Ekonomija

U infrastrukturu i vozove za 13 godina uloženo 180 miliona eura

Željeznička stanica Podgorica

U infrastrukturu i vozove za 13 godina uloženo 180 miliona eura Glavni razlog za manje interesovanje za prevoz željeznicom u zadnjih desetak godina treba tražiti u sporijoj dinamici generalnog remonta barske pruge, kao i zastarjelom voznom parku, saopštio je Pobjedi generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja Milan Banković.

On je naveo da je Vlada prije 13 godina pokrenula veliki investicioni ciklus i u tom periodu u željezničku infrastrukturu i u nabavku novih vozova i remontovanje vozova, lokomotiva i vagona uložila 180 miliona eura.

“Vlada je prepoznala potrebu revitalizacije cijele mreže javnih pruga i 2006. godine pokrenut je veliki investicioni ciklus. Najveći dio ulaganja odnosi se na generalne remonte pruga i sanaciju slabih tačaka u pružnom pojasu. Obezbijeđena su značajna sredstva za nabavku tri voza i remontovanje većeg broja vozova, lokomotiva i vagona. U tom periodu realizovan je kompletan generalni remont sa elektrifikacijom i daljinskim upravljanjem nikšićke pruge i paralelno remont barske pruge od granice sa Srbijom do ukrsnice Kos, u ukupnoj vrijednosti većoj od 150 miliona eura. U vozna sredstva je uloženo više od 30 miliona eura u istom periodu, pri čemu je za nove vozove izdvojeno 13,5 miliona eura”, kazao je Banković Pobjedi.

Prema njegovim riječima, pad interesovanja za prevoz željeznicom zadnjih desetak godina prouzrokovan je zbog sporije dinamike remonta barske pruge, kao i zbog zastarjelog voznog parka.

“Ovo je prouzrokovalo duža putovanja i posebno manje interesovanje putnika u međunarodnom saobraćaju. Sem tri nova voza koja su puštena u eksploataciju 2013. godine, putnički saobraćaj se realizuje sa starim lokomotivama, vozovima i vagonima koji se periodično remontuju, ali starost je veća od 30 godina. Sve ovo utiče na opredjeljenje putnika da se manje voze željeznicom, iako je poznato da se radi o bezbjednom i ekološki najprihvatljivijem vidu saobraćaja”,  rekao je Banković.

On je dodao da je od 2006. godine pored cijele nikšićke pruge remontovano i blizu 50 odsto barskog dijela pruge kroz Crnu Goru, dok je Srbija uradila oko 25 odsto svog dijela. On je naveo da željeznicu koriste građani sa manjom platežnom moći.

“Vrijeme putovanja veoma utiče na putnike iz međunarodnog saobraćaja i tu je teško vratiti povjerenje dok se ne završe remonti barske pruge, makar na nivou od 70 odsto pređašnjih brzina. Puštanjem nakon više godina u saobraćaj nikšićke pruge i nabavkom tri nova voza za lokalni saobraćaj, prevoz putnika u lokalnom saobraćaju je povećan više od dva puta, dok je međunarodni saobraćaj imao veoma ozbiljno smanjenje, tako da je broj putnika u međunarodnom saobraćaju u odnosu na 2007. godinu manji i četiri puta. Ovo je, prije svega, prouzrokovano stanjem barske pruge, odnosno dugim vremenom putovanja”,  istakao je Banković.

Prema njegovim riječima, glavni razlozi kašnjenja vozova su zbog smanjenja brzina na pojedinim slabim tačkama na pruzi, koja su uvedena dok se ne izvrši potrebna sanacija, zatim zbog investicionog održavanja pruga, a povezana su sa prekoračenjem vremena dozvoljenog za izvođenje radova, odnosno neophodnih prekida saobraćaja, kao i zbog nedovoljnog broja ispravnih voznih sredstava.

