Ekonomija

Turistički poslenici sa optimizmom čekaju zimsku sezonu

Protekla je još jedna rekordna turistička godina koju su obilježili odlični rezultati u svim vidovima ponude, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva, održanoj u rizortu Porto Novi.

Predsjedavala je Katarina Kažanegra zamjenica predsjednika Odbora, a u radu su, pored članova, učestvovali potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, direktor Sektora za udruženja Bojan Obrenović,  državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu Ćazim Hodžić, glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin i načelnica Odsjeka za nacionalnu koordinaciju statističkih izvora podataka Bojana Radojević.

Katarina Kažanegra je kazala da je ukupno prihodovano od usluga, zaključno sa septembrom, 1,46 milijardi eura, što je 9,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Samo od turizmu je ostvareno 1,16 milijardi eura prihoda, što je 15 miliona više nego prethodne godine.

Zabilježeno je 18,3 odsto više dolazaka turista i rast od 11,3 odsto u noćenjima, nego u istom periodu 2018.

“Tri rekordne turističke godine zaredom su za svaku pohvalu. Odbor udruženja turizma je veoma zadovoljan minulom ljetnjom sezonom i sa velikim optimizmom očekuje rezultate predstojeće zimske”, ocijenila
je Kažanegra.

Ona je istakla zalaganje turističkih poslenika da se što više produži zimska sezona, kako bi se približili ostvarenju cilja, cjelogodišnjem turizmu, za šta naša zemlja ima značajne komparativne prednosti. Da bi se to realizovalo, Kažanegra smatra da je potrebno pojačati turstičke aktivnosti, prije svega od sredine decembra do polovine januara, odnosno u što većoj mjeri iskoristiti božićne i novogodišnje praznike.

“Glavni izazov na putu do tog cilja predstavlja deficit stručne radne snage, koji se dijelom može prevazići pojednostavljenjem zapošljavanja studentske populacije”, navela je ona.

Predstavnik MORT Ćazim Hodžić kazao je da je zaključno sa septembrom zabilježeno 10,77 odsto više turista u kolektivnom smještaju, odnosno 7,3 odsto više noćenja.

“U predsezoni smo imali 25,7 odsto više turista i 23,3 odsto veći broj noćenja. Na sjeveru je porastao broj turista za 30 odsto u odnosu na 2018.”,  kazao je Hodžić.

I državni sekretar Damir Davidović je afirmativno govorio o rezultatima u turizmu.

“Imali smo 400.000 više gostiju nego prethodne godine, što je apsolutni rekord. Vjerujemo da ćemo do kraja godine ostvariti rezultat od 14,5 miliona noćenja, odnosno 2,4 miliona turista”, kazao je Davidović.

Dodao je da je u septembru registovano 300.000 turista, a od kraja avgusta do kraja novembra zabilježen sedmični rast gostiju veći od 37 odsto.

“Imamo sve preduslove za još bolje rezultate i sve direktno zavisi od nas”,  zaključio je Davidović.

Svetlana Šljivančanin je kazala da su ove godine inspektori utvrdili pet odsto manje nepravilnosti u turizmu nego prethodne godine. Prema njenim riječima, lokalne samouprave u narednoj godini treba da se pripreme za pojačani nadzor, posebno u zonama Morskog dobra i nacionalnih parkova. Posebno se fokusirala na Zakon o ograničenju
upotrebe duvanskih proizvoda, čije izmjene priželjkuju brojni ugostitelji.

“Nema nikakvih najava u pravcu ukidanja zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, već se izmjene za sada samo pominju u pravcu još rigoroznijih mjera”, rekla je Šljivančanin.

Sekretarka Odbora Sanja Marković kazala je da će se Privredna komora obratiti Ministarstvu zdravlja za pojašnjenje pojma otvoreni prostor, jer ima nejednačenosti u tumačenju pri primjeni ovog zakona.

Savjetnik predsjednika Opštine Herceg Novi Nenad Vitomirović ukazao je da veliki problem na tom području predstavljaju velike saobraćajnegužve. On je predložio da se taj izazov riješi preusmjeravanjem preko Nikšića tranzitnog saobraćaja prema Albaniji.

Danilo Novaković iz Skijališta Crne Gore, kazao je da je dan ranije svečano otvorena ski sezona na Vučju, dok će Kolašin 1600 to učiniti 14. decembra, a 21. Savin Kuk.

Jovo Vukalović predstavnik Ski centra Vučje, ukazao je da je za bolje odvijanje sezone potrebna bolja saobraćajna dostupnost i rješeno pitanje vodosnabdijevnja kako bi bili u mogućnosti da vještački osnježavaju staze. Ovaj ski centar potencira zastupljenost domaćih prehrambenih proizvoda u svojoj ugostiteljskoj ponudi.

Odbor je usvojio Program rada za 2020. godinu, u čijem fokusu će između ostalog biti standardizacija u turizmu u skladu sa zahtjevimam EU. Na tu temu, Odbor će organizovati tematske sjednice. Razmotrena je mogućnost formiranja grupacija u okviru Odbora i to za: hotelijerstvo ugostiteljstvo, turističke agencije i vodiče, te festivale.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zoki
Gost
zoki

ZAPOSLITE PRVO DOMACI KADAR

stipe
Gost
stipe

Jo’s da snijeg padne I da dodje djede mraz I to bi bila kruna over cjelokupne turisticke second,2 millions gostiju a prosjek zadrzavanja 7 Dana.da se oce zavrsit ova I da zakoracimo I rekordnu 2020

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve te pare od turizma idu u privatne džepove, CG ima sramno nizak porez na dobit ali zato ima previsok porez na dohodak(plate), glavni problem CG je raspodela profita, to ide u ruke Dps elite

MalaAnja
Gost
MalaAnja

Krivo ti je njaaa njaa njaa

Send this to a friend