Ekonomija

U maju poskupila hrana

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju je iznosila  643,40 eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 278,70 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 364,70 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Premna podacima MONSTAT-a ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju u odnosu na april  zabilježila je rast od 0,2 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u maju u odnosu na mjesec ranije, zabilježili su rast od 0,8 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,2 odsto”, tvrde u MONSTAT-u.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

niko ovdje nista ne komentarise a da je tekst o carevicu koji sebi namjesta tendere, ili vlasti koja nas krade 30 godina ili crkvi koja nas zaglupljuje od kad postoje e tu bi bilo hiljadu pregleda i komentara. Takva nam je svijest, uzas

brko mali
Gost
brko mali

A cijene goriva nikad nize, zasto i hrana nije jeftinija????

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Nece plata skociti ne boj se

Kobi
Gost
Kobi

VOLI je drastično povećao cijene. Neće me više gledat’.

Slavko
Gost
Slavko

Kuku lê lê kuku lê lê?

Marko
Gost
Marko

Sto cini monstat hahah riba ostaje ista 3.8 eura za mjesec dana za 4 osobe ( molio bih monstat da mi kaze koja riba i gramaza) 12.6 eura za med, dzem i secer ( za monstat isto pitanje) 27 eura za hljeb i zitarice ( jedino mozda ako je februar i da nije prestupna godina). Bitno je da vlast, opozicija… Više »

Send this to a friend