On je dodao da ne treba zanemariti ni nepovoljne vremenske prilike u zimskom periodu. Banković je naveo da su posljednjih godina u infrastrukturnom smislu poboljšani uslovi prevoza na način što je brzina vozova od granice sa Srbijom do ukrsnice Kos i kroz tunel Sozina podignuta na 80 kilometara po satu (km/h) nakon završetka remonta, dok je na dionici Nikšić-Danilovgrad brzina podignuta na 75 km/h. Saniran je veći broj kosina, tunela, mostova, vodotoka, propusta itd.

“U pogledu voznih sredstva uslovi prevoza su značajno povećani kroz nabavku novih vozova 2013. godine, kao i kontinuiranim remontima starih garnitura i vagona”, rekao je Banković.

On je dodao da se pri ulaganju u željeznicu aplicira kod svih izvora finansiranja koji odobravaju sredstva za željeznicu, putem kredita, grantova, pretpristupnih fondova.

“Važno je reći da željeznica sada u najvećem dijelu koristi sredstva koja su od 50 do 85 odsto bespovratna, jer EU prepoznaje važnost razvoja željezničkog sistema kao vida prevoza koji treba da u budućnosti prevozi najveći broj putnika i roba – kazao je Banković i podsjetio da je za sve investicije u infrastrukturu i nove vozove država izdavala garancije. On je saopštio da se i u ovoj godini nastavljaju investicioni radovi na željezničkoj infrastrukturi prema utvrđenoj dinamici iz Nacionalnog programa održavanja koji je Vlada usvojila u decembru 2017. godine. -Procijenjena vrijednost ulaganja u ovoj godini je oko 14 miliona eura, s tim da će se oko deset miliona eura realizovati kroz radove, a tri do četiri miliona eura kroz izradu obimne projektne dokumentacije”,  objasnio je Banković.

U dijelu ugovorenih radova u ovoj godini, on je izdvojio generalni remont gornjeg stroja na dionici Kos – Trebješica, završetak sanacije šest kosina na barskoj pruzi, sanaciju pet prenapregnutih betonskih mostova, početak sanacije 24 prioritetna betonska mosta, sanaciju tunela broj 206, sanaciju više kosina na nikšićkoj pruzi i početak sanacije tri čelična mosta.

Prema njegovim riječima, najveći dio sredstava za ulaganje se sada koristi iz grantova i subvencioniranih kredita Fonda za Zapadni Balkan (WBIF) koji je veoma aktivan od 2016. godine i gdje je minimalno 50 odsto odobrenih sredstava bespovratno za željeznicu.

“Godišnja investiciona ulaganja u infrastrukturu iznose u posljednje tri godine od deset do 13 miliona eura i taj obim radova će se nastaviti i u narednim godinama, jer su već obezbijeđena sredstva za narednih četiri do pet godina. Po prvi put obezbijeđena su sredstva i za kompletan remont radionica i depoa za održavanje voznih sredstva i ovo će se realizovati u sljedeće dvije godine”, kazao je Banković.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

Mnogo nešto meleona,kud sve to završi!?
Rezultata nema ili su minimalni!

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Ihaa, koliko su tu direktori metnuli u dzep boga pitaj…

izipizi
Gost
izipizi

Jes, ali zato putujemo sporije no u titovo vrijeme, dok se u drugim drzavama vozovi krecu i do 500km/h kod nas ne prelaze 70…

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Covjece koji krš. Ja sam se vozio u voz koji ide preko 300 kilometara na čas. Kako to ide majko moja. Išao sam od bolonje do rima za čas kao avionom.

Sletanje
Gost
Sletanje

I naši idu 300 na sat. Kad slete.

Bx45
Gost
Bx45

Ne vidi se ni 1€ da je ulozen. Nazalost

Donald
Gost
Donald

Ko zna dje te evropske donacije zalutaju?

E,moj Saša
Gost
E,moj Saša

Da ima specijalnog,pozvali bi vas odavno,lopovi jedni…vozovi su nam kao u Bangladešu!!

mojsilović
Gost
mojsilović

U Bangladeš ima putnika, vozovi krcati, na krov se penju i zalegnu.

