Ekonomija TRENUTNO ODMARA 6.617 REGISTROVANIH GOSTIJU, UGOSTITELJI NEZADOVOLJNI SEZONOM

Turista u Baru bilo više, ali potrošnja gotovo na nuli

Bar

Iako je druga polovina septembra, sezona na barskoj rivijeri još uvijek traje. Trenutno se odmara 6.617 registrovanih gostiju, što je za deset odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine. Od toga broja 1.725 turista boravi u hotelima, što je za 13 odsto manje nego lani, dok se u odmaralištima i privatnom smještaju bilježi značajan rast broja gostiju, piše Dan.

U odmaralištima odmaraju 284 gosta ili 19 odsto više, a privatni smještaj je odabralo 4.608 posjetilaca, što je za 21 odsto više nego prošle godine u isto vrijeme. Preovladavaju stranci kojih je 6.361, a domaćih turista je 256.

Najviše turista boravi u hotelu Korali u Sutomoru i to su pretežno gosti iz Češke i Srbije, dok u Dobroj Vodi u kompleksu Ruža vjetrova borave gosti iz Francuske.

Poznati ugostitelj sa Velikog pijeska Dino Radović kaže da je svoj objekata Deus zatvorio ovih dana, i ako na barskoj rivijeri jiš uvijek ima turista.

“Ugostiteljski objekti se polako zatvaraju i malo ih trenutno radi. Gostiju ipak ima. Stiglo je čak i četiri -pet autobusa Poljaka. Inače, tokom sezone bilo je dosta turista, ali potrošnja je bila gotovo nula. To su gosti koji su došli i smjestili se u apartmane, kupili nešto u prodavnici, dok u restoranu eventualno popiju kafu, tako da ugostitelji često nisu mogli da naprave pazar ni 50 eura”, kaže Radović.

Dodaje da je procentualno bilo gostiju daleko više nego prošlih godina u septembru, te da su radili do 25. septembra nadajući se da će doći stranci koji će biti bolje platežne moći.

“Međutim, oni koji su došli u septembru bili su platežno slabi. Bilo ih je na plaži, sunčali su se, eventualno popili i kafu. Ali recimo, nije bilo organizovanih ručkova kao što su je to prošle godine bio slučaj sa turistima iz Francuske koji su značajan novac ostavljali u restoranu”, ističe Radović.

On ipak naglašava da je zadovoljan ostvarenom dobiti, ali podvlači da ima njegovih kolega koji su loše prošle.

“To zavisi od mnogo okolnosti. Bilo je ugostitelja koji su uložili u objekat značajne cifre i digli cijene. recimo, kafa po euro i po im se obila o glavu jer je to najosjetljiviji artikal u restoranu. Ko je došao da jede biftek neće gledati da li je on 14 i po ili 15 eura, ili porciju ribe 10 ili 10 i po eura, ali svaki gost pamti da li je kafa euro ili euro i po i nije mu svejedno ako plati dvije kafe tri eura. To je bio kontraefekat ugostitelja na Velikom pijesku. Gost odlazi uz komentar neću tamo jer je sve skupo. Nikako nije dobro ako recimo 15. avgusta restoran koji ima 100 mjesta ima popunjena dva stola, ili desetak gostiju”, naglašava Radović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara HERCEGOVI
Gost
Stara HERCEGOVI

Kakva je CG destinacija i kog nivoa takvi turisti i tog nivoa dolaze da letuju.Pa i Hrvatska je prepuna Nemaca ali to su turisti vecinom niskog plateznog novoa za Nemačke standarde.

tržište
Gost
tržište

Taj dio primorja se takmiči za turiste sa Albanijom, tako da moraju prilagoditi cijene albanskim cijenama ako žele bolje rezultate. Nije kao da su im relevantne cijene u Francuskoj ili Italiji. Turisti će izabrati tamo đe je jeftinije i đe je usluga kvalitetnija, osoblje ljubaznije itd. More, klima itd su isti i u Crnoj Gori i u Alabaniji. Znam da… Više »

gost
Gost
gost

Da li bi bilo više gostiju ako bi ugostitelji smanjili cijene?

Zkkk
Gost
Zkkk

Barska i Ulcinjska rivijera su najjeftinija cijeloj Evropi. Vi možete naći smještaj 5e-7e po krevetu, da ručate za male pare i 100 velikih marketa na svakom koraku. Ova godina rekorda nikad više nije bilo Poljaka i Ukrainaca… Ljudi koji nemaju para da ljetuju samo ovamo jer donesu sve sa sobom i trose minimalno… Mi nemamo da ponudimo više i samo… Više »

Mare
Gost
Mare

Eto rijesenja care, svi da povecaju cijene na 40-50 eura i ima da dozivimo ekonomski boom. Kako li se toga nijesmo ranije sjetili???

