Ekonomija

U Herceg Novom zadovoljni sezonom, infrastrukturu treba popraviti

Herceg Novi

U Herceg Novom je nastavljena dobra posjeta gostiju i nakon glavne sezone, koju u lokalnoj Turističkoj organizaciji ocjenjuju veoma uspješnom.

“Po Montstatovoj statistici, u predsezoni smo imali rast po broju dolazaka od 24%, u odnosu na 2017. godinu. Poređenja radi, sljedeća opština sa najvećim rastom je zabilježila 8%. Po našoj statistici na osnovu naplate boravišne takse, u predsezoni (maj i jun 2018.) smo zabilježili rast od 43,01%, u odnosu na 2017. U špicu sezone (jul i avgust 2018.) smo zabilježili rast od 13,15%, u odnosu na 2017. godinu”,  navodi za Radio Jadran, direktor TO Herceg Novi, Pavle Obradović.

Za očekivati je da će i septembar i oktobar biti odlični i ispuniti planove turuističkih poslenika.

U TO su zadovoljni sopstvenim učincima i djelovanjem u promovisanju i unapređenju turističke ponude, ali smatraju da ima dosta prostora za napredak.

“Prije svega, u saradnji sa opštinskim službama, pokušaćemo da riješimo komunalne probleme koji umnogome utiču na kvalitet boravka u Herceg Novom”,  kaže Obradović.

Podsjeća da su ostvarili nekoliko važnih projekata koji su donijeli rezultate, te da Herceg Novi bilježi pozitivan rast i pored, po mnogima ne tako uspješne sezone.

“Imamo probleme koje pokušavamo da riješimo za sljedeću sezonu, to su čistoća, buka, nepotrebna vožnja motornih vozila Šetalištem i nelegalno posredovanje u izdavanju soba/apartmana. Nedostatak dječijih igrališta i programa za djecu je jedna od glavnih primjedbi turista”, navodi Obradović.

Od 18 Informativno turističkih biroa dva na Rosama i Žanjicu se zatvaraju 15. septembra. Od 1. oktobra biće zatvareni svi u mjesnim zajednicama, kao i 3 kioska (na kraju Igala, na autobuskoj stanici i u Baošićima). Ostali TIB-ovi koji su u vlasništvu TOHN ostaju da rade i tokom zime.

Jesenji i zimski period obično vezani za sajamske nastupe, ali u TO Herceg Novi u sezoni 2018/19 ne planiraju nastupe na međunarodnim evropskim sajmovima. Aktivnosti će bazirati na pozivanje studijskih grupa u Herceg Novi.

“Smatra se da preusmjeravanje sredstava na ovaj vid promocije omogućava veću eksponiranost kao i mjerljivost rezultata. Studijske grupe će se sastojati od blogera – travel influencer-a, kao i novinara koje angažuju  PR agencije iz zemalja inicijatora putovanja. Posebna će pažnja buti usmejrena na tržišta: Rusije, Njemačke, Francuske i zemalja Skandinavije i Beneluksa”, ističe Obradović.

Tek nakon realizacije takvih aktivnosti  biće odlučeno da li da se TO Herceg Novi  “reaktivira” na međunarodnim sajmovima.

Međutim, iako neće imati evropske sajamske nastupe, turistička ponuda Herceg Novog će biti promovisana na svim koje bude organizovala NTO. Lokalna turistička organizacija, pak, planira posjetu regionalnim sajmovima, a sljedeći je LORIST u Novom Sadu od 4. do 7. oktobra.

 

Send this to a friend