Ekonomija Po programu organizovanja auto-taksi prevoza

U Podgorici smanjen broj taksi vozila za 96

Optimalan broj taksi vozila za Podgoricu je 870, predvidio je program organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji Glavnog grada Podgorice za 2019. godinu koji je donio Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, piše Dan.

Time je broj taksi vozila kojih je u Podgorici trenutno 966, smanjen za 96. Smanjenje broja taksi vozila u gradu, kako objašnjava Lazarela Kalezić, sekretarka za saobraćaj, ne znači da će neko izgubiti stečeno pravo.

“To ne znači da će neko izgubiti stečeno pravo, ali ukoliko poslenici u ovoj oblasti odustanu od obavljanja ove djelatnosti ili odu u penziju, njihove licence neće biti ustupane novim djelatnicima koji za poslovanje koriste vozila na konvencionalno gorivo. U neku ruku ovo je uvod u još jednu novinu u ovom programu, a to je definisanje ove vrste javnog prevoza kao efikasnog, bezbjednog ali i prevoza koji neće ugrožavati životnu sredinu i u tu svrhu uvodimo postepene reforme kroz mogućnost izdavanja novih 50 licenci (vozila) za automobile na električni pogon. Ono što ovdje treba naznačiti jeste da je broj vozila odnosno izvoda licence koje će biti moguće dobiti po jednoj licenci ograničava se na 10”, saopštila je Kalezić.

Prema njenim riječima kod utvrđivanja osnovnih ciljeva razvoja grada i definisanja gradske politike prema problemu auto – taksi prevoza, krenulo se od postojećeg stanja u ovoj djelatnosti, uz puno uvažavanje svih specifičnosti.

“U analizi auto-taksi prevoza u sistemu javnog prevoza, korišćena su iskustva iz okruženja, jer je definisanje potrebnog broja taksi vozila problem ne samo Podgorice, već velikog broja drugih većih gradova. Kao pokazatelj, uzima se broj taksi vozila na 1.000 stanovnika koji je recimo u Zagrebu 1,68, u Ljubljani 1,87, a u Beogradu 4,68. U ovom trenutku ukupan broj važećih auto – taksi vozila u Podgorici je 966 što kad se stavi u kontekst broja stanovnika da je rezultat 5,2 vozila na 1.000 stanovnika, i poređenjem sa brojem taksi vozila u drugim gradovima dovodi do zaključka njihov broj na ulicama Podgorice veliki i nameće potrebu da se sprovede određeni model kojim će se uvesti promjene u skladu sa standardima i praksom modernih gradova Evrope. Uzimajući sve ovo u obzir, ovim programom je definisan kao optimalan broj taksi vozila 870”, navodi Kalezić.

U pripremi programa organizovanja auto – taksi prevoza na teritoriji Glavnog grada Podgorice za 2019. godinu, kako navodi sekretarka za saobraćaj, imali pomoć predstavnika Strukovnog sindikata taksista Crne Gore i svih zainteresovanih poslenika u ovom sektoru.

“Postoji više modela regulisanjja pristupa tržištu taksi usluga, a u glavnom gradu primjenjuju se kriterijumi – ograničavanja broja izdatih taksi licenci na osnovu potreba i zahtjeva za mobilnošću, regulisanje broja taksi vozila provjerom ispunjenja uslova kvaliteta i bezbjednosti (kriterijumi za estetski pregled vozila) i djelimično”, dodala je ona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Noga brate, konza za gradiće kakva je Podgorica

Tu sam
Gost
Tu sam

Svakako ih je previse. Za njih zakoni ne vazi, staju dje oce, parkiraju dje oce, voze kao divljaci i niko ih ne kontrolise.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Izvinite na greskama u pisanju. Zurio sam pa nisam gledao kako treba.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Evo namjestanja za vec najavljena elektricna auta za neka taxi udruzenja. Oni koji rade regularno i posteno njima sce kontrole u pritisak a za to neka udruzenja dobijaju fantomske tx tablice i MUP-a i kao ne mogu saznat kako to. No znamo i ko stoji iza udruzenja koja kupuju nove pasate i vozila od 30 i vise hiljada a nema… Više »

Konik
Gost
Konik

jedno vozilo kod krivog mosta. minuta 3.

