Ekonomija

U Boki 411 sezonaca sa biroa našlo posao

U bokeljskim opštinama je uoči još jedne turističke sezone na evidenciji Zavoda za zapošljavanje PJ Herceg Novi 1466 nezaposlenih lica, što je na nivou 2018. godine. Od toga u Herceg Novom je 590, u Kotoru 341 i Tivtu 535 onih koji čekaju posao.

Polovina nezaposlenih na evidenciji su teže zapošljiva lica, odnosno lica starija od 50 godina i OSI. Kako su kazali Radiju Jadran, najveći broj nezaposlenih je sa završenom srednjom stručnom spremom (III i IV SSS) oko 50 odsto, zatim lica sa višim i visokim obrazovanjem.

Na sezonskim poslovima na području Boke je do sada zaposleno 411 radnika sa evidencije, ali potrebe su znatno veće.

“Ove godine su se poslodavci obratili ranije u odnosu na prethodne godine sa zahtjevom za posredovanje u zapošljanju, tako da smo već u februaru počeli sa organizovanjem selekcija za sezonsko zapošljavanje”, navode iz Zavoda.

Poslodavci koji traže sezonske radnike, na osnovu oglašenih slobodnih radnih mjesta su: Carine doo, Lighthouse MNE, Šajo doo, Aricom doo, Institut Dr Simo Milošević, Perla doo, Atos doo, Krušo doo, Igalopromet doo, Vektra Boka , Lazure MNE, Hunguest Hotels, Palmon bay, Porto Novi i određeni broj manjih poslodavaca, kao i poslodavci izvan teritorije Boke koji imaju obezbijeđen smještaj i prevoz.

Neki od njih su Radiju Jadran kazali da su prinuđeni i ove godine da angažuju strance. Jednostavno nedostaje pomoćnih radnika, ali i dobrih kuvara, konobara, šankera, barmena, trgovaca… Plate se kreću od 300 eura pa naviše, do 1.000 za vođenje menadžmenta.

Nemoguće je navesti tačan broj sezonskih radnika iz Srbije, BiH i Makedonije, koji će provesti od tri do šest mjeseci na sezonskim poslovima na primorju, ali je bez sumnje riječ o nekoliko hiljada.

Dok poslodavci često tvrde da domaći neće da rade, nezaposleni s ovog područja to demantuju i tvrde da su poslodavci najčešće nemislosrdni, nude male zarade, loše uslove, mnogo rada. Zato su neki “ostavili na cjedilu” gazde uoči sezone, ne želeći da, kako nam kažu, robuju za mizerne plate.

Deficit i suficit radne snage

Kao i svake godine deficitarna zanimanja su iz oblasti ugostiteljstva, odnosno kuvari, konobari, šankeri, kao i pomoćna zanimanja-sobarice, čistačice, zatim zanimanja iz oblasti trgovine, kao i zanimanja iz oblasti prosvjete – profesor fizike, matematike, hemije, informatike, vaspitači, profesori razredne nastave, pedagozi i psiholozi.

Suficitarna zanimanja su iz metalske struke, mašinska i elektro zanimanja, zanimanja iz oblasti pomorskih nauka, hotelijerskog menadžmenta i politikologije.

Javni radovi

U Herceg Novom je u toku realizacija jedne od mjera Akcionog plana zapošljavanja – javni radovi. Za realizaciju ovog programa opredijeljeno je  14.154,36 eura za zapošljavanje 44 lica iz kategorije teže zapošljivih na period od 4 mjeseca.

U okviru javnih radova Personalni asistent 5 izvođača zapošljava 21 lice pripremljeno za učešće u programu. U okviru ostalih javnih radova 3 izvođača zapošljavaju 23 lica na period od 4 mjeseca.

Za septembar 2019. godine u planu je početak Programa osposobljavanja i obrazovanja odraslih i to za programe učenja engleskog jezika i rada na računaru.

Kao i svake godine, tako i ove Zavod organizuje obuke za deficitarna zanimanja. Iz Zavoda, međutim, naglašavaju da zainteresovanih za ove vrste obuka nema.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Hvali kadra u turizmu i ugostiteljstvu vec godinama, a mi samo stancujemo pravnike i ekonomiste. Svi bi radije da budu “gospoda” sa titulom, makar i nezaposleni, nego da imaju posao i da hrane sebe i familiju. Roditelji trebaju djeci punoljetnoj nabiti nogu u zadnjicu i poslati ih da rade, umjesto sto parazitiraju. 30 hiljada sezonaca iznosi pare iz zemlje, svake… Više »

Sonja
Gost
Sonja

Tako je potpuno ste u pravu
Svaka cast za ovaj komentar👍👌👋

Bnjj
Gost
Bnjj

Delimično ste u pravu ipak u CG su mnogo male plate i poslodavci krše zakon o radu nažalost sve u sprezi sa vlastima. Mnogo naših ljudi je inostranstvu zato što su istjerani

Send this to a friend