Ekonomija

Turista manje, a posjetilaca parka Durmitor znatno više

Žabljak

Loše vremenske prilike u junu i julu donijele su probleme turističkim radnicima na Žabljaku zbog čega je posjeta lošila 3,5 odsto. Za razliku od njih Nacionalni park Durmitor veoma posjećen i to 40 odsto više nego prošle godine. Podaci iz ove godine pokazuju da sve više stranaca kineza ali i iz evropskih zemalja a manje domaćih turista i onih iz regiona posjećuje Žabljak.

Ove sezone, kako pokazuju podaci revnosnija je naplata boravišne takste ona je porasla za 60 odsto.

Kako je Pobjedi kazala direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Šarović ovaj grad je u nekom špicu turisičke sezone, ali svakako ove godine nemaju posjećenost kao prošle.

“Umnogome su uticale jako loše vremenske prilike i pad temperature. Dosta dana sa kišom pa trenutno u Žabljaku imamo negdje oko 60 posto popunjenosti kapaciteta. Naša bolja očekivanja su tek iza 20. jula i to je vrijeme kad najviše ljudi planira godišnje odmore. Tako da za period 20. jula do 20. avgusta možemo očekivati veliku popunjenost negdje 90 do 95 odsto”, kazala je Šarović.

Ona tvrdi da u odnosu na prošlu godinu generalno ima dosta razlika.

“April je bio jako dobar, mnogo bolji nego prošle godine, a u maju smo imali pad posjete što su uslovile loše vremenske prilike. Jun je bio na nivou prošle godine i evo početkom jula imamo pad do 3,5 odsto. U zavisnosti od toga, parametri Nacionalnaog parka Durmitor su u broju naplaćenih karata, pa tu bilježimo povećanje broja gostiju”, istakla je direktorica TO Zabljak.

Ono što raduje, kako je naglasila je da u junu ove godine imaju 60 odsto bolju naplatu boravišne takse i kada bi se gledalo po tom parametru ispalo bi da više imaju posjeta.

“Ti parametri ne mogu govoriti o tačnosti posjeta. Ono što je dobro iz ugla turističkih organizacija je da je umnogome smanjena siva ekonomija i da imamo bolju prijavu gostiju. Generalna je kampanja smanjenja sive ekonomije ne samo na Zabjaku nego na nivou Crne Gore”, navela je Šarović.

Dodaje da je dobro da su od prošle godine u Žabljaku dobili nekih 80 novih rješenja registrovanog privatnog smještaja.

“Od prošle godine osjetan je porast kineskih turista. Uglavnom su to turisti koji dolaze na jedan, dva dana, preko agencija”, rekla je Šarović tvrdeći da su u predsezoni imali i najviše turista iz Njemačke, nakon toga Francuske, Belgije.

“Smanjuje se broj turista iz regiona, a poveća iz Zapadne Evrope”, ističe direktorica TO Žabljak.

Što se tiče Nacionalnog parka “Durmitor” tu bilježe rekorde i kišovito vrijeme nije ništa poremetilo. U posjetu dolazi sve više ljubitelja prirode.

Kako je Pobjedi kazala magistar ekologije Ivana Džaković i stručni saradnik u Centru za posjetioce NP Durmitor prema podacima koji su urađeni prije desetak dana veća je posjećenost za 40 odsto nego u istom periodu prošle godine. Ona objašnjava da kišovito vrijeme što se tiče sezone, nije ništa poremetilo.

“Stranci planinare, ali u gradu je manje domaćih gostiju osjetno nego prošle godine. Ove godine imamo znatno više Kineza, oni su nam popunili taj prazni period od februara do maja”, naglasila je Džaković.

Goste privlači domaća hrana svi probaju jagnjetinu, cicvaru, pršutu sireve…

“Mnogo im je zanimljiv naš instrument gusle. Kad dođu u Centar za posjetioce gdje imamo suvenirnicu gdje su gusle oduševe se zvukom kad im mi puštimo neki snimak”, rekla je Džaković.

Za strance je, objašnjava Džaković, bitna međunardna zaštita UNESKO-a čega mi, dodaje ona, čini mi se nijesmo svijesni.

“Kanjon Tare, planina Durmitor, sam naziv UNESKO to strancima zvuči primamljivo i dovodi ih kod nas. Mnogi nijesu čuli za Žabljak, ali svi znaju za rijeku Taru i svi hoće da vide kanjon, da vide vidikovce, probaju rafting i planinaranje. Zadržavaju se tri četiri dana najviše. Posjećuju unakrsno sve parkove. Slete u Podgoricu, Tivat dođu kod nas i odavde idu na Biogradsko jezero ili u park Prokletije koji bilježi porast gostiju”, zaključila je Džaković.

9

avatar
1000
5
4
0
 
7
Petar PetrovicKekaGigiGigiRadoman Krki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Keka
Gost
Keka

Ja sam bjelopoljka ali mi je Zabljak i Durmitor prelijep i idem svake godine na ljetovanje bas tamo! I nemam nikakvih zamjerki uopste, cak je i ponuda za turiste svake godine bogatija i cijene nisu visoke, sve je bas onako kako treba da bude i uvijek cu se rado vracati da gostujem bas na Durmitor.

Gigi
Gost
Gigi

Bolje na zabljak no na primorije dje te oderu ko vola jos maltretiraju.A oce sezonu.Svske godine sve manje turista ljeti.Samo mještani i oni koji imaju nekretnine.Vrata su zatvorili srpskim turistima, koji su se opametili pa ne dolaze vise .Posto Španijs Grčka Turska i ostale destinacije duplo jeftinije.Ni su ludi da dolaze u Crnu Goru.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Istina brate

Prč
Gost
Prč

Svaki uspjeh zelim zabljaku i svim turistickim centrima u cg al zar je moguce da se niko ne zapita kako to da nase ljepote ne mozemo da vidimo mi,prosjecni gradjani po finansijama.kako to da drzava i turisticke organizacije nemaju sluha za donace goste.sve te ljepote koje su na stotinjak km od pg dje zivim ne mogu da posjetim sa djecom… Više »

Stari
Gost
Stari

Domacih manje
Zasto
Zato sto ih lijepo docekate pa nemaju volje vise.

Radoman Krki
Gost
Radoman Krki

Koga da dočekaju? Cikote? Hahahhaha!
To gosti? 😂 ka ti što se taguješ po Durmitoru za facebook (sirotinjska zabava 50+ generacije) hahaha… aj pomalo kraljuuu!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Ja ne mogu da vjerujem ove naslove…Kako manje turista na primorje kad su rekli da je 9% vise. 🙂 🙂 🙂

Gigi
Gost
Gigi

Reći će oni i 50% više.Politika druže .

Keka
Gost
Keka

kad kaze to neko iz pg jako se zabrinemo mi sa sjevera😁 vrlo vazno sto cete vi prokomentarisat😝

Send this to a friend