Cheese
Gost
Cheese

Ovo je notorna laz. Ovoliki novac da je ulozen imali bi rekonstruisano cijelu zeljeznicku prugu na gotovo svim pravcima, plus bi imali 2-3 nova dizel voza. Ovako imamo 2 elektricna voza nabavljena iz Spanije koji su inace gradskog tipa a ne medjugradskog no dobro i tu se neko ugradio, ka i vazda, ne moze nista normalno da prodje u ovom… Više »

18+
Gost
18+

Prvo, tesko da je toliko, mozda u neciji dzep, to sigurno.
Drugo i ono sto je ulozeno divljaci kamenuju bar jednom mjesecno.

...
Gost
...

dobro, nijesu sve nabrojali..u infrastrukturu, vozove, otpremnine, “tendere”, dzepove…. kad se to sve raspodijeli, ne ostane bas nesto mnogo za pruge i vozove. Realno, nije se ni moglo vise..

Jasarko
Gost
Jasarko

Dok na cijeloj pruzi u CG vozovi ne budu isli minum 100km/h nema nista da pricamo. U razvijenim zemljama je 3 puta toliko. Da ne pricamo o higijeni komforu i tacnosti vozova.

Markisa
Gost
Markisa

Ne možeš biseru da ideš 100 km na pruzi koja ima veliki uspon kao naša prema sjeveru i toliko krivina. Što se tiče komfora i higijene to podrzavam

jasarko
Gost
jasarko

Pa pretpostavio da put sjevera ne mogu prebrzo zbog uspona i krivina..ali mogu brze svakako…Npr moglo bi do bara se stizati brze do NK…

EX YU
Gost
EX YU

Jeste li vi normalni,pa vi stvarno mislite da se narod na leđa zakopčava.Pa da je toliko para uloženo u zeljeznicu(godišnje 13 miliona)pa mi bi se vozili u zlatne vezove a ne u ove barake.

Markisa
Gost
Markisa

Ne budi smijesan a taman se zakopčaj na leđima

EX YU
Gost
EX YU

Zakopčaše tebe, Markiša.

Bnjj
Gost
Bnjj

Za zeljeznicu treba industrija a mi smo nasu unistili

Marina
Gost
Marina

Volim vozove ali nasi su loši. Ima jedan onaj moderan ostali su uzas i smrde i lupaju i ljeti vruce bljak

alo
Gost
alo

Pogrijesili ste naslov, treba “U infrastrukturu i vozove za 13 godina baceno 180 miliona eura”

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Bas se primjeti.

Pjer
Gost
Pjer

Isao sam vozom do Costance pa Rumunska zeljeznica za nasu je Svajcarska

Lipovo
Gost
Lipovo

A efekat isti kao ulaganja u EPCG.

Jovanka
Gost
Jovanka

Niste trebali ulagat ovoliko slobodno, masu je ovo, da ste kupili par usisivaca samo i usisali ih bolje bi bilo…

RofZ
Gost
RofZ

raspadate se. I ne voze se oni sa manjom platežnom moći, jer ste skuplji nego bus. Prljavo, svako malo se kvari, daleko duže traje putovanje.. Kad nekom ko svrati sa zapada preporučim da ide busom, a ni slučajno vozom, to je njima nepojmljivo. Da je sreće, no kog briga za narod, da se uvede lou cost do BGa, raspala bi… Više »

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

26.06.2019. Let niskotarifnom kompanijom na relaciji Tivat-Ženeva je 6€ i 90 centi! Koliko je karta željeznicom Bar-Bijelo Polje?

Matrax
Gost
Matrax

Informacija ti je lou cost, od KolaŠina do PG karta košta 2 eura a autobusom 6 eura.

Gun
Gost
Gun

Da ali zato nam je zeljeznica rame uz rame sa evropskim zemljama

Send this to a friend