Ekonomija

Turiste čekaju nove plaže, mobilijar poslije podne besplatan, poskupljuje u Ulcinju

Foto: CdM

Ljetnja turistička sezona je na pragu. Turistički poslenici obavljaju završne pripreme kako bi spremno dočekali goste. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacije i Morskog dobra ove sezone očekuju veći broj gostiju i najavljuju bolju i raznovrsniju ponudu širom Crne Gore.

Prethodnih godina brojne primjedbe upućivane su na cijene plažnog mobilijara. Čini se da je konačno na tom planu napravljen pomak. Naime, iz Morskog dobra su saopštili da će ovog ljeta, osim na hotelskim kupalištima, plažni moblijar nakon 17 časova na uređenim kupalištima biti besplatan.

Od ove godine će na informativnim tablama na svakoj plaži jasno stajati sve informaicje koje su potrebne gostima. To znači da svaki gost na samom početku mora da zna cijenu mobilijara, koliko je radno vrijeme, režim korišćenja plaže, i da to sve bude transparentno.

Plaža Jaz

Podsjećamo da cijenu iznajmljivanja plažnog mobilijara formira i određuje zakupac.

Za sada je poznato da će na popularnoj plaži Mogren iznajmljivanje kompleta suncobran i dvije ležaljke koštati 20 eura.

Iako je najavljivano da cijene iznajmljivanja plažnog moblijara – kompleta dvije ležaljke i suncobrana, ovoga ljeta na crnogorskoj obali ne bi trebalo da budu veće u odnosu na prošlu godinu u Ulcinju neće biti tako.

Zbog povećanja cijene zakupa plaža biće povećana i cijena platnog mobilijara koji je u Ulcinju bio najjeftiniji kada je riječ o crnogorskoj obali.

Ulcinjski zakupci plaža su odlučili da mobilijar ove godine naplaćuju sedam umjesto dosadašnjih pet eura.

Kategorisane plaže

Kako bi išli u korak sa savremenim turističkim destinacijama, kojoj Crna Gora teži, i bili konkurentni na tržištu, zaduženi za sektor turima u državi su kategorisali plaže te se u ponudi našlo 12 tipova kupališta.

I to su: hotelska, porodična, kupališta za aktivni odmor, za zabavu, romantična, gradska kupališta bez plažnog mobilijara, kupališta za pse, kupališta sa prirodnim ljekovitim faktorima i wellness sadržajima, izletnička, nudistička i kupališta namijenjena dječijem odmaralištu.

Primamljiv i sjever

Žabljak

Pored velikog interesovanja za crnogorsko primorje iz Nacionalne turističke organizacije uvjeravaju da su turisti sve više zainteresovani za posjetu nacionalnim parkovima i sjeveru Crne Gore.  Oni se najčešće odlučuju za aktivnosti kao što su planinarenje, vožnja biciklom, rafting obilasci eko-sela.

Nije sve idealno

Nedavno su iz Crnogorskog turističkog udruženja saopštili da pokazatelji u predsezoni govore da će ovo biti rekordna ljetnja turistička sezona. Ipak, nije sve sjajno. Iz CTU-a su upozorili da i dalje Crna Gora ima velikih problema – nedostatak kvalifikovane rane snage, smeće, buka i visoke cijene taksija koje malo ko kontroliše. Poručuju da ovim višegodišnjim problemima treba stati na put – ali da se tu mora uključiti i država, nadleža ministarstva, hotelijeri, inspekcije…

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija u Crnoj Gori boravi blizu 48.000 turista, 11 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Najviše turista trenutno boravi u Budvi, Herceg Novom, Baru i Ulcinju.

Po navedenom svi koji se odluče da ljetuju u Crnoj Gori imaće na raspolaganju širok asortiman ponuda neophodan za uživanje.

A. Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Razocaranuljude
Gost
Razocaranuljude

Hvala umnim i pametnim glavama Crne Gore sve ce nam crnje i gore biti jer pozicija i opozicija su ista medalja samo dvije strane a narod stoka bolje i ne zasluzuje vec jos gore

Razocaranuljude
Gost
Razocaranuljude

Nekad smo imali hotele i besplatne i otvorene plaze za sve sa pijeskom i kamenom bez lezaljki i ostalih gluposti sad imamo sav mobilijar i bogate pojedince koji su malo oporezovani i sve manje ce biti gostiju jer im nameti postaju preskupi aferim sve protiv covijeka kao da su to more izmislili ovi zakupci ili ovi izdavaci zakupa morsko zlo… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Kolko nam to traje sezona

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Nisam zakupac plaža ali nešto kontam da jesam….debelo sam platio zakup jednog parčeta plaže koji me je koštao više hiljada eura.Plažni mobilijar sam morao isto sam da finansiram i tu sam rikno više hiljada eura,plaćam radnike i noćnog čuvara da mi ta plastika ne dobije krila ili je more povuče i sad dolazi morsko dobro sa prelepom pričom da će… Više »

Milosh
Gost
Milosh

Uzasna bruka. Eto. Da je u pitanju elitni turizam, pa ajde. Ovo je bruka. A lezaljke od drveta i metala mrzi moja cijela porodica. Neprijatne su i neudobne. A sve vezano za ovo je bruka.

