Ekonomija

Đurović: Preispitaćemo ponovno uvođenje robnih rezervi, prioritet sigurno snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama

Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović sastao se sa predstavnicima najvećih domaćih trgovinskih lanaca u zemlji i Privredne komore na temu stabilnosti sistema snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama, saopšteno je iz tog resora.

Đurović je na sastanku istakao opredijeljenost Vlade da sarađuje sa privredom kako bi se građanima, kao i do sada omogućio nesmetan pristup svim životnim namirnicima u vremenima ozbiljnih poremećaja na tržištu uslovljenim dešavanjima u Ukrajini. Trgovce je upoznao sa namjerom države da preispita ponovno uvođenje robnih rezervi kao načina prevazilaženja poremećaja na tržištu.

“Predstavnici trgovinskih lanaca saopštili su da u ovom momentu imaju dovoljne zalihe kako osnovnih životnih namirnica tako i svih drugih proizvoda važnih za građane, posebno tokom turističke sezone, kao i da se nabavka većine njih nesmetano obavlja. Ukazali su i na određene probleme i ograničenja uz ideje kako bi se oni mogli riješiti u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

Zbog značajnog udjela trgovinske razmjene sa Republikom Srbijom a posebno kvota za izvoz koje je ta država nedavno uvela, predstojeću posjetu premijera Dritana Abazovića Beogradu predstavnici trgovina vide kao važan impuls za ekonomsku saradnju dvije države.

“Oni su izrazili spremnost da u slučaju značajnih poremećaja na tržištu budu partner Vlade u obezbjeđivanju kontinuiranog snabdijevanja građana, sigurnosti domaćeg sistema ali i stavljanja u raspologanje dijela sopstvenih kapaciteta, u vidu minimalnih zaliha, kojima bi država mogla da raspolaže po potrebi”, dodaje se u saopštenju.

Dogovoreno je da dvije strane intenziviraju sastanke prateći u kontinuitetu cijene i dostupnost osnovnih životnih namirnica, a u pripremi je i Memorandum o saradnji kojim bi se ozvaničilo partnerstvo, sa jedne strane Vlade koja brine o građanima i privredi, i trgovačkih kompanija sa druge, kao društveno odgovornog aktera.

“Podsjećamo da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u cilju odgovora na aktuelni ekonomski trenutak raspisalo javni poziv za nezavisnog konsultanta koji bi izradio sveobuhvatnu Studiju o opravdanosti ponovnog formiranja državnih robnih rezervi, ukinutih 2008. godine kada je na snagu stupio Zakon o interventnim nabavkama”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend