ste otiski kod notara ima li bi realnu sliku o trzistu nekretnina. Vi uzimate misljenje nekih agencija koje iznose neistine. Ustvari nema zakona za agencije nekretnia tako a i one iste su debitanti na ovom polju.

lapo
Gost
lapo

“Cijena stanova u Podgorici u novogradnji se kreće od 1.100 do 1.800 eura, a u starogradnji od 700 do 900 eura po kvadratu”
Znaci za 1000 eura nema nista…

Jasarko
Gost
Jasarko

Imas novogradnju za 1000e na najbolju mjesto u PG samo necu reci koje je jer pogibosmo od irvasa..

Ljepotan
Gost
Ljepotan

Salama lejkum,jbg

Astoo je ovo
Gost
Astoo je ovo

Strategija Turske za zapadni Balkan, a od Rusije prave bauka. Kukala nam majka

Animus
Gost
Animus

Ko se kroz istoriju usrecio sa Rusima? Turci su vrijedan narod, ne pricaj napamet.

Yug
Gost
Yug

Nesto se ne sjecam da su nas Rusi dirali kroz istoriju kao ovi iz NATO-a. Ako imas primjera da su nas nekad napali, samo izvoli.

Kiki
Gost
Kiki

Da 500 god su vrijedno radili turci na nama

Iva
Gost
Iva

Zapazio sam da ova Radovicka konstantno iznosi neistine o padu cijena stanova, a ja vec duze ne mogh da kupim stan za normalne pare.

Hej
Gost
Hej

U pravu si. To inače i jeste glavni problem – u Crnoj Gori, ljudi imaju ili nijedan stan ili pet. Da je sreće (i pameti) stanovi u novogradnji bi se oporezovali punim porezom nakon pola godine investitoru. Ovako, on može da ih drži prazne decenijama ako hoće, ne košta ga ništa (a razreže cijenu, pa ko hoće hoće). Dalje, postojao… Više »

Animus
Gost
Animus

Ja sam u Tv uzeo kvalitetnu novogradnju za 2000e/m2 i svi mi kazu da sam ga dzabe platio :)))) Je li realno?

Astoo
Gost
Astoo

A odakle turci u CG?

Monte
Gost
Monte

raspitaj se malo, mozda i ti imas turske krvi, 500 godina nije malo

Peace
Gost
Peace

Legendo ja nemam, plav sam kao rus! 😛

lipovo
Gost
lipovo

Poštenije je da kupuju, nego da se pozivaju na restituciju, prije 1878.

Vkh
Gost
Vkh

Bice xa jedno 70 godina da se uvodi turski kao drugi jezik

Mrgud
Gost
Mrgud

Ruski nesmeta?

moje ime
Gost
moje ime

Ne, imamo dugu zajednicku istoriju, a i Rusija je jaka zemlja, te poznavanje Ruskog znaci dosta

Kiki
Gost
Kiki

Bravo!ima masala mi da govorimo brzih dana

Send this to a friend