Baranin
Gost
Baranin

Nesto ne vidjeh da je ikada bilo najvise gostiju iz : Njemacke, Francuske, Italije, Amerike… uvjek je to :Srbija, Rusija, Ceska… zar nijeste rekli da cemo ulaskom u nato prikupiti turiste iz zapadnih zemalja (NATO clanice)

vuk
Gost
vuk

Što da se radi Barani su prilagodili svoju turističku ponudu za najsiromašnije Srpske turiste i nijesu tu da zarade na siromašnima no da im pomognu da ljetuju iako nemaju para…ipak Barani više vole Srbiju od Crne Gore i Risto im ogradio onoliki hram pa sad imaju i gradjevinu na ponos Srba…

Mare
Gost
Mare

Prialogodili? Hahahaha pa neka se prialgode Njemcima onda, evo 30 godina je proslo pa dje su ?

IrenaCG
Gost
IrenaCG

bas me interesuje sta je to ijedan gost dobio u Baru osim proliva besplatno?

Mare
Gost
Mare

Nula?? … ahaha pa jel sad krece ono, imali smo najjacu sezonu ali para u drzavi nema za povecanja plata jer su gosti bili skrti i nisu nista jeli i pili 😀 Hahaha e stvarno ovima iz DPS svaka cast, kraljevi manipulacija!

Bnjj
Gost
Bnjj

Da biće ta priča, pošto su fabrike uništili pa zavisimo od turizma

Baro
Gost
Baro

A sta mislis zasto nece da trose?jer ste nabili cijene kao da je u.pitanju Azurna obala…

Talog
Gost
Talog

Ovo sam b nagovijestio,jos u Juli,da su izvestaji ,,Monsata,,i TO lazni,i da ce finasinski efelat biti losiji nego prosle godine.
Razlog: cijene,neljubaznost,kradja osoblja,ne higijena ,neljubaznost i dr.

Bravo
Gost
Bravo

Jeste,jedno te isto i na taj način uzimat pare,dani ukljeve,blitve ,zucenice,masline,kamelije,širina,pa bilo da je Bar,Kotor ,ili Budva.alooo 2020 god.tradicionslno Cg gostoprimstvo,mogu nas sad izvuci dani smokve,borovnice..ali zašto ne originalno,Dani bukve ,grabovine,jasena, …ne sprdajte se..

Sladja
Gost
Sladja

Hahahaha ziva istina!

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Pa onda bolje da je i turista na 0

Slavko
Gost
Slavko

Ova sezona je rekordna u Evropi, suvisno je pomijati region jer je Crna Gora kilometrima ispred svih. – Ocekujemo od DPSA ovu izjavu, a sezona nikad gora, cijene nikad vece, plate najmanje u Evropi i Africi…

Sova
Gost
Sova

Dodaj i Aziju. Neće ti rečenica biti gora nego što je.

Slavko
Gost
Slavko

Za Aziju ne znam, a da lazem kao Vlada necu.

Dragan
Gost
Dragan

Kafa ne bi smjela da košta više od eura u manjim restoranima pored mora. Ja sam nailazio na mjesta u kojima je kafa sa mlijekom 2,5 Eura i to je zaista previše. Visoke cjene ipak treba da prate i ambijent i strukturu gostiju. Niko ne očekuje jeftinu kafu u Luštica Bay, ali u nekom sezonskom lokalu pored plaže niko ne… Više »

papiric
Gost
papiric

ja u zivotu nisam vidio kafu u baru pored mora da kosta 2 i po eura a baranin sam, molim te ne pricaj gluposti

Beharovic S
Gost
Beharovic S

Nema u Bar 2.5e kafa. Čak i u elitni restoran Marina je 2e.

Jwtmpg
Gost
Jwtmpg

A šta imaju vidjet u Bar osim starog grada.

Bnjj
Gost
Bnjj

Istina živa depresija od grada sivilo klasično, BD je za Bar postao velegrad

Ana
Gost
Ana

Vidi se da ne dolazite cesto put mora

Bnjj
Gost
Bnjj

Bar je devastiran grad iz Bara dosta radnika rade u BD i PG niđe investicija osim u gradnju zgrada

036
Gost
036

Slažem se 100%

Send this to a friend