Ekonomija

U Mamulu ove godine ulažu četiri miliona

Foto: divemontenegro

Pripremni radovi na tvrđavi Mamula, odnosno ostrvu Lastavica koje se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, biće završeni do marta, a uz njih će istovremeno biti napravljena uzorna soba kao prezentacija kapaciteta budućeg hotela.

To se, pišu Dnevne novne, navodi u godišnjem izvještaju o realizaciji ugovora o dugoročnom zakupu ovog lokaliteta u hercegnovskoj opštini.

Takođe se precizira da će građevinski radovi na lokaciji početi u drugom kvartalu ove godine, odnosno nakon kraja marta. Prema informacijama koje je dao investitor, Orascom Hotels Management Mamula Montenegro, tokom radova biće uložena četiri miliona eura.

U ovoj godini planirani su adaptacija i proširenje pristaništa u naselju Mirište, uz planirana ulaganja od 160.000 eura. Radiće se i na obezbjeđenju napajanja i potrebnim priključcima za električnu energiju na obližnjem rt Arza, za koje će biti dato još pola miliona eura.

Prošle godine na Lastavici su nastavljeni pripremni radovi za turistički kompleks, preciznije hotel-muzej “Mamula” sa pet zvjezdica, koji je dobio status objekta od opšteg interesa.

Kada su u pitanju finansijske obaveze i investicije u istom periodu, zakupac je uplatio godišnju zakupninu od 47.772 eura, a uložena su još 869.932 eura. Od početka aktivnosti na ovom projektu, utrošena su 2,103 miliona eura, mahom za izradu projektne dokumentacije, nabavku opreme, pripremne radove, plate zaposlenima i angažovanje konsultanata.

Kompanija Orascom Development Holding sa sjedištem u Svajcarskoj, potpisala je u februaru 2015. godine sa Vladom ugovor za 49-godišnji zakup 31.848 kvadratnih metara sa isključivim pravom korištenja morskog dobra koje mu pripada.

“Investiciona obaveza zakupca iznosi 15 miliona eura, a rok za završetak radova je 18 mjeseci od datuma početka radova. Investicionim programom definisana je rekostrukcija u 23 hotelske sobe, četiri ugostiteljska objekta, spomen-sobu za posjetioce, recepciju, spa centar, pristanište dva bazena, dvije kaskade sa recikliranom vodom, klub za vodene sportove, centralizovanu kuhinju i infrastrukturne objekte rezervoar za pitku vodu i otpadnu vodu i trafostanica sa agregatom, kao i drugi prateći sadržaji”, detalji su projekta rizorta koji će kreirati i 200 radnih mjesta.

Kako se navodi, projekat kojim upravlja kompanija Orascom Hotels Management Mamula Montenegro treba u prvih deset godina Vladi da donese 7,5 miliona eura različitih prihoda, ne računajući zakupninu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Mamula, da se divis ljepoti i da se najezis istovremeno !

jovan
Gost
jovan

Trebalo bi 8 meleona kao i prošle godine.

GL🌐BALISTA
Gost
GL🌐BALISTA

Ovo ostrvce jezive proslosti, simbol patnje i zla, dozivljava istu onu transformaciju na bolje koja se desava MNE od kada se otvorila prema svijetu i ostavila iza sebe autisticno okruzenje.

Mileva
Gost
Mileva

Na Lastavici će se graditi a vlasnici zemlje na rivijeri nemogu dobiti uvjrenje o UTE uslovima da bi gradili ili prodali. Nije mi jasno

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

sta ti nije jasno….evo ja odavde cujem da skripi….podmazi pa probaj🍺

Send this to a friend