Ekonomija Pozitivna kretanja na tržištu rada

U Pljevljima značajan pad stope nezaposlenosti

Od početka godine stopa smanjena za skoro četiri procenta. Na sezonskim poslovima radilo 509 lica u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, građevinarstvu, trgovini

U pljevaljskoj opštini zabilježen je značajn pad nezaposlenosti. Od početka godine stopa nezaposlenosti smanjena je za skoro četiri procenta. Stopa, po podacima od 24. septembra, iznosi 15,38 odsto, dok je početkom godine bila 19,73 odsto.

Iskazano nominalno, registrovani broj nezaposlenih u januaru je bio 2.283, a trenutno je na evidenciji 1.780 lica koja aktivno traže zaposlenje, odnosno 503 lica manje u odnosu na početak godine.

Ovakvi trendovi rezultat su ne samo redovnog zapošljavanja izraženog kroz činjenicu da su poslodavci sa područja optštine Pljevlja, u ovoj godini, prijavili 304 oglasa za 476 slobodnih radnih mjesta, već i primjene raznovrsnih mjera aktivne politike zapošljavanja.

Načelnik područne jedinice za Pljevlja i Žabljak Sabit Ćirlija ističe da aktivnosti koje preduzima Zavod za zapošljavanje Crne Gore na organizaciji i realizaciji aktivnih mjera zapošljavanja stvaraju preduslove za brže i produktivnije zapošljavanje, kao i usklađivanje samih procesa ponude i potražnje radne snage. Kroz sezonsko zapošljavanje uključeno je 509 lica koja su radni angažman ostvarili na turističko-ugostiteljskim, građevinskim, kao i u oblastima trgovine, kako u Pljevljima, tako i širom Crne Gore.

Tokom ove godine Biro rada Pljevlja je organozovao obuke za deficitarna zanimanja, kao što su varioci, rukovaoci bagerom, rukovaoci utovarivačem, kuvari, vozači „C“ i „E“ kategorije, kako i kurseve stranih jezika.

“Na ovaj način omogućeno je nezaposlenim licima da brže dođu do radnog mjesta, a kroz programe javnih radova, grant šema za zapošljavanje lica sa invaliditetom stvarali su se uslovi za zapošljavanje teže zapošljivih lica, odnosno lica koja imaju evidentne prepreke u zapošljavanju. Inače, jedan od najvećih izazova u narednom periodu biće stvaranje mogućnosti za zapošljavanje ovih lica”, naglašava Ćirlija.

On najavljuje da će Zavod do kraja godine nastaviti aktivnosti narealizaciji aktivnih mjera zapošljavanja, i to kroz programe osposobljavanja za samostalan rad, gdje će kod 12 poslodavaca u opštini Pljevlja biti uključeno 27 lica, a kroz program osposobljavanja za rad kod poslodavca, kod 10 izvođača, biće uključeno 16 lica sa evidencije nezaposlenih.

Radni odnos za ova lica će trajati do šest mjeseci, uz očekivanje da će određeni broj i nakon završetka programa dobiti trajni angažman.

“Kada je riječ o starosnoj strukturi nezaposlenih bitno je istaći da učešće žena iznosi 56,96 odsto, a učešće nezaposlenih starijih od 50 godina je 40,22 odsto. Pored toga, od ukupnog broja nezaposlenih njih 36,12 odsto su lica sa invaliditetom”, kaže Ćirlija, dodajući da su ovo činjenice koje imamo u vidu prilikom kreiranja programa zapošljavanja.

Kada je riječ o kvalifikacionoj strukturi, prema evidenciji pljevaljskog Biroa rada, učešće lica sa trećim i četvrtim stepenom iznosi 58,20 odsto, dok je učešće lica sa visokom stručnom spremom, u odnosu na ukupan broj nezaposlenih 10 odsto.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suka
Gost
Suka

Svi se sjatili u Boku

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Da nisu svi pobjegli kao kod nas u BiH pa se vi hvalite kako nezaposlenost pada?

Bnjj
Gost
Bnjj

Jeste to je ta priča tek će da pada još više

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa normalno da je pad kada svi pobjegoše odatle, čime se ovaj čovjek hvali propasti svog grada strašno

Djole
Gost
Djole

Otisli svi radno sposobni

kkk
Gost
kkk

Hahaha…pa normalno da je smanjen broj lica na birou rada iz razloga što se značajno smanjio broj onih koji žive u Pljevljima.Za 20 godina neće biti nikoga na birou rada u Pljevljima iz razloga što će u njemu živjeti samo penzioneri…Jedini relevantan podatak koji je ovaj gospodin trebao iznijeti jeste-Da li se povećao broj zaposlenih Pljevljaka?Ako jeste onda ima smisla… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Tačno

Raulio
Gost
Raulio

Tačno ću se u Pljevlja preselit, ovđe u PG ne može se posa nać.

Sofronije
Gost
Sofronije

Jes, zato što su se svi zaposlili u PG

mrgud
Gost
mrgud

tacno je to ..cio sjever napusta ili pg ili zapad . . . .glavno da ste vi zadovolnji da ste bogatiji .. . sto nas je manje u cg ..

MNEkonvertit
Gost
MNEkonvertit

Znacajan pad nezapolenih u Pljevlja zahvaljujuci tome sto ih je pola otislo u PG

Bnjj
Gost
Bnjj

A iz Pg odlaze u inostranstvo

Send this to a friend