Ekonomija

Turizam, energetika i infrastruktura najatraktivniji za ulaganja i stranim investitorima

Pored turizma, koji je svakako najrazvijenija privredna grana u Crnoj Gori, energetika, infrastruktura i poljoprivreda su sektori sa značajnim potencijalom za ulaganja. Navedeni sektori su značajni za našu ekonomiju upravo jer su domaći privrednici u njima prepoznali mogućnosti za uspješno poslovanje, ali i zato što su turizam, energetika i infrastruktura najatraktivnije oblasti za ulaganja i stranim investitorima, kazala je u intervjuu za specijalno izdanje In Focus Montenegro ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je istakla da je u toku realizacija niza velikih projekta iz oblasti i turizma, poput projekata na Luštici i Kumobru; iz oblasti saobraćaja realizuje se najvažniji infrastrukturni projekat auto-put, dok je u sektoru energetike u toku realizacija važnih projekata koji se privode kraju, i to: podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, vjetroparka na Možuri, a u toku je tender za izgradnju velike solarne elektrane na zemljištu.

Prema njenim riječima Ministarstvo ekonomije u kontinuitetu sprovodi programe podrške za domaća, ali inostrana preduzeća, s obzirom na to da strani investitor u našoj zemlji ima nacionalni tretman.

“U ovoj godini realizujemo 10 programa, za koje se javni pozivi raspisuju periodično, i kroz svaki od njih mi nudimo preduzećima bespovratnu finansijsku podršku koja se može ticati dodjeljivanja sredstava u svrhu zapošljavanja, oslobađanja od određenih poreza ili pokrivanja od 50 odsto do 70 odsto opravdanih troškova nabavke opreme, implementacije inovativnih aktivnosti i sl, zavisno od programa”, rekla je Sekulić.

Između ostalog je istakla da smatra da je pomoć u svim segmentima digitalizacije više nego dobrodošla.

“Prioriteti su već prepoznati i identifikovani, i kao projekti od fundamentalnog značaja za društveni i ekonomski razvoj, dobili su svoje mjesto i u nedavno objavljenoj Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan. Najznačajniji segmenti koji će dobiti podršku od Evropske komisije su razvoj širokopojasnog pristupa internetu, razvoj e-uprave, e-nabavki, e-zdravstva, sigurnosti na internetu i digitalnih vještina. Ova pomoć biće realizovana u početku kroz tehničku pomoć za pripreme projekata i izradu studija izvodljivosti, a zatim i kroz finansijsku podršku implementaciji odabranih projekata”, pojasnila je ona.

Dodala je da Crna Gora očekuje i podršku regionalnoj start-up zajednici u vidu njenog uključivanja u “Start-up Europe” ekosistem čime će dobiti na svojoj vidljivosti i promociji, a istovremeno će dobiti i pristup svim relevantnim informacijama, platformama i događajima. A kako je najavila planirana je i podrška istraživačkim i inovativnim programima, kao i uključivanje naših regulatornih organa u rad evropskih regulatornih udruženja.

S obzirom na to da Vlada ima upravljačka prava, a sada i značajno učešće u vlasništvu u Elektroprivredi Crne Gore, odgovarajući na pitanje kako će se postaviti razvojne prioriteti preduzeća Sekulić je kazala da će narednom periodu fokus biti stavljen na dodatnu razradu i realizaciju trogodišnjeg investicionog plana EPCG, sa posebnim fokusom na realizaciju projekata u Pljevljima-ekološku rekonstrukciju postojećeg bloka i toplifikaciju, sa posebnim akcentom i na obnavljanje interesa za izgradnju velikih hidroelektrana.

“Osim već započetih projekta rekonstrukcije i modernizacije tri postojeće elektrane, EPCG intenzivno radi na stvaranju pretpostavki za proširivanje proizvodnih kapaciteta i novih elektroenergetskih objekata, sve u cilju što boljeg pozicioniranja na regionalnom tržištu električne energije. Takođe, ono na šta će se EPCG usredsrediti u narednom periodu jesu značajna ulaganja u distributivnu mrežu, kako bi obezbijedila sigurnije i stabilnije napajanje krajnjih korisnika”, tvrdi ona.

Sekulić je rekla i da je ekološka rekonstrukcija termoelektrane u Pljevljima u potpunosti u skladu sa obavezama i direktivama koje se tiču industrijskih emisija, a koje proističu iz Poglavlja 27-Životna sredina i klimatske promjene, te da je EPCG već ušla u ovaj proces izborom njemačke kompanije Steag Energy Services GmbH za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja.

“Dolazak renomirane njemačke kompanije u Crnu Goru predstavlja ozbiljnu garanciju da će se planirana rekonstrukcija prvog bloka TE Pljevlja obaviti u skladu sa najnovijim standardima i tehnologijama, čime će se obezbijediti stabilan i siguran rad termoelektrane u narednih nekoliko decenija. Planirano da je rekonstrukcija bude zavšrena najkasnije do 2022. godine, nakon čega će ovo postrojenje raditi u skladu sa Zahtjevima Direktive o industrijskim emisijama 2010/75 EU”, najavila je ministarka.

Ona se osvrnula i na Odluku o tome da EPCG preuzme akcija Rudnika, jer jeprije svega, odgovorna odluka koja je u najboljem interesu kako obje kompanije i njenih zaposlenih, tako i države.

“Ne samo sa tehnološkog, već i sa finansijskog apsekta spajanje dva preduzeća je najlogičnije rješenje. Ekonomska računica čitavog procesa je više nego jasna: dovoljno je znati da je jedna godišnja faktura koju EPCG plaća RUP-u, u iznosu od 35 miliona eura, veća od čitavog iznosa od 30 miliona za koji je kompanija kupila akcije Rudnika. Spajanjem dvije kompanije značajno se umanjuje proizvodni trošak koji je EPCG imala pri kupovini uglja, a samim tim povećava njena profitabilnost. Osim toga, EPCG ima mnogo veći investicioni kapital u odnosu na RUP, pa su samim tim veće i mogućnosti za investiranje u RUP kada je u vlasništvu EPCG, što dalje vodi rastu proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta”, jasna je Sekulić.

Navela je i da je EPCG sa RUP-om u svom sastavu stabilnija, nezavisnija i kompanija koja ima sveobuhvatnu ponudu-od eksploatacije uglja do proizvodnje električne energije.

“Interesovanje inostranih kompanija za EPCG postoji, i bilo je veoma intenzivno od momenta pokretanja Put opcije za prodaju akcija od strane A2A, a ubuduće, sigurna sam, može biti samo veće”, zaključila je Sekulić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trece Oko
Gost
Trece Oko

Njemacka ima Gospoodju Merkel , Velika Britanija Gospodju May a Crna Gora Ministarku Gospodju Sekulic koja je otvorila gvozdena vrata za sve investicije koje su dobrodosle za Crnu Goru .

Pjer
Gost
Pjer

Oceteli onaj Jadran Perast mozda ponovo otvoriti da ne kupujemo vise sve i svasta iz Turske i Novog Pazara kao orginalno a nije po paprenim cijenama

pingvini
Gost
pingvini

odvratulja

Realni
Gost
Realni

I ekonomija nam je ista kao ona

Send this to a friend