Ekonomija

U Herceg Novom na Birou rada 11 magistara

Trenutno na evidenciji Biroa rada Herceg Novi ima 734 nezaposlenih. Od ukupnog broja je 150 visokoškolaca, od kojih je i 11 magistara.

“Najduže se čeka na posao iz oblasti: pomorskih nauka, menadžmenta u pomorstvu, hotelijerskog menadžmenta, fizioterapije, politikologij dok su kao i prethodnih godina deficitarna zanimanja iz oblasti oblasti prosvjete: nastavnici, profesori, vaspitači, pedagozi i psiholozi te zanimanja iz oblasti ugostiteljstva i trgovine”, saopštili su za CdM iz Biroa rada Herceg Novi.

Za Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca, ove godine je prijavljeno je 274 osoba na području Herceg Novoga, Kotora i Tivta, od čega je u Herceg Novom 117, Kotoru 99 i Tivtu 58 visokoškolaca. Prošle godine je bilo prijavljeno 266 visokoškolaca.

Biro rada kako saznaje CdM, još uvijek ne posjeduje podatke koliko je osoba tokom prošle godine uspjelo da se zaposli u firmama gdje su odradili pripravnički staž.

“Nemamo podatak koliko njih je ostalo u firmama nakon programa stručnog osposobljavanja u opštini Herceg Novi . Na nivou Crne Gore, prema podacima Uprave za kadrove, ostalo je oko 40 odsto u prošloj godini”, rečeno je iz Biroa rada Herceg Novi.

Javni radovi

U opštinama, Herceg Novi, Kotor i Tivat tokom 2018. uspješno je realizovano 12 javnih radova u kojima je bilo 47 zaposlenih lica sa evidencije Zavoda i to u programima personalnih asistenata gdje je kod pet izvođača bila zaposlena 21 osobe, te je kroz ostale programe kod sedam izvođača bilo angažovano 26 osoba na određeno vrijeme u trajanju od šest mjeseci.

Program ovih radova odnosili su se na izradu rukotvorina i očuvanja tradicije i kulture Herceg Novog i zaleđa te javne radove iz obrazovnih, kulturnih i drugih društveno korisnih oblasti, s ciljem da se socijalno uključe i zaposle teže zapošljiva kao i druga nezaposlena lica saopštili su iz Biroa rada Herceg Novi, dodajući da je za ovu godinu konkurs za izbor izvođača za Javne radove objavljen 28.02.2019. u dnevnom listu Pobjeda, kao i na sajtu ZZZ .

Programi obrazovanja i osposobljavanja odraslih

U cilju povećanja zapošljivosti nezaposlenih lica, u Herceg Novom su i ove godine nastavljeni programi obrazovanja i osposobljavanja odraslih tako da Zavod finansira i realizuje obuke za sticanje stručne kvakifikacije te ključne vještine, saopštili su iz hercegnovskog Biroa rada, uz napomenu da program organizuju pravna ili fizička lica koja posjeduju licencu za rad u oblasti obrazovanja odraslih.

Na Konkursu za izbor izvođača obrazovanja odraslih u januaru 2018. godine aplicirali su : Radnučki univerzitet -Herceg Novi,, ZOPT Tivat, Urban procetion centar Pg, Institut računovođa i revizora CG i Onogošt School-Centar obrazovanja Nikšić.

“Posljednjih godina je manja zainteresovanost za deficitarna zanimanja dok najveća zainteresovanost vlada za kurseve stranih jezika i poznavanja rada na računaru, tako da je obrazovanje u ključnim vještinama tokom prošle godine steklo je 57 nezaposlenih lica od čega je 39 završilo kurs engleskog a 18 kurs ruskog jezika”, ističu iz Biroa rada Herceg Novi.

Od 1.oktobra 2018. u saradnji s pomenutim provajderima, 44  osobw uključene su u program obrazovanja za sticanje kvalifikacija i ključnih vještina iz oblasti osnovnih znanja rada na računaru te engleskog i ruskog jezika .

Takođe je kako ističu nadležni ove ustanove, tokom prošle godine, obrazovanje za stručne kvalifikacije servisera računara, frizera, računovodstvenih tehničara, i zaštitara imovine i lica, steklo 28 osoba.

Iz Biroa su saopštili i da je primjetno da se svake godine pred početak ljetne sezone prijavi veći broj nezaposlenih, a kako bi uspjela da ostvare određena prava po osnovu nezaposlenosti.

D.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ovako je
Gost
Ovako je

Nezaposleni su stariji i invalidi. Ostali neće da rade. Završe fakultete čija struka više nikome ne treba i hoće da rade samo svoj posao. Kako hoće, ali ode život…

Prešo
Gost
Prešo

A pola opštine pokupovali diplome.
Živa istina

Boba
Gost
Boba

Pa samo vi glasajte… i u Kotor vam je slicno!

pero
Gost
pero

Mora da su zavrsili kao i Becic ali kod njega mogu da se zaposle.

zvonko
Gost
zvonko

ako su magistri,nije razlog da ne traze posao

ND
Gost
ND

Zabrinjavajući podatak,ali i treba ga uzeti sa rezervom. Danas se diplome kupuju i u Ministarstvu prosvjete bez problema nostrifikuju. Nije škola više što je bila.

Boba
Gost
Boba

A ti to imas neke “pouzdane informacije”… izvore i sl??? Śedi bre zlurada seoska babo, isti si ka one ljubomorne zene sto im je krivo da su druge ljepse pa pricaju za istim svakakve price😝 Vazda drugi kriv za sopstvene neuspjehe i odmah napadi na vrh kao “niko im nista ne moze”… Daj bre oladi!

Sve ostalo
Gost
Sve ostalo

Boba: kakav je smisao fakulteta, magistrature ili doktorata npr za kosmonauta? Neka si završio mami i tati fakultet, ali CG nema nijedan kosmodrom.

Rokfolk
Gost
Rokfolk

Mora da su dobri cim su tu dje jesu. Magistri, valjda su to pametni ljudi! Ako ja radim sa trecim smijerom, ne vidim razlog zasto su oni tu dje jesu! Na taxi pa upoznajte nekog pa malo pomalo!

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Strasno kakvu su drzavu napravili.

Boba
Gost
Boba

Drazavu????
Eto ti je vlast u hn prosrpska, imaju priliku da rade i zaposljajvaju…alo ocigledno da im je bitna samo sopstvena korist! Taman si u pravu, drzava je kriva sto je dozvolila da takvi imaju odrijesene ruke, bice ih milo tu postavio?! Bjezi bre, sram te bilo! Kako mozes toliko da lupetas!

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Sistem koji su napravili je kriv a sistem pravi vlast,slazem se da se opozicija ponasa isto gdje su oni na vlasti nazalost mada treba biti posten i reci da je ekonomija u nadleznosti vlade ali to nije opravranje za nerad opozicionih opstina

Todor
Gost
Todor

Privatnici traze VSS a zaposljavaju sa SSS…

JaviSe
Gost
JaviSe

Kod nas i opstinske vlasti zaposljavaju sa sss.

Boba
Gost
Boba

Sta to hoces da kazes???
Podcjenjujes ljude sa srednjom skolom?!
Za njih ne treba da ima mjesta?!

ja pa ja
Gost
ja pa ja

Oće da kaže da poslodavac traži da imaš VSS a prijavi te i daje ti platu na osnovu SSS.

Send this to a friend