Ekonomija

U Crnoj Gori dvije halal kompanije

U Crnoj Gori trenutno postoje dvije halal kompanije, dok je u proceduri sticanja sertifikata nekoliko restorana, hotela i firmi, kazao je Nermin Hadžić iz Agencije za halal certificiranje na prezentaciji Međunarodnog sajma halal industrije „Sarajevo Halal Fair“, koji će biti održan od 26. do 28. septembra u „Skenderiji“

“Crnogorsko tržište se polako otvara za halal, što je nama jako interesantno. Naša agencija je zainteresovana da u saradnji sa Komorom i Islamskom zajednicom održi prezentaciju o halalu kompanijama koje iskažu interesovanje za poslovanje po ovom standardu”, rekao je Hadžić na prezentaciji u Privrednoj komori Crne Gore.

Potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović kazala je da se halal turizam sve više razvija i zauzima značajno mjesto u sveukupnoj turističkoj industriji koja, u mnogim svjetski poznatim destinacijama, prilagođava svoje usluge njegovim zahtjevima.

“Razvoj halal turizma je prisutan i u našoj regiji koja se unapređenjem turističke infrastrukture, snažnom promocijom i
koordiniranim aktivnostima poslenika ove industrije može značajnije uključiti u tokove tog tržišta”, rekla je Filipović.

Prema njenim riječima, predviđa se da će do 2020. godine vrijednost tržišta halal turizma iznositi 200 milijardi američkih dolara.

“Zato razvoj ovog oblika turizma postaje sve važniji, posebno za zemlje gdje je on strateška privredna grana. Stoga je potrebno da ispratimo svaki novi trend ukoliko želimo da budemo ozbiljno turističko odredište”, kazala je ona.

Podsjetila je da je Komora tokom jula organizovala okrugli stolu na temu „Halal turizam – potencijal za rast i razvoj“, realizovan u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada Podgorice i Udruženjem za promociju i razvoj islamske ekonomije u našoj državi.

Predstavnica Bosna Bank International Azra Čolić istakla je da je ukupna vrijednost svjetskog halal tržišta 6,5 biliona dolara, od čega 4,5 čini finansijski sektor.

“Projekcija da će halal tržište, ne računajući finansijsko, ove godine porasti na 3,7 biliona dolara, što je 30 odsto više. Bosna i
Hercegovina u halal industriji ima oko 150 kompanija sa ovim sertifikatom, dok ih je na tržištima ove zemlje, Hrvatske i Crne Gore ukupno 250, sa više od 5000 proizvoda. Pedeset kompanija je iz turizma, što je sektor koji sve više raste”, rekla je Čolić.

Dodala je da će na sarajveskom sajmu biti i crnogorski halal štand, na kome će se predstaviti ponuda naših sertifikovanih
kompanija.

Slavicu Jovanović, konsultantkinju za bezbjednost hrane, interesovale su mogućnosti organizovanja obuka o halal standardu, kao i načini subvencioniranja procesa sertifikovanja.

Merisa Čekić iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kazala je da podržavaju uvođenje svih standarda, pa i halala, pokrivajući 50 odsto troškova konsultantskih usluga, maksimalne vrijednosti 8.000 eura. Ona je pitala da li je nužno da kompanija koja uvodi halal već ima implementiran HACCP sistem, a Nermin Hadžić je objasnio da bi to bilo poželjno, jer se kompanije tako lakše prilagođavaju zahtjevima halala.

“Sarajevo Halal Fair“ je najveći specijalizovani sajam halal industrije koju Bosna Bank International drugi put organizuje u saradnji sa Islamic Development Bank Group (IsDB) i Islamskom zajednicom u BiH.

Sajam će okupiti predstavnike halal industrije sa gotovo svih kontinenata, kao i multinacionalne kompanija koje su na globalnom tržištu prisutne sa ovom vrstom proizvoda.

U okviru manifestacije biće organizovani B2B susreti proizvođača halal proizvoda i pružalaca usluga sa kupcima i distributerima iz zemalja regiona, EU, Bliskog Istoka, zemalja Zaliva i drugih.

Očekuje se da će sajam ponoviti uspjeh prošlogodišnjeg, gdje je bilo više od 10.000 posjetilaca, 600 poslovnih učesnika, kompanija, državnih i privatnih institucija, udruženja, asocijacija iz više od 30 država, kao i 91 izlagač iz 13 zemalja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Наравно да у ЦГ треба да постоји што више произвођача халал хране, а такође је потребно исту јасно обиљежити да је потрошачи лакше пронађу на рафовима. Исто важи и за посне производе за нас православце.

Viski
Gost
Viski

Sprdnja.

DAAKA SU-57
Gost
DAAKA SU-57

. Halalite koliko hocete, ima ljudi kojima to treba i u svakom slucaju treba da imaju dobre restorane i hranu po halalu. Postujem to i treba sto vise restorana i hotela ukljuciti u ovaj program . Drzava da pomogne i prati hotele i restorane kako se nebi izgubila licenca jer smo tradicionalno poznati kao prevaranti u Mne . Podrska za… Više »

Gusinje
Gost
Gusinje

To je zdrava hrana bez svinjskog mesa koje je izvor svake bolesti,halal je cistoca i tijela i duha zato samo halal hrana bez smeca u ishrani

Boka
Gost
Boka

Gusinjanin,samo ti halali. Pusti se nas vecine

velimir1966
Gost
velimir1966

Halal,zaobidjite nas malo!

Send this to a friend