Ekonomija

U Montenegro Airlinesu tvrde da nikad bolje nisu poslovali

Iz nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines tvrde je 2018. godina najbolja u istoriji poslovanja od osnivanja. U MA očekuju da će tokom ove godine prevesti ukupno oko 640.000 putnika.

“MA je u periodu od početka januara do kraja septembra novembra ove godine, prevezao ukupno 611.938 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, sa flotom do šest aviona i na 7.295 letova u redovnom i čarter saobraćaju. To je za 74.258 ili 13,81 odsto putnika više, sa avionom više u sezonskom periodu, kao i sa 650 ili 10 deset letova više, sve u odnosu na isti period 2017. godine”, navode u MA.

Tvrde da je ove godine povećan i broj destinacija u redovnom i čarter saobraćaju, i to na 30 destinacija u 15 država, a podsjećaju da je za devet mjeseci 2018. godine ostvaren najveći rast u broju prevezenih putnika u odnosu na isti period prošle godine, od svih avio-kompanija sa prostora bivše Jugoslavije.

“Rast svih komercijalnih pokazatelja, uz činjenicu da je došlo i do značajnog porasta prihoda, u potpunosti opravdava sve komercijalne i druge poslovne odluke koje smo donijeli u prethodnom periodu, a prije svega one koje se tiču porasta obima saobraćaja i iznajmljivanja šestog aviona za proteklu ljetnju sezonu”, saopštio je Živko Banjević, izvršni direktor avio-kompanije.

Prema njegovim riječima Aerodromi Crne Gore u 2018. godini bilježe porast broja opsluženih putnika u odnosu na prošlu godinu, a da se pri tome učešće MA u ukupnom broju prevezenih putnika odnosno u ukupnom saobraćaju nije smanjilo, već je ostalo između 25 odsto u toku ljetnje sezone i blizu 40odsto u toku zimske sezone.

Banjević kaže i da su pored rastuće konkurencije sačuvali svoja tržišta i osvojili nova, što je kako tvrdi povoljno uticalo na poslovanje i poslovni rezultat, koji je za jedanaest mjeseci 2018. godine bolji za 1,5 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine.

Podsjećamo da je godinama unazad MA u velikim dugovanjima što otežava poslovanje, te zbog toga Vlada Crne Gore traži najbolji model za rješenje tog problema.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je u nedavnom intervjuu za CdM kazao da je njemački fond 4K Invest zainteresovan da preuzme Montenegro Airlines.

“Imali smo nekoliko sastanaka, gdje smo razgovarali o modelima saradnje”, kazao je on.

Iz Vlade je ranije više puta saopštavano da je Montenegro Airlines veoma važan za Crnu Goru, posebno za turističku privredu, te da na sve načine treba pronaći najbolje rješenje i time spriječiti najgoru opciju-stečaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Vjerujem

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Da li stvarno iko vjeruje u ove laži, da li ima ljudi koji vjeruju da je Montenegro profitabilna kompanija?…. Ovo je nestvarno,ova bezočnost i izmišljanje vrijeđa inteligenciju …

Nemam rijeci
Gost
Nemam rijeci

dodao bih da bi ih trebalo pohapsiti samo zbog ovakve izjave…

Send this to a friend