Ekonomija

U aprilu mininalna potrošačka korpa iznosila 648,10 eura

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za april 2019. godine iznosila je 648,10 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

“Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 274  eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 374,10 eura”, pojasnili su iz MONSTAT-a.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u aprilu u odnosu na mart zabilježila je rast od 0,5 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića su u aprilu u odnosu na mart zabilježili su rast od 1,o4 odst, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,1 odsto”, zaključuju u MONSTAT-u.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo, dok se za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CPC+CT Akica
Gost
CPC+CT Akica

Umjesto sto ocete da apsite najveceg donatora i borca za nasu Suverenu drzavu Duska Knezevica vi bi gospodine Katnicu trebali uhapsit cijelu vladu koja se izivljava gladju na 79% naroda u Crnoj Gori sram vas bilo,stid me 2006 sta uradih.Sociala 90 eura,plata 260 eura a stan 160 eura…stidite se lopovi kad obraza nemate

Bnjj
Gost
Bnjj

A plate 250 do 350 e sa prijavom na minimalac

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Još je nama dobro kako će bit uskoro.

marv
Gost
marv

Ma koga briga, kada albanci okace zastavu 300 komentara, a ovdje 10 max … Monete Karlo nece ovdje biti ni za 500 godina.

Max
Gost
Max

Ovo su ponizavajuci podaci.Jeste,vlada je glavni krivac za ovo stanje! Sta smo mi kao gradjani uradili da promijenimo to?!

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

pa samo pogledaj koliko je komentara izazvao ovaj tekst i bice jasno sto su gradjani preduzeli. Nista

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

je li ih sramota da ovo objavljuju??? pa narod nas je pi kad ovo trpi i ne reaguje. 3.8 eura za mjesec dana za 4oro clanu porodicu, pa sto oni racunaju svakom clanu po jedno peraje

Avanturista
Gost
Avanturista

I sad zamisliti jednu porodicu, pa da kazemo da oboje roditelja rade, i da imaju cak po 400 eura plate, sto je rijetkost. To je 800 eura, i sa tim mogu da kupe hranu i pola racuna da plate. A dje je nesto malo pokucnih stvari, garderoba, knjige sveske za djecu, eksurzija, rodjendani, slave, svadbe…sve u svemu, cak ni kad… Više »

Slavko
Gost
Slavko

To pitaj DPS

Send this to a friend