Ekonomija

U junu utrošeno oko 230 hiljada eura na održavanje mreže

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u junu preuzeli ukupno 215.632.811 kWh električne energije, što je oko sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine i oko pet odsto više u odnosu na maj, saopštili su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS)

Najviše električne energije, ili gotovo 37 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).

“Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 369.283 mjernih mjesta, ili 93 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto”, navode iz CEDIS-a.

Ekipe Sektora za održavanje su u junu 1.508 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 235.948 hiljada eura.

“Tokom juna je bila aktuelna izgradnja 11 distributivnih objekata ukupne vrijednosti oko 865 hiljada eura, od kojih je značajan dio izdvojen (277.310 eura) za izgradnju podzemnog voda 10 kV „TS Velika plaža 2 – KZ Sv. Nikola“. Prethodnog mjeseca završeni su i radovi na izgradnji 20 objekata za distribuciju električne energije čija je vrijednost oko 508 hiljada eura. Najviše sredstava je izdvojeno za rekonstrukciju i izgradnju šest trafo-stanica na području ulcinjske opštine”, dodaju oni.

Na distributivnu mrežu je tokom juna priključen 894 novi korisnik.

“Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 2.605 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 310 hiljada, čime je pokriveno oko 78 odsto konzuma”, ističu iz CEDIS-a.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 397 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Send this to a friend