Ekonomija STRATEGIJA RAZVOJA POMORSKE PRIVREDE PREDVIĐA OGROMNU INVESTICIJU

U Baru će se graditi novi kontejnerski terminali

U okviru Luke Bar sljedeće godine, gradiće se novi Kontejnerski terminali, navodi se u Vladinoj Strategiji razvoja pomorske privrede, pišu Dnevne novine.

U dokumentu, koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici, predviđa se da bi čitav posao morao biti završen do 2025. godine i da bi se Kontejnerski terminal gradio na bazi koncesija i privatno-javnog partnerstva.

U Strategiji nije naveden iznos investicije, ali je sigurno u pitanju iznos reda više desetina miliona eura ili čak više.

Crna Gora bi izgradnjom novog kontejnerskog terminala imala priliku da postane jedna od prvih luka Evrope za brodove koji dolaze iz Azije.

“Čime bi se povećao dalji transport roba fider brodovima, željeznicom i drumskim saobraćajem prema Centralnoj i Istočnoj Evropi, Sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji, te jedna od posljednjih luka Evrope na putu ka Dalekom istoku, što bi osim transportne djelatnosti luci Bar donijelo i šansu za razvoj proizvodnje i pakovanja robe u kontejnerima'”, piše u Strategiji.

Unapređenjem putne i željezničke infrastrukture stvorili bi se i odgovarajući uslovi za multimodalni transportni sistem.

“U tom smislu, biće formirano radno tijelo koje će imati zadatak da prati i koordinira razvoj logističkih aktivnosti preko luke Bar i Crne Gore'”, preporučuju autori Strategije.

Podsjetimo, nekadašnje Kontejnerske terminale, koji su izdvojeni iz Luke Bar, kupila je prije sedam godina turska kompanija “Global Ports”.

Preciznije, Turci su kupili 62,09 odsto akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta u Luci Bar za 8,08 miliona eura. No, pored toga Turci su se ugovorom obavezali na znatno više ulaganja.

“Global ports” je preuzeo obavezu da u roku od tri godine realizuje investicije u restrukturisanje kontejnerskog terminala, vrijedne 13,5 miliona eura. Takođe, turska kompanija je bila u obavezi da realizuje i dodatni investicioni program u periodu od pet godina nakon faze restrukturisanja, vrijedan 7,6 miliona eura.

Za čitaoce je interesantan podatak da će granični prelaz Sukobin postati i prelaz za robni promet.

“U planu je otvaranje graničnog prelaza Sukobin za robni promet u cilju bolje saobraćajne povezanosti luke Bar sa zaleđem”, preporučuje se u Strategiji.

Takođe, dokument preporučuje postizanje pune iskorišćenosti potencijala Slobodne zone luke Bar kroz podsticanje proizvodne i prerađivačke djelatnosti unutar zone.

Autori Strategije razvoja pomorske privrede vjeruju da će Crna Gora do 2030. godine povratiti ugled tradicionalno pomorske zemlje, sa značajno osnaženom i konkurentnom pomorskom privredom čiji se razvoj bazira na principima održivosti.

“Kao takva, crnogorska pomorska privreda, koja uključuje sve podsektore plave ekonomije, doprinosi sveukupnom ekonomskom razvoju Crne Gore sa značajnijim učešćem u strukturi BDP-a. Znatno je unaprijeđena konkurentnost privrednih subjekata iz domena pomorske privrede. Realizovan je veliki broj infrastrukturnih projekata po modelu javno-privatnog partnerstva, u skladu sa novim zakonodavnim okvirom”, navodi se u odjeljku Vizija Strategije.

Autori vjeruju da će u narednih desetak godina brodogradilišne luke u Crnoj Gori, biti prepoznate na čitavom Mediteranu kao luke koje prvenstveno pružaju usluge gradnje i remonta jahti i megajahti po najvišim svjetskim standardima, te predstavljaju kvalitetnu potporu rastućem nautičkom turizmu.

“Prihodi po osnovu obavljanja koncesione djelatnosti su uzročno-posljedično će biti uvećani, imajući u vidu refleksiju navedenih parametara na iznos varijabilne koncesione naknade. Kapaciteti luka nautičkog turizma zadovoljavaju potrebu tržišta za prihvatom plovnih objekata. S druge strane, optimiziran je obim pomorskog saobraćaja u lukama u kojima je to bilo neophodno prvenstveno u cilju zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa, kulturne baštine i zaštite životne sredine”, zaključuju autori Strategije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

Sto cine” medojevici”, kako ocrnjuju sve u Crnoj Gori!
Koliko mrznje imate u ovim svojim komentarima,dali se imalo zacrvenite ili zasramite?
Sram vas I stid bilo!

Bozidar
Gost
Bozidar

Neka me izvinu radnici u luci Bar ali da je u CG stvarna tržišna ekonomija koja se rukovodi ekonomskim zakonitostima luka Bar bi odavno bila zatvorena. Nije nikad bila rentabilna i neće. A ova naklapanja vladajućih služe samo u predizborne svrhe. Kakva luka Bar.

Djuro
Gost
Djuro

Koja glupost i bacanje para.Ima jedan terminal u luci udaljen od ovog nekih par stotina metara i iskoriscen je 15%. Koje bi to robe pokupio ovaj novi nije mi jasno? A o recenici da bi Bar bio jedna od prvih luka iz Azije za Evropu nemam komentar osim sprdnja! Sa ovakvim stručnjacima kuku ga narodu!!!

Pomorac
Gost
Pomorac

Ako dps kaze da je luka Bar najbliza Kini onda je tako a ti radis protiv drzave

Prc CG
Gost
Prc CG

Da nijesu kakvi izbori blizu?????

Realan
Gost
Realan

Pitam se koga lazete sebe ili narod. O kojim brodogradilištima pričate nema vise majstora u penziju su svi plus dje su ta brodogradilišta. Pored luke u Italiji koja sluzi za pretovar kontejnera vi ocete to da radite navodno u bar hahaha. Koja pruga kad je u procesu raspadanja . Vi iz ministarstva transporta prvo morate naucit svoj poso da radite… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Za 10god ha ha ha, pa nismo kornjače da živimo 200god.Zašto dosad nisu to radili. Bar kao grad zaostaje i na marginama je

Sandokan
Gost
Sandokan

Bez razvijenog zeljeznickog saobracaja, tesko, skoro i nemoguce..

Send this to a friend