Senad
Gost
Senad

U montekarlo je broj taksista preko 20 na 1000 stanovnika tako da broj taksista pokazuje dobro ekonomsko stanje. Nemojte se ugledat Bosnu Makedoniju i to ekipu jer to su drzave koje vidjet nece EU jos 15 godina a CG ce ako Bog da u EU 2025

Trol
Gost
Trol

To je zato sto vi u PG racunate u stanovnike samo one zvanicne (~190000)… ali realno u PG ima berem 250000 stanovnika koji tu zive i rade, ali nijesu svi upisani tu. Dodatan “problem” o kojem ne pricateje da su taxi sluzbe pocele da se registruju u Golubove (a uskoro ce garant i u Tuzi), a da logicno, voze kroz… Više »

Dra srb
Gost
Dra srb

Treba ograniciti koliko godina smije da bude staro taxi auto. U Kotoru se voze krntije ne kuca se start i pravi se konkurencija onima koji ulaže u nova kola i poboljsavaju taxi uslugu.

Eto tako
Gost
Eto tako

Isto tako ja radim dugo godina kao taksista i ne mogu dobiti svoju licencu nego placam drugom lijepe pare svaki mjesec.Inace sam se opredijelio za ovaj posao i predavao dosta puta dokumenta da bih dobio licencu ali neki mogu da dobiju 100 izvoda ja ne mogu ni jedan sto sa ovim tekstom znaci da nikad necu ni moci osim da… Više »

Tuzbe
Gost
Tuzbe

Nije po Ustavu da se moze zabraniti nekome da dobije Licencu za taxi. Monopolisticki polozaj nije po zakonu. Zasto ne dozvoliti slibodno trziste i u taxiju kao u ostalim privrednim djelatnostima. Po ovom principu treba ograniciti broj pekara, apoteka, piljara…. Ovo treba poslati na ocjenu ustavnosti. Da ne bude da te neko zakonom prisiljava da se vozis sa pijanim, drogiranim… Više »

Sova
Gost
Sova

U Njujorku je broj taksija ograničen. Kada taksista ide u penziju, prodaje licencu 50.000-100.000 dolara. Licenca je njegovo vlasništvo i može da je proda, ako hoće.

The Stig
Gost
The Stig

96 vozila je na popravku?

Purasevic
Gost
Purasevic

Jeste ali je u Zagrebu javni prevoz mnogo bolji. Kod nas je nepredvidiv i slabo organizovan

🚜🙋‍♂️
Gost
🚜🙋‍♂️

Bravo strucnjaci, dajete licence za elektricna vozila da smanjite zagadjenje a na ulicama desetine hiljada rashodovanih dizelcina s poskidanim katalizatorima i filterima?!?

Emil
Gost
Emil

Znaci 96 ljudi je ostalo bez posla

Wilkins
Gost
Wilkins

A pročitaj text pa onda komentariši, majka mu stara.

Aaaaaa
Gost
Aaaaaa

Za malu Podgoricu 996 Taxi vozila kao u Njujork da smo !

ReljaK
Gost
ReljaK

Svi gradovi koji su gore navedeni imaju dobar gratski prevoz tramvaje trolejbuse, autobuse … mi imamo desetak starih autobusa i par kombija. Da nije taksista u Podgorici se nebi moglo zivjeti!

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

tako je … ne bi se moglo živjeti…. takođe taksisti naprave bar 50% udesa gradu…. 2 od 5 puta kad ih zovem neće da dođu…

Milos
Gost
Milos

Obrati paznju jesu li krivi u te udese.
Standardno plitko razmisljanje.

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Miloše, bez vrijeđanja molim…. statistika, standardna devijacija, zakon velikih brojeva… na žalost su neumoljivi… ako taksiji čine 8% od ukupnog broja vozila u gradu, a učestvuju u 50% udesa…. sve je jasno…. inače se zaustavljaju se i parkiraju u sred raskrsnice, u kružnom toku, pričaju na mobilni i na radio stanicu dok voze, guraju se, bahato voze, ne poštuju pravo… Više »

Send this to a friend