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Kako ja želim more ali sve se zaboravi. Važno je lijepo veče da se provede.

Dzikic
Gost
Dzikic

Jos koju sezonu, da se svede sezone na 10-15 dana, pa da se odmori od prodavaca magle na plazama, i povecanja broja gostiju, svake godine za 10%.

Ja i jos neko
Gost
Ja i jos neko

U Baru ni jedna plaza nije spremna. Nisu ni počeli da otvaraju plazne barive, a ovamo kukaju kako nema posla i kratka sezona.

Bager mali
Gost
Bager mali

Evo na Galijama svako leto nikne po jedna nova plaža

Tumba
Gost
Tumba

Ulcinj je komplet u sezoni 10e…

Bnjj
Gost
Bnjj

Profit od turizma ide pojedincima a radnici bijedno plaćeni pljačka koja se odvija uz pomoć vlade i inspekcija

Ojooooo
Gost
Ojooooo

Ja ljetujem u cg svake godine, mene i moju porodicu je privuklo, ljepota mora, usluga, prijatni ljudi itd. Jedino su im ceste preslabe i vozaci nenormalni.

m🍹n☀e
Gost
m🍹n☀e

Ljetooooooooooooo

veki
Gost
veki

na more idem zbog plivanja,sunca i pijeska, taj mobilijar me ne zanima

21 maj
Gost
21 maj

Poslije podne je i 12:01.Tako da ovo nije tacna informacija, cus poslije17:00… .Bas ste se potrudili da privucete goste…

anoniman
Gost
anoniman

ne zanosite se pricom da ce bit besplatan mobilijar na plazama ovako svake godine zbore pa sve isto a sto se tice buke i smeca toga ne fali i dalje su gradovi puni puni smeca

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

20 eura mobiliar ? Znači da radnik može sa samo jednom platom čak 10 puta u mjesecu da ode na kupanje, naravno ako ništa ne jede taj mjese, i živi u pećini.

Bendis
Gost
Bendis

Može na plažu bez mobilijara.

Aleksa
Gost
Aleksa

A takva kao postoji?!? E baš da bi da je vidim.

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Ako je radnik poci ce sam na plazu bez mobilijara. Ako je porodicni covjek platice mobilijar ako vec zeli, vjerovatno mu i zena radi pa ce podijeliti troskove 🙂

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Bas moras na plazu Mogren?

Mrki
Gost
Mrki

Bravo, pun pogodak za mjestane i podgoricane👍

Budimo realni
Gost
Budimo realni

E vala je vakat da se neka normalna odluka donese za nas mještane. Mnogi mještani tj. većina na plažu ide kad dođe s posla i ruča tako da je ova odluka pun pogodak. Zaista je bezveze doći na plažu s familijom u kasne podnevne sate i platit 5-6 evra za mobilijar koji ćeš koristit uru ili dvije.

Mekses
Gost
Mekses

Evo bota Demokrata. Sad nam se još predstavlja kao Budvanin, pošto Kotoranin ili Novljanin ne zvuče ovako.

Ccc
Gost
Ccc

Ma je li, a lijepo ti je da dzabe lezis na lezaljke koje je neko debelo platio, i zakup plaze i mnogo radnika, a ti si pametan pa bi dzabe to da koristis, ako nemas para idi na slobodan dio dje nema lezaljki

Todor
Gost
Todor

Pitajte Zarka kako da osposobite kadar

Nera
Gost
Nera

Neko bi morao da edukuje nabležne u morskom dobru: Većina hotelijera nema ponudu plažnog mobilijara u sklopu aranžmana.Plaže koriste isključivo u svrhu uvećavanja profita pod imenom hotelska plaža sa 100% pod mobilijarom.Iznamljuju kompletan mobilijar po cijenama koje su iste sa gradskim plažma.Malo im je što su kupili hotele po smiješnim cijenama,nego im se još daju plaže po povlašćenim uslovima.

Joj
Gost
Joj

Kao Aman Sveti Stefan npr.

Nera
Gost
Nera

Kao Aman i svi ostali,jer svi oni nijesu milimetra napredovali od kada je gazda Jezda bio prvi zakupac naših hotela.

Marko
Gost
Marko

Oko 21h je besplan mobilijar!😂😂😂

Abcd
Gost
Abcd

U Sutomoru zakupci ne dozvoljavaju da se udje na plazu u vecernim casovima!

Zdravko
Gost
Zdravko

A ko uspije da uđe ima besplatan mobilijar. Ako ga ne skrajnu u međuvremenu.

Zdravko
Gost
Zdravko

Ovo nije pravi Zdravko. Poz iz Cenade

Mila
Gost
Mila

Na Lucicama ista stvar a svake godine dodaju dva reda suncobrana tako da je trenutno 1/3 plaze Lucice bez mobilijara.

Vinogor
Gost
Vinogor

Naravno da ne dozvoljava. Piše radno vrijeme. A u toku radnog vremena i mimo njega zakupac je odgovoran za sve što se dogodi na plaži. Znači ako se vi utopite on je odgovoran. Zato postoji tabla ispred, zatvoreno i zdravo. Šetajte i blejite po nezakupljenim.

Send